Actualitate
Țara vrea ostași. Vezi dacă ȘI TU EȘTI CHEMAT SUB ARME!
Legea privind Statutul rezerviştilor voluntari a intrat în vigoare în prima zi a noului an, 2017, urmând ca normele de aplicare a legii să fie emise în termen de cel mult 90 de zile, după care Ministerul Apărării Naţionale (MApN) va încheia contracte cu aproximativ 2.900 de rezervişti voluntari, scrie Gândul.
FOTO ArhivăDupă ce normele metodologice de aplicare a legii amintite vor intra în vigoare, în primul trimestru al anului, MapN va încheia contracte cu aproximativ 2.900 de rezervişti voluntari, din care circa 2.300 de soldaţi şi gradaţi, 400 de subofiţeri şi maiştri militari şi 200 de ofiţeri, informează sursa menţionată.
Potrivit MapN, în acest moment nu se pune problema reluării stagiului militar obligatoriu şi voluntarii rezervişti urmează să primească, pe toată perioada în care vor beneficia de acest statut, 10 la sută din salariul de bază.
"Este vorba în esenţă despre un sistem care presupune o pregătire cu formare iniţială de trei, patru luni, o introducere în materie, asta în funcţie de cei care răspund acestei posibilităţi, respectiv dacă au sau nu au background pentru armată. După aceasta ar urma stagii periodice de o durată mult mai scurtă, de o săptămână, două săptămâni de reîmprospătare a cunoştinţelor şi menţinere a nivelului de instrucţie cu scoatere din producţie şi respectiv plata în toată această perioadă a unui procent, probabil 10 la sută din salariul pe care aceşti rezervişti voluntari îl au. Ne uităm în 2017, într-o primă etapă, la un număr de aproximativ 2.900, după care va trebui să vedem care sunt nevoile de completare a rezervei noastre şi care este reacţia publicului. Reacţia de principiu pe care am înregistrat-o până acum este foarte bună. Nu cred că există susţinere în acest moment pentru reluarea stagiului militar obligatoriu şi nu cred că se pune problema", a declarat ministrul Apărării, Mihnea Motoc, potrivit sursei menţionate.
Orientarea se face către tineri care nu au formaţie militară anterioară dar care sunt trecuţi printr-un sistem de formare menit să le ofere cunoştinţele necesare pentru a fi apţi să utilizeze tehnica militară prezentă, mai scrie Gândul. Vârsta persoanelor care pot fi recrutate este cuprinsă între 35-55 de ani.