Actualitate

Vladimir Putin. Copilăria şi ascensiunea politică. De la golanul străzii la liderul rus

Vladimir Vladimirovici, taciturnul lider absolut al rusnacilor, cu centură neagră, care se luptă corp la corp cu tigrii siberieni, s-a născut pe 7 octombrie. A fost botezat în secret de mamuşka lui şi a trăit viaţă de bebeluş sărac, într-un bloc plin de şobolani.

Iată istoria omului Vladimir Putin, prezentată de Mediafax.

Volodea a fost botezat în secret pentru că tătâne-său era membru de partid.


Familie sărăcăcioasă

Nu existau cadă, bucătărie şi calorifer în apartamentul sărăcăcios unde Volodea gângurea. Totuşi, un vecin turnător care mergea la umilele mese pregătite de mama sugarului Vladimir, dezvăluie presei că rusoaica pregătea plăcinte cu carne şi piftii care se învârtoşau frumos în organism cu o duşcă de vodkă rusească de 80 de grade. Ruşi amărâţi au fost cei din familia lui Volodea. Doar tata-mare era mai vedetă, a fost bucătarul lui Lenin şi Stalin.

Pasionat de spionaj de mic

Când era puştan, Vladimir umbla brambura pe stradă. Era băiat de cartier şi a declarat cu sinceritate că nu-i plăcea algebra, ci prefera să ciupească corzile chitarei şi să piardă vremea. Nici măcar nu i-au dat cravată de pionier. Era golan. Citea de la vârste fragede cărţi cu spioni şi era captivat de filmele de spionaj. Avea sămânţă de iscoadă.


Recrutat de KGB

La 16 ani, se duce la KGB şi cere loc de muncă. Dar KGB-iştii îl refuză. N-avea patalama. Aşa că Volodea face facultatea de drept. Într-o bună zi, primeşte telefon de la KGB şi uite-aşa, Putin, după facultate, cu chipul său de Smeagol inteligent, zâmbeşte malefic şi dispare vreme de cinci ani.

În KGB un singur foc are la inimioară: că misiunile nu-l trimiteau în afara Leningradului. Se consolează, însă, la Moscova, la şcoala de spionaj a neînduplecatului Iuri Andropov, unde trage cu arcul la ţintă şi îmbracă veşmintele de judoka.


La întâlnirile KGB, unde marii mahări cu minte strălucit de malignă se strângeau să işte strategii diabolice, Putin venea la costum cu vestă, încheiat la toţi năstureii, riguros şi rece, chiar dacă erau 30 de grade afară.

Era o persoană rece

Liudmila, însă, viitoarea consoartă stewardesă de meserie, spune că, dimpotrivă, în lume ieşea îmbrăcat ca vai de steaua sa. La prima întâlnire era îmbrăcat modest. Însă bărbat curat, spune nevasta, înconjurat de o tăcere mormântală, suprainteligent. Se zice că are IQ-ul ditamai.


Când ajunge preşedinte al asociaţiei de prietenie URSS-RDG în Leipzig, la nemţi, i se împlineşte visul. Pleacă peste hotare, dincolo de muma Rusie. Dar avea să se întoarcă tot în patrie, să-şi câştige gloria. În RDG se statorniceşte pofta ce-a poftit: apartament, maşină, bere, bănuţi la discreţie şi plăceri etilice şi culinare tipice lui Volodea, bere şi crenvurşti.

Cădere URSS, bilet salvator pentru Putin

În 1996, agentul secret Vladimir este chemat la Moscova şi acolo leagă cârdăşii cu apropiaţii lui Boris Elţin. Devine conducător al FSB. În august 1999 e pus premier de Elţin. În decembrie 1999, cu puţine ore înainte să vină anul 2000, Elţin demisionează şi îl numeşte pe Putin succesor. La prezidenţialele din 2000, Volodea câştigă.


Prin 2014, pe Newsweek, jurnaliştii îi spuneau "dictatorul modern în labirintul său". Ce program de lifestyle are Vladimir Putin? Iată o informaţie mai puţin ştiută: Preşedintele se trezeşte târziu şi ia micul dejun la amiază, relatează Newsweek. Meniul e frugal, format din perle de brânză, omletă, uneori terci de ovăz şi suc natural. Preparatele sunt întotdeauna proaspete şi aduse în mod regulat de la fermele patriarhului Bisericii Ortodoxe ruse, Kirill. Putin îşi bea apoi cafeaua, în timp ce curtenii săi, oligarhi, miniştri, guvernatori regionali, încep să se adune. Preşedintele îi lasă însă să aştepte cel puţin două ore, timp în care înoată. Putin este o persoană solitară şi preţuieşte timpul pe care îl petrece, singur, în apă.

Face sală

Curtenii glumesc într-un salon, aşteptând să fie primiţi, dar Preşedintele nu se grăbeşte. Se spune că o aşteptare de trei, poate chiar patru ore, e normală pentru un ministru. După repriza de înot, Putin merge în sala de forţă, unde televizoarele sunt pornite pe canalele de ştiri, şi preferă să ridice greutăţi în loc să alerge pe bandă sau să folosească bicicleta medicinală. Uneori, după antrenament, şeful de stat citeşte, în principal lucrări istorice, volume despre Ivan cel Groaznic, Ecaterina a II-a, ori Petru cel Mare. Cei care îl cunosc spun însă că nu este un mare cititor. Preşedintele alternează apoi băile cu apă fierbinte cu cele cu apă rece şi se pregăteşte de întâlniri. Alege doar costume croite la comandă, în culori conservatoare, la fel şi cravatele.

abonare newsletter