Actualitate
“Micul dictator” Victor Ponta şi marile războaie ale Facebook. Precedentul de la Cluj: cum a blocat Ponta opinia unei studente de la UBB
Un editor al paginii de Facebook ce aparține site-ului de știri Hotnews.ro a distribuit un articol despre fostul premier Victor Ponta cu un comentariu acid: ”Sper să crăpi, Victor Ponta!”. Fostul premier a reacţionat precizând că “nu răspunde atacurilor făcute de jurnalişti”. Nu la fel s-a întâmplat când fostul premier a fost criticat de o studentă de la Facultatea de Jurnalism din Cluj.
Ponta îl atacă pe Cioloş, „emanatul de la Colectiv”. Un reporter Hotnews distribuie ştirea: „Sper să crăpi, Victor Ponta!”. Hotnews îl dă afară. Facebook-ul îl face erou.
„A fost o decizie grea, dar cred că depaşirea unor linii roşii trebuie sancţionată, libertatea de exprimare are limite. Sunt adeptul unui spaţiu public civilizat, în care nu îşi au locul asemenea derapaje. Reacţia internauţilor nu mă miră, arată ca politicianul care a făcut subiectul postării a reuşit să îşi atragă o antipatie extraordinar de puternică în rândul publicului” (Cristian Pantazi Hotnews)
Victor Ponta reacționează: "Nu răspund atacurilor făcute de jurnaliști din simplul motiv că nu e treaba mea să controlez ce fac aceștia/eu mă lupt cu oamenii politici care îmi sunt adversari, nu cu jurnaliștii/ nu am dat niciodată în judecată un jurnalist din acest principiu/nu am dușmani printre jurnaliști și am cunoscut atât de mulți încât să înțeleg că trecerea liniei între politică și presă este de obicei o greșeală", a precizat Ponta.
„Hotnews a reacţionat absolut corect trimiţând acasă rapid un om pentru o gafă profesională majoră. Eu, dacă eram seful lui, l-aş fi dat afară şi dacă posta asta doar pe pagina lui personală (dacă era de notorietate că el, ca jurnalist, lucrează pentru instituţia media de care mă ocup). Indiferent cât de tare ne revoltă atitudinea unui politician, dacă am ajuns la stadiul la care ni se pare normal (sau scuzabil) să i se ureze (lui sau cuiva, oricui), moartea pe pagina unei instituţii media respectabile, atunci chiar avem o problemă serioasă” (Dragoş Stanca, THINKDIGITAL, pe Facebook)
Ponta se întreabă "ce vor înțelege membrii și votanții PSD" din acest incident. "Că dacă în 2014 erau toți inculți, proști și antireformiști, în 2016 au ajuns penali și corupți, iar în 2018 trebuie chiar să crape că așa consideră cei din online?!?! Și care va fi reacția lor la acest sentiment?!? Eu o pot anticipa și mă sperie la fel de mult ca și intoleranța celorlalți!", a scris Ponta.
“Morala întregii poveşti pare a fi că un site cu pretenţii calcă pe bec şi se atrage cu o pierdere de reputaţie. Dar, din păcate, e alta: aproape la fel de repede cum a fost concediat, autorul postării a devenit pe reţele «eroul de la HotNews». Toată povestea s-a viralizat, cu poze photoshopate în care stadioane întregi afişează dorinţa eroului, cum se scrie cu oameni «Forza nu ştiu ce» pe peluze. Plus petiţii pentru reangajarea acestuia şi tricouri cu inscripţia respectivă. Iar cei care au râs şmecher, dar a compasiune şi aprobare, nu sunt tocmai ultimii veniţi şi cei mai mari tembeli dintre cei 8,5 milioane de români de pe Facebook, ci nişte tipi pe alocuri cunoscuţi, măcar prin cercurile lor” (Iulian Comănescu, Mediafax)
În 2014, Monitorul de Cluj scria că Victor Ponta, tânărul reformator al PSD, este, în realitate, un mic dictator, care nu suportă să fie contrazis. După ce purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mirel Palada, a postat pe Facebook declaraţii şocante la adresa jurnaliştilor numindu-i “purceluşi anti-guvernamentali”, a venit rândul premierului Victor Ponta să blocheze comentariile criticilor. A simţit-o pe propria piele o studentă din Cluj.
Bianca Tămaş povestea la acea vreme că a lăsat un comentariu pe pagina oficială de Facebook a premierului Victor Ponta în care i-a transmis că “nu face nimic bun pentru popor, doar arată cu degetul spre alţii”. Surpriza a venit câteva săptămâni mai târziu când studenta a vrut să lase un al doilea comentariu, dar şi-a dat seama că a fost blocată. Detalii despre acest subiect citiți aici.