Actualitate
700 de şampanii pentru a sărbători 700 de ani de când Clujul a fost ridicat la rang de oraş şi o impresionantă proiecţie 3D pe Biserica Sfântul Mihail cu ocazia Zilelor Culturale Maghiare
Zilele Culturale Maghiare debutează la Cluj pe data de 15 august cu aproximativ 500 de evenimente, concerte, conferinţe, expoziţii sau prelegeri pe teme istorice. În acest an, evenimentul se suprapune cu aniversarea a 700 de ani de la ridicarea Clujului la rang de oraş, ocazie cu care se vor deschide în Piaţa Unirii 700 de şampanii. Un eveniment cu totul deosebit pentru Cluj va avea loc în data de 19 august, o proiecţie 3D pe zidurile Bisericii Sfântul Mihail din Piaţa Unirii.
Gergely Balázs, organizatorul evenimentului, a declarat vineri într-o conferinţă de presă că vor fi prezentate evenimente “demne de Cluj”.
“De 7 ani se derulează în Cluj Zilele Culturale Maghiare care vor începe peste o săptămână. Anul acesta pentru istoria Clujului este un an foarte important, în 19 august 2016 Clujul va împlini 700 de ani de când e la rang de oraş. Nu este ziua de naştere a Clujului, dar este ziua de naştere a oraşului Cluj, oraşului medieval. În 1316, 19 august, Regele Carol Robert de Anjou a ridicat Clujul a ridicat Clujul la rang de oraş. Noi acum 7 ani când am început să realizăm acest eveniment ne-am bazat pe această dată. Sperăm să prezentăm nişte programe care vor fi demne de Cluj, de clujeni, demni de oraşul de 700 de ani. Ne bucurăm că autorităţile locale, Consiliul Local, ne tratează ca şi un eveniment de-al lor, a tuturor clujenilor, eu cred că aşa este firesc. Ţin minte când nu se întâmplau lucrurile în felul acesta. Cred că proiecţia va fi evenimentul verii în Cluj în afară de Untold, va fi ceva senzaţional. Vor veni politicieni, vor veni doi civili clujeni, personaje cunoscute, nu vreau să spun deocamdată nume. Oamenii de rând sunt puţini îndepărtaţi de politică, dar credem că aniversarea aceasta este în primul rând sărbătoarea clujenilor şi cu politicienii maghiari vrem să accentuăm acest lucru”, a spus Balázs.
Szabó Lilla, director de programe, a precizat la rândul ei că participanţii la Zilele Culturale Maghiare vor avea de ales între 500 de evenimente.
“Anul acesta am ajuns la aproximativ 500 de evenimente în cadrul festivalului, expoziţii, programe pentru copii şi tineret, programe pentru familii, sport, programe de literatură şi prelegeri pe diferite teme istorice, sociologice, literare şi aşa mai departe. Avem foarte multe concerte în aer liber, dar avem şi concerte clasice, care se desfăşoară la Reduta (Muzeul Etnografic al Transilvaniei) şi în incinta bisericilor din centrul Clujului. Majoritatea evenimentelor sunt accesibile publicului vorbitor de limba română. Temele special organizate anul acesta sunt: expoziţia Puskás care se va deschide astăzi la ora 18.00, expoziţia Fecioara Maria cu diferite reprezentanţii ale Fecioarei în arta plastică contemporană, expoziţia este în trei limbi, expoziţia privind selecţia de opere maghiare contemporane oferită de Academia de Artă din Ungaria organizată la Muzeul de Artă şi expoziţia în aer liber despre Episcopul Marton Aron. Anul acesta se împlinesc 120 de ani de la naşterea episcopului. Şi anul acesta vom avea vizite în turn, tururi ghidate în oraş. Avem filme subtitrate. Activităţile pentru copii se vor desfăşura în Grădina cu ruine de pe lângă Biserica Reformată de pe strada Kogălniceanu. Tot acolo vom amenaja şi satul medieval. Concertele clasice vor fi susţine la Reduta, iar Biserica Sfântul Mihail şi Biserica de pe strada Kogălniceanu vor găzdui câte un concert de orgă susţinut de artişti din Cluj. La Biserica Sfântul Mihail va fi maratonul de orgă în data de 21 august şi muzică din turn ca în fiecare an, înainte de închiderea festivalului. Prelegeri mai speciale, Turnurile de apărare ale Clujului, în cadrul evenimentelor Cluj 700 avem o serie de evenimente. În cadrul acesteia aş aminti o prelegere susţinută în 18 august de conferenţiarul Radu Lupescu despre diploma de privilegii oferite Clujului de-a lungul secolelor. Această expoziţie va fi găzduită de Muzeul de Istorie a Transilvaniei. La Muzeul Etnografic vom avea o expoziţie de ceramică clujeană, iar în Piaţa Unirii în data de 19 august vom avea o serie de evenimente, prezentări de lupte medievale, dansuri medievale” a precizat Szabó Lilla.
Aceasta a mai precizat că în Piaţa Uniri va avea loc o proiecţie impresionantă 3D pe zidurile Bisericii Sfântul Mihail.
“În Piaţa Unirii vom sărbători împreună «ziua de naştere» a Clujului cu 700 de sticle de şampanie. Seara vom avea un spectacol de operă în Piaţa Unirii, operă în aer liber, prezentată de Opera Maghiară din Cluj. După operă, avem surpriza serii, un video mapping în 3D. Este o proiecţie realizată cu tehnica 3D pe zidurile Bisericii Sfântul Mihail. Proiecţia este realizată de artistul Bordos László Zsolt, originar din Braşov care este renumit nu numai în Europa ci în toată lumea. A făcut proiecţii în marile oraşe ale lumii. Bordos va susţine şi o prelegere despre istoria proiecţiilor pe clădiri în 16 august. El ne va arăta cum a evoluat proiecţia pe clădiri şi cum se poate realiza o astfel de proiecţie. Evenimentul major din 20 august este Camerata Transilvanica, concertul de muzică clasică cu artiştii plecaţi în străinătate peste tot în lume. Au fost muzicini în Cluj, dar au trecut mai bine de 12 ani de când nu au mai jucat împreună în Cluj. Ei susţin concerte în Budapesta, dar orchestra a funcţionat aici la Cluj după ce s-a mutat din Târgu Mureş. Este un eveniment care atrage acasă muzicienii plecaţi dincolo. Gala de deschidere va avea loc la Opera Maghiară cu o gală de folclor care de fapt este o selecţie a celor care au participat la un concurs televizat în Ungaria”, a mai spus directorul de programe.
Anna Horváth, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, a precizat că în urmă cu 7 ani evenimentul nu avea concurenţă.
“Îmi aduc aminte că acum 7 ani Zilele Culturale Maghiare nu prea aveau concurenţă, nu prea aveau bază de comparaţie, dar în această perioadă care a trecut cred că evenimentul a avut un rol de catalizator în Cluj. În aceşti ani care au trecut ca ciupercile după ploaie festivaluri mai mari, mai mici, de calitate, pe gustul nostru, mai puţin pe gustul nostru, dar în orice caz care au umplut această perioadă a festivalurilor din Cluj care se deschide în luna mai cu zilele oraşului şi se încheie cu Zilele Culturale Maghiare în august. Tocmai din acest motiv câteodată încerci să faci o comparaţie sănătoasă pentru a vedea unde te situezi pe această paletă deosebit de bogată a festivalurilor şi cred că Zilele Culturale Maghiare au reuşit să păstreze o direcţie destul de bine definită, adresându-ne în mod continuu familiilor, familiilor cu copii, clujenilor, dar nu exclusiv, maghiarilor din întreg bazin Carpatic şi clujenilor de naţionalitate română cât şi maghiară. Încercăm să creăm cât mai puţin deranj locuitorilor care trăiesc în apropierea locaţiilor principale în care se desfăşoară programele evenimentului”, a spus viceprimarul.
Vineri, 5 august, de la ora 18.00 va avea loc vernisajul expoziției "Puskás, cel mai faimos maghiar". Expoziția care include memorabilia, trofee și alte obiecte ale marelui sportiv, se va desfășura în curtea de pe strada Iuliu Maniu, nr.4. Expoziția va putea fi vizitată zilnic, între orele 10 și 20, până în 21 august.
Din punct de vedere al concertelor, formația Omega și muzicianul Ákos sunt capetele de afiş ale ediţiei din acest an a Zilelor Culturale Maghiare. Ákos va cânta în data de 20 august, iar legendara trupă Omega pe 21 august. Concertele sunt programate între orele 21.00 şi 23.00.
Toate evenimentele din cadrul Zilelor Culturale Maghiare au intrare gratuită.
Cea de-a şaptea ediţie a Zilelor Culturale Maghiare se desfăşoară la Cluj-Napoca între 14 şi 21 august şi beneficiază de un buget mai mare decât în anii trecuţi, de aproximativ 400.000 de euro, bani care provin din fonduri private şi sponsorizări (50%) şi din fonduri publice (fonduri de stat din Ungaria şi din bugetele Primăriei Cluj-Napoca şi ale Consiliului Judeţean– 50%).