Actualitate

Cine sunt clujenii care se află în spatele platformei “fantomă” de amenzi online

Procurorii de la București au descins în aceasta dimineață și la sediul firmei din Cluj-Napoca, Scala Risk Consulting SRL, care a pus la punct softul de încasare online a ale amenzilor aplicate de autorități, amenzi care nu ajungeau în bugetul de stat.

Dan Cobeanu Dan Cobeanu

Prejudiciul estimat este de 2,27 milioane de lei, arată Poliţia Română. Platforma, care era administrată de firma Scala Risk Consulting, nu era acreditată şi autorizată de către instituţiile abilitate pentru desfăşurarea acestei activităţi, arată Poliţia Română.

Scala Risk Consulting îşi are sediul lângă Poliţia municipiului Cluj-Napoca pe strada Decebal.


Patronii firmei Dan Ciceu și Dan Cobeanu (foto) au fost chemați de urgență la sediul firmei pentru a asista la percheziții după care vor fi duși la audieri, scrie evz.ro.

Firma din Cluj-Napoca a pus la punct pagina de internet amendă-online.ro, unde persoanele amendate puteau să își achite amenzile aplicate de Poliția Română sau de Compania de Drumuri pentru lipsa rovignetă. Ulterior, susțin surse judiciare, banii nu mai ajungeau în conturile autorităților locale unde persoana amendată își are domiciliul.


Procurorii nu au stabilit încă ce fel persoanele implicate au produs prejudiciul, deoarece exista informații că sumele de bani colectate au intrat în contul autorităților locale din Giurgiu, autorități care trebuiau să vireze mai departe sumele de bani către diversele primării din România.

Cu un ochi pe CNADNR și cu altul pe soft

Cei doi afaceriști clujeni dețin mai multe firme de soft și de IT. La începutul lunii septembrie 2016, Dan Ciceu apărea la Digi 24, și era nemulțumit de faptul că autoritățile române nu depun eforturi suficiente pentru a mări numărul de rovignete vândute la intrarea în România. ”La unguri te verifică în baza de date atât la intrare cât și la ieșire. Trebuie să plătești amenda dacă nu o plătești, nu ai bani îți sechestrează mașina. La fel este și în Austria, dar este altă legislație. Cele mai mici vânzări de roviniete le avem pe granița de est, cu Moldova. Acolo este aceeași situație, șoferii nu plătesc și spun că nu li se întâmplă nimic. Spre deosebire de șoferii bulgari, spre exemplu, cunosc limba română și se ceartă cu Poliția Rutieră știind că nu au ce să le facă”, spune Dan Ciceu director al firmei Scala Assitance SRL din Cluj care comercializează roviniete.


Subprefectul de Giurgiu, Laurenţiu Ţintea, şi directorul Direcţiei de Taxe şi Impozite Locale Giurgiu, Marlena Hroniade, sunt vizaţi de percheziţiile organizate, miercuri, de poliţiştii care verifică felul în care au încheiat cu reprezentanţii unor societăţi comerciale un protocol având ca obiect încasarea on-line a contravalorii amenzilor, banii nefiind viraţi către autoritatea locală. Percheziţii sunt organizate şi la sediul central al CNADNR.

abonare newsletter