Actualitate
Grădina cu Ruine din Cluj, locul în care poţi călători în timp până în Evul Mediu – FOTO şi VIDEO
Vreţi să ştiţi cum funcţiona un atelier de fierărie, un trebuchet sau cum se făcea hârtia în perioada medievală?
Dacă vă place perioada medievală sau dacă pur şi simplu sunteţi o pesoană curioasă, trebuie să treceţi zilele acestea prin Satul Medieval din Grădina cu Ruine de pe strada Mihai Kogălniceanu, unde sunt reînviate aspecte din acele vremuri.
Câţiva pasionaţi de istorie medievală, majoritatea din Ungaria, au venit la Cluj-Napoca la Zilele Culturale Maghiare pentru a le arăta clujenilor meşteşugurile din Evul Mediu. Atelierele au fost instalate în Grădina cu Ruine de pe strada Mihail Kogălniceanu.
Cei mai interesaţi sunt copiii care se opresc minute în şir în faţa fiecărui atelier de meşteşuguri. Întâi privesc, ascultă, apoi fac şi ei ce le-a explicat meşteşugarul. Două fete venite din Ungaria le arată copiilor cum se făcea hârtia în acele vremuri. “Se ia compoziţia aceasta, se pune în această formă, se lasă apa să se scurgă, apoi se pune la presat, după care se lasă să se usuce”, explică una dintre tinere. Produsul final este agăţat pe câteva sfori în faţa atelierului.
La câţiva paşi mai încolo, copiii se pot da cu caruselul. Deşi viteza nu este mare, iar coşurile care ţin loc de scaune sunt la distanţă foarte mică de pământ, copiii sunt atent supravegheaţi de părinţi.
Peste drum de carusel, mult mai mulţi copii, dar şi adulţi sunt interesaţi de mecanismul de funcţionare al unui trebuchet. Un pasionat de istorie medievală a realizat un trebuchet de mici dimensiuni, iar bolovanii care erau folosiţi în mod normal în luptă pentru a sparge zidurile cetăţilor sau pentru a lovi în plin oştirile inamice, au fost înlocuiţi cu o minge mică de cârpă. La o lovitură cu ciocanul, mingea zboară câţiva metri, în mulţime. Satisfacţia cea mai mare o au cei mici când sunt lăsaţi să testeze şi ei modul de funcţionare al unui trebuchet.
Doi tineri din Szeged au venit pentru a patra oară la Cluj ca să le arate tuturor celor curioşi cum funcţiona un atelier de fierărie. Unul dintre ei înteţeşte focul cu ajutorul foalelor, iar celălalt foloseşte ciocanul şi nicovala pentru a da o formă fierului înroşit în foc. Produsele finale, săbiile, sunt sprijinite de butoiul cu apă în care se stinge fierul.
În Satul Medieval mai puteţi vedea şi costume, arme, instrumente muzicale şi bijuterii. Acesta este locul ideal pentru a evada timp de câteva minute din rutina cotidiană.