Actualitate
8,7 km de autostradă de lângă Cluj au toate şansele să fie gata anul acesta, dar riscă să nu poată fi deschişi circulaţiei – VIDEO
Tronsonul A3 Gilău - Nădăşelu, „ciotul” de 8,7 km de autostradă de lângă Cluj-Napoca, în continuarea autostrăzii Transilvania de la Turda la Gilău realizată în trecut de Bechtel, are toate şansele să fie gata până la finele acestui an, imaginile video din dronă realizate şi publicate de Asociaţia Pro Infrastructura ilustrând avansul lucrărilor.
Sursa foto: captura youtube.com Asociaţia Pro InfrastructurăCu toate acestea, tronsonul ce poate fi terminat anul acesta nu este legat de restul autostrăzii de la Gilău la Turda. Lipseşte un viaduct, o rămăşiţă neterminată din contractul Bechtel, pentru care autorităţile încă nu au relansat licitaţia pentru execuţie, informează hotnews.ro. Asociaţia Pro Infrastructura (API) a publicat o nouă înregistrare cu drona cu şantierul autostrăzii Gilău - Nădăşelu, tronsonul de 8,7 km aflat în lucru în apropiere de Cluj-Napoca.
“Lucrările se apropie de finalizare, însă tronsonul nu va putea fi utilizat până nu se va licita şi finaliza viaductul peste Someşul Mic de la nodul Gilău (începutul filmării)”, scriu cei de la Pro Infrastructura pe contul oficial de Facebook.
Speranţa autorităţilor de la Transporturi este ca tronsonul construit, ajuns cu stadiul la circa 77%, să fie gata până la finalul anului.
Cu toate acestea, aşa cum remarcă şi cei de la API, finalizarea tronsonului ar putea să nu însemne şi o deschidere a circulaţiei pe el, asta pentru că întreaga lucrare încă nu este legată de restul autostrăzii de la Gilău la Turda. Acolo, peste Someş, viaductul autostrăzii nu a fost finalizat, el fiind doar parţial construit încă din perioada Bechtel. Pentru finalizarea acestui viaduct, Compania de Autostrăzi a organizat o licitaţie, dar a fost nevoită s-o anuleze în august 2015, ca urmare a contestaţiilor şi a problemelor birocratice. De la anulare şi până în prezent licitaţia încă nu a fost reluată.
Caracteristici:
Lungime: 8,7 km
Cost: 59 milioane de euro (de la bugetul de stat)
Constructor: UMB-Tehnostrade
Stadiul lucrarilor (iulie 2016): 77,4%
Stadiu financiar (iulie 2016): 67,33%