Actualitate
Tişe nu se dezminte. Banii de la aeroport, băgaţi în reabilitarea drumurilor
Săptămâna trecută preşedintele CJ Cluj Alin Tişe spunea că prelungirea noii piste “nu e de actualitate”. La rectificarea bugetului judeţului Tişe s-a ţinut de cuvânt şi aeroportul a rămas fără banii destinaţi pentru realizarea studiilor tehnice privind extinderea pistei de aterizare-decolare. Banii se duc pe reparaţii şi modernizări ale drumurilor judeţene.
“Pelungirea noii piste încă nu e de actualitate (...) Acest aeroport, aşa cum este el, rezistă din punct de vedere al traficului, face faţă în perspectiva a 2,3, 5,7 ani. Nu avem presiunea de a prelungi pista mâine pentru că aşa cum este ea mai puţin zborurile transcontinentale nu se pot realiza. Prelungirea pistei va fi gata în următorii 5 ani”, susţinea săptămâna trecută Tişe.
Vineri, în şedinţa de Consiliu Judeţean, s-a discutat un proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului propriu al judeţului pe anul 2016. Consilierii judeţeni au alocat 13 milioane de lei pentru drumurile judeţene, banii fiind luaţi de la Cluj Arena şi Aeroportul Internaţional Cluj.
“În luna ianuarie, printr-o hotărâre de Consiliu Judeţean, a fost aprobată suma de 11.631.790 lei pentru contribuţia judeţului Cluj la majorarea capitalului social la Cluj Arena și suma de 4.850.770 lei pentru Aeroportul Avram Iancu Cluj-Napoca, pentru studiu de fezabilitate pentru extinderea pistei de decolare-aterizare. Precizăm că ambele sume au fost aprobate în bugetul pe anul 2016 cu condiția alocării lor după îndeplinirea procedurilor prevăzute de O.U.G. nr.77/2014 privind procedurile naţionale în domeniul ajutorului de stat, la Consiliul Concurentei şi/sau Comisia Europeană şi obţinerea autorizărilor necesare. Având în vedere că până la acest moment nu s-a ajuns la o soluție pentru obținerea autorizărilor necesare și pentru o mai eficientă utilizare a fondurilor publice, propunem disponibilizarea sumei de 13.132.560 lei în vederea suplimentării fondurilor necesare decontării lucrărilor de întreținere curentă și periodică, precum și a lucrărilor de modernizare și reabilitare a drumurilor județene cuprinse în programul pe anul 2016”, se arată în proiectul privind rectificarea bugetară votat vineri.
De altfel, Tişe a anunţat încă de acum o săptămână că banii rezervați pentru Aeroportul Avram Iancu Cluj-Napoca vor fi mutați la drumuri.
"Există drumuri impracticabile, încercăm toate resursele pe care bugetul le are astăzi din toate capitolele bugetare unde presupunem că nu vor fi cheltuiţi banii, iar prin această rectificare să îi aducem la drumuri. Încercăm să stabilim punctual şi drumurile care vor fi cuprinse în hotărâre. Cei de la Direcţia de Patrimoniu, fosta regie de administrare, fac această situaţie cu cele mai proaste drumuri pe care le ştim şi în limita acestor bani, în această vară, până în toamnă, cât timpul ne permite, o să intrăm pe întreţineri de drumuri", a spus Alin Tişe.
Se pare că această rectificare bugetară nu îi va fi suficientă deoarece Tişe vrea să acceseze un credit bancar, tot pentru modernizarea drumurilor, de 50 de milioane de euro.
Ideea accesării unui credit pentru reabilitarea drumurilor judeţene nu este nouă, fostul preşedinte al CJ Cluj Mihai Seplecan arătându-şi disponibilitatea accesării unui credit în valoare de 120 de milioane de euro pentru asfaltarea tuturor drumurilor din judeţul Cluj. În 2005, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Marius Nicoară, a accesat un credit în valoare de 55,5 milioane de lei pentru reparația drumurilor județene. Creditul a fost luat pentru o perioadă de 10 ani.
"Vom angaja un consultant care ulterior să facă toate formele de licitaţie pentru un credit de 50 de milioane de euro care să intre pe reabilitări de drumuri. Eu sper în câteva luni să avem procedura finalizată şi să avem toate formalităţile pentru un credit. Nu există altă variantă decât surse alternative pentru a putea să reabilităm kilometrii de drumuri pe care îi aşteaptă oamenii, iar eu îmi doresc ca acest mandat să fie un mandat şi al drumurilor judeţene în care să ne ocupăm mai mult de drumuri decât în celelalte mandate", mai spunea Tişe.
În opinia preşedintelui CJ Cluj, parcurile industriale Tetarom, Filarmonica sau Aeroportul sunt câteva din cauzele pentru care judeţul nu are drumuri.
"Judeţul Cluj este un judeţ bogat. Judeţele din jur nu sunt atât de bogate, dar judeţele din jur au drumuri mai bune pentru că judeţele din jur nu au aeroport, nu au stadion, nu au filarmonică, nu au spitale, nu au foarte multe lucruri. Nu au spitalele pe care le are Clujul şi nu investesc în spitale cât investeşte Clujul. Dacă vă uitaţi numai la Aeroport, am cheltuit vreo 200 de milioane de euro. Luaţi Tetaromul să vedeţi câte milioane de euro s-au cheltuit din bugetul judeţului. În fiecare an au rămas sume foarte mici pentru drumuri. De aceea, niciodată drumurile noastre nu au ajuns să fie la un anumit nivel pentru că prea puţini bani au fost alocaţi, tot timpul găsindu-se alte priorităţi" mai preciza Tişe.
Bugetul aeroportului, calul de bătaie al Consiliului Judeţean
Este a doua oară în acest an când funcţionarii din Consiliul Judeţean iau din banii destinaţi modernizării aeroportului clujean pentru acoperirea altor proiecte sau pentru a-şi acoperi propria incompetenţă. În luna aprilie, tot printr-o rectificare bugetară, Consiliul Judeţean aloca suma de 3,5 milioane de lei (aproximativ 800.000 de euro) pentru acoperirea dezastrului provocat de arderea gunoaielor de la Pata Rât din banii aeroportului. “Propunem disponibilizarea sumei de 3.350.000 lei din fondurile alocate pentru Aeroporul Avram Iancu Cluj-Napoca pentru rezolvarea situației actuale de la depozitul neconform Pata Rât”, se arăta la acea dată în proiectul de hotărâre.