Actualitate

O firmă din dosarul Uioreanu a primit de la NATO 10 milioane de euro

NATO a dat 20 de milioane de euro pe „tunuri“ românești pentru F-16. O firmă din Cluj al cărei patron e cercetat pentru fapte de corupţie a primit nu mai puţin de 10 milioane de euro pentru lucrări de modernizare a unei baze aeriene.

O investigaţie făcută de jurnaliştii de la România LIberă arată cum mai multe firme implicate în scandaluri de corupție și cu conexiuni în sfera politică au reușit să pună mâna pe contracte de la organizaţia nord-atlantică și Ministerul Apărării Naționale. Sumele au fost primite pentru lucrările de reabilitare și modernizare a infrastructurii Bazei Aeriene 86 Fetești, cunoscută sub numele de „Aerodromul Borcea”.

De pe “Borcea” decolează avioanele F-16, intrate de curând în dotarea Forțelor Aeriene Române. Baza Aeriană 86 Fetești a fost inclusă în Programul NATO de Investiții în Securitate (NSIP) pentru a fi modernizată după standardele NATO și să fie compatibilă cu tehnica de dirijare și operare a zborurilor avioanelor F-16.


În cadrul acestui program, au fost finanțate zece proiecte cu o valoare inițială de 31.713.200 euro. NATO a contribuit cu suma de 20.816.636 euro și România cu 10.896.564 euro. Responsabilitatea pentru cheltuirea banilor a revenit Direcției Domenii și Infrastructuri a Ministerului Apărării Naționale, care a asigurat managementul de atribuire a contractelor și a execuției lucrărilor.

10.000.000 € către persoane cercetate

În martie 2015, Direcția Domenii și Infrastructuri a Armatei a contractat servicii pentru refacerea și extinderea platformei de parcare avioane, dar și pentru platforma de mentenanță a avioanelor. Pentru aceste lucrări NATO și Ministerul Apărării au plătit aproximativ zece milioane euro firmei Societatea de Construcții Napoca SA, controlată de afaceristul penal Ioan Bene. Mai mult, firma Napoca SA este acuzată de procurorii anticorupție că a încercat să obțină fonduri europene cu acte false.


În schimb, Ioan Bene a fost arestat preventiv în dosarul de corupție al lui Horea Uioreanu, fostul președinte al Consiliului Județean Cluj. Anchetatorii l-au acuzat pe Bene de dare de mită în formă continuată, fals în înscrisuri și spălare de bani. Potrivit unui comunicat al DNA, Uioreanu i-a cerut lui Bene suma de 300.000 lei pentru ca firma Napoca SA să își primească banii din contractele încheiate cu CJ Cluj.

După ce s-a pricopsit cu contractul de zece milioane euro, Napoca SA a subcontractat firmei ICCO Energ lucrările de canalizare și de instalații electrice de balizaj. Valoarea subcontractului a fost de 2,24 milioane euro. ICCO Energ face parte din grupul de firme ICCO, controlate de afaceristul Călin Filimon Costan. Printre asociații lui Costan se află și fosta lui soție, Simina Mariana Costan, acuzată de complicitate la abuz în serviciu în dosarul de corupție în care este anchetat primarul Brașovului, George Scripcaru. Procurorii DNA susțin că primarul George Scripcaru împreună cu Simina Costan și Ciprian Mihai David au făcut demersuri pentru a prelua activele, licențele și activitatea CET SA.   


Directorul general al firmei Napoca, Dănuț Dorel Canta, a declarat că aceste contracte sunt vechi: „Contractul nu s-a semnat în mandatul meu. E vorba de o dublă finanțare de la NATO și Ministerul Apărării. Am subcontractat firmei ICCO Energ pentru că sunt specialiști pe lucrările de balizaj și instalații speciale. Pe mine nu mă interesează cine sunt patronii firmei. Eu analizez parteneriatele din punct de vedere tehnic și nu am treabă cu alte aranjamente”. 

abonare newsletter