Actualitate

Gala de deschidere a Zilelor Culturale Maghiare: Spectacolul "Păunul și-a luat zborul"

Gala de deschidere a celei de-a șaptea ediții a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj se desfășoară luni, 15 august, începând de la ora 19:00, în Sala Mare a Operei Maghiare de Stat.

În cadrul evenimentului vor fi înmânate Premiile Clujul Comoară, acordate de Asociația Clujul Comoară pentru contribuția adusă la dezvoltarea comunității maghiare din Cluj și a Zilelor Culturale Maghiare, va fi prezentat spectacolul de gală Fölszállott a páva/Păunul și-a luat zborul și vor fi rostite discursuri inaugurale.

Ideea organizării concursului de talente televizat Fölszállott a páva/Păunul și-a luat zborul (titlul unei melodii populare maghiare), adresat interpreţilor de muzică populară şi ansamblurilor de dansuri populare îi aparţine lui dr. Balogh Júlia, redactor şef în cadrul Fondului de Administrare Mass Media (MTVA), Ungaria. Competiţia este deschisă concurenţilor din întreg Bazinul Carpatic, astfel că nu este de mirare audiența uriașă și interesul publicului.


Iniţiativa ca Gala de Deschidere a Zilelor Culturale Maghiare să prezinte laureaţii diferitelor ediţii ale concursului, împreună cu reprezentanţii culturii tradiţionale ţărăneşti locale, vie încă în Transilvania, a fost o consecinţă naturală a declarării anului 2016 ca An Memorial „Bartók Béla”, pentru a aniversa 135 de ani de la naşterea marelui compozitor.

„Faptul că laureaţii vor susține acest spectacol cu ocazia Galei de Deschidere a Zilelor Culturale Maghiare ne onorează. Astfel, vom beneficia şi de un prilej de a releva importanţa şi continuitatea transmiterii tradiţiilor”, afirmă redactorii emisiunii-concurs.


Redactorul spectacolului este Kelemen László, iar regizorul Mihályi Gábor, Artist Emerit al Ungariei şi coregraf distins cu Premiul „Harangozó Gyula”. Cel din urmă este totodată şi directorul artistic al Ansamblului Popular Maghiar de Stat din Ungaria.

Vor urca pe scenă: formaţiile de muzică populară Harmadik Zenekar şi Tokos Zenekar, muzicienii ceangăi din Kostelek/Coşnea (judeţul Bacău), ansamblurile de dansuri populare Bekecs şi Kesice, ansamblurile de dansuri cultivatoare ale tradiţiilor locale Gyimesi Hagyományőrzők (din Zona Ghimeşului / Valea Trotuşului) şi Mérai Hagyományőrzők (din Mera, judeţul Cluj), Kacsó Hanga Borbála, Hoksz Attila, fraţii Herdon, Gemenii Haraszti, Mayer Tamás, familia Busai, prim vioristul Pál István (zis și Szalonna) şi taraful său, precum şi Berecz István.

Ultimele Stiri
abonare newsletter