Actualitate

Rectorul UBB şi fostul ministru pentru integrare europeană vorbesc despre „Proiectul de ţară”

În comisia prezidenţială care va realiza proiectul de ţară, o viziune despre cum trebuie să arate România pe termen mediu şi lung, sunt doi clujeni cu "notorietate, experienţă şi o cunoaştere bună a relaţiilor europene", menţionează reprezentanţii Administraţiei Prezidenţiale.

Cei doi sunt Ioan-Aurel Pop — academician și rector al Universității „Babeș-Bolyai” (UBB) şi Vasile Pușcaș — istoric și profesor universitar la UBB şi fost negociator-șef al României pentru aderarea la UE.

Orientare spre viitor

Rectorul UBB vede proiectul de ţară orientat spre viitor.


„Poate unii se întreabă ce caută un istoric în această mare întreprindere. Orientarea spre viitor a proiectului presupune plecarea de la prezent, iar prezentul nu poate fi gestionat nicăieri de către nici o comunitate fără să se ţină seama de trecut. De aceea, cred că experienţa istoricilor are un rost în cadrul acestui proiect dacă istoricii sunt cu privirea aţintită spre viitor. Cred că împreună, văzându-i pe cei ce sunt nominalizaţi, vom putea face probabil o propunere care să intre apoi în atenţia organelor de decizie şi care să conducă spre un rol şi un rost mai clar precizat al acestei ţări şi în sud-estul Europei, în cadrul Uniunii Europene sau în alianţele politico-militare din care face parte România. Trăim o perioadă de oarecare dezorientare, de marasm. Nici Uniunea Europeană, nici Alianţa Nord-Atlantică nu mai sunt cum erau odinioară. Este necesar ca fiecare ţară care participă la aceste importante alianţe să-şi definească şi redefinească viitorul, planul de viitor şi dorinţa de viitor. Fireşte, fiecare ţară să aibă grijă de poporul pe care-l adăposteşte, dar şi de dialogul internaţional”, a declarat Ioan Aurel Pop (foto dreapta).

Integrarea europeană, vitală României

Vasile Puşcaş (foto stânga), cel care a fost negociatorul şef al României pentru aderarea la Uniunea Europeană, vede proiectul de ţară ca un proiect de modernizare prin participarea la procesul de integrare europeană.


„Întregul proces de pregătire pentru aderare a României la UE l-am văzut şi construit ca un proces modernizator al instituţiilor, vieţii sociale, economiei şi mentalităţilor. Rezultanta procesului acestuia trebuia să fie dezvoltarea şi modernizarea României prin procesul de integrare. Din păcate România, nu a finalizat nici măcar procesul pregătirii de aderare în întregime şi a evitat să participe la aplicarea politicilor modernizatoare europene în ţară, mărginindu-se doar la a sta cu mâna întinsă pentru fonduri europene. Ca atare, eu văd proiectul acesta de ţară ca un proiect de modernizare prin participarea la procesul de integrare europeană, iar prin acesta la câştigarea avantajelor oportunităţilor pe care orice actor din lume, orice ţară, corporaţie sau instituţie o doresc datorită globalizării”, a precizat Vasile Puşcaş.

Cetăţenii trebuie să fie devotaţi

De asemenea, profesorul Vasile Puşcaş vede proiectul de ţară ca unul ce trebuie să întărească competitivitatea socială, iar cetăţenii să fie devotaţi unui obiectiv asumat, să aibă mentalităţi inovatoare, creatoare şi să fie deschişi competiţiei globale.


„Ceea ce vreau eu pentru ţara mea este ca ea să fie destul de dezvoltată, puternică şi capabilă să participe la gestionarea interdependenţelor complexe globale pentru a aduce beneficii cetăţenilor români şi în plus o ţară care să aibă o concepţie clară, viziune, o strategie şi programe prin care să fie acceptată în parteneriate pe durată medie şi lungă la procesele de dezvoltare şi de întărire a competitivităţii societale. Vreau să subliniez că pentru mine competitivitatea nu înseamnă doar productivitate, aşa cum o văd cei mai mulţi dintre contemporanii noştri, şi în acelşi timp un echilibru social, calitatea vieţii ridicată, o guvernare democratică transparentă şi eficientă şi o economie performantă deschisă la libera circulaţie a oamenilor, produselor, ideilor, serviciilor şi mărfurilor, nu doar în piaţa unică a Uniunii Europene, ci şi pe toate regiunile care prezintă un plus de valoare activităţii economice şi sociale din România. Închei prin a spune că aş vrea o ţară care să aibă cetăţeni devotaţi în primul rând unui obiectiv asumat comun cu mentalităţi inovatoare, creatoare şi mai ales cetăţeni care să aibă o mentalitate şi o cultură deschisă competiţiei globale şi mai ales capabili prin mentalitate, cultură şi abilităţi să facă faţă competiţiilor globale”, a concluzionat Vasile Puşcaş.   

Au competenţe dovedite de-a lungul timpului

Purtătorul de cuvânt al președintelui, Mădălina Dobrovolschi, a arătat că cele zece personalități care vin în componența comisiei o fac în nume propriu, nu al instituțiilor în care au lucrat sau în care lucrează și au competențe dovedite și experiență în domenii de specialitate.


„Sunt persoane cu notorietate mare, care au o cunoaștere bună a realităților bune europene, a afacerilor europene”, a precizat purtătorul de cuvânt al șefului statului.

Mădălina Dobrovolschi a subliniat că președintele Klaus Iohannis consideră necesar un Proiect de țară care să fie o viziune despre cum ar trebui să arate România pe termen mediu și lung în raport cu statutul de membru al Uniunii Europene, dar luând în calcul realitățile de bază — Parteneriatul strategic cu SUA.


Comisia va avea, de principiu, întâlniri lunare, potrivit purtătorului de cuvânt al președintelui.

abonare newsletter