Actualitate

Sătenii din Sic ţin post şi merg la biserică, pentru a comemora invazia tătară din 1717

Locuitorii comunei Sic, din judeţul Cluj, participă, miercuri, la trei slujbe la biserică şi ţin post, mâncând doar porumb fiert, pentru a comemora invazia tătară a localității din 1717, când doar o sută de localnici au scăpat cu viaţă.

sursa foto radiocluj.ro sursa foto radiocluj.ro

Oamenii din Sic, de etnie maghiară, s-au îmbrăcat, miercuri, în costumele populare tradiţionale - femeile cu fustă şi vestă neagră, cămaşă albă şi batic negru, iar bărbaţii cu cizme, pantaloni negri, veste albastre şi pălării de paie – şi au participat la trei slujbe religioase, la biserica din localitate, monument istoric ce datează din secolul al XIII-lea.

În fiecare an, în 24 august, sătenii ţin post şi mănâncă porumb fiert, comemorând, astfel, invazia tătarilor în localitate, din anul 1717, când doar o sută de persoane au scăpat cu viaţă.


Preotul paroh, Sallai Martin, a declarat, miercuri, că locuitorii comunei iau în serios evenimentele petrecute în urmă cu 299 de ani.

„Luăm foarte în serios ce s-a întâmplat în 1717, când o hoardă de tătari a intrat în Sic, şi a omorât foarte mulţi săteni şi a luat prizonieri. Au scăpat cu viaţă circa o sută de persoane care au trebuit, ulterior, să reclădească localitatea. Pentru ca astfel de tragedii să ocolească Sicul, înaintaşii noştri au hotărât ca ziua de 24 august, ziua Sfântului Bartolomeu, să fie comemorată cu post şi trei slujbe la biserică unde oamenii se roagă. În această zi, sătenii beau apă şi mănâncă porumb fiert”, a spus Sallai.


O săteancă din Sic a venit la biserică împreună cu cele două nepoate ale sale, toate trei fiind îmbrăcate în portul popular tradiţional.

„E foarte important pentru noi, sicanii, să păstrăm tradiţia, nu mâncăm până la amiază şi, apoi, mâncăm de post şi ne îmbrăcăm în costumele populare. Costumul l-am moştenit de la mama, care l-a moştenit de la bunica, iar eu le-am făcut şi nepoatelor. Aşa se purta şi acum 300 de ani, când au venit tătarii şi aşa purtăm şi acum”, a spus Szegedi Sara.


O altă localnică, Nagy Zsuzsa, în vârstă de 84 de ani, a fiert acasă porumb într-o oală, ca să îi ajungă întreaga zi.

„Aşa ştiu de la bunici şi părinţi că ţinem post, aşa ducem şi noi mai departe tradiţia. Am doi copii, o fată la Cluj şi un băiat la Miercurea Ciuc, care și el ţine post, acolo, în fiecare an, în ziua de 24 august”, a spus femeia.


În cadrul celei de-a doua slujbe oficiată la biserică, preotul paroh a citit istoria zilei şi a evenimentelor care au avut loc în anul 1717.

abonare newsletter