Actualitate

Un mare istoric al Clujului a murit

Unul dintre cei mai importanți istorici clujeni, personalitate marcantă a vieții academice, care a cercetat Revoluția Română de la 1848-1849 din Transilvania, a murit la vârsta de 78 de ani.

Istoricul Gelu Neamțu a murit în urmă cu două zile, pe 1 martie. El s-a născut pe 1 martie 1939 în Mintiu Gherlii.

Trupul neînsuflețit al istoricului Gelu Neamțu va fi depus luni, 6 martie, în foaierul Colegiului Academic al UBB la ora 10.00. Slujba religioasă va începe la ora 12.00, în același loc.


"Am aflat cu profundă tristețe de trecerea în eternitate a lui Gelu Neamțu, cel care a dat o epocă cercetării istoriei Revoluției Române de la 1848-1849 din Transilvania și implicit nobilei noastre instituții clujene de cercetare Institutul de Istorie George Barițiu, începând din anii ‘60 ai secolului trecut. Am colaborat aproape trei decenii și ne-am bucurat de descoperirile inedite în cercetarea fabulosului nostru trecut, amândoi venerându-ne strămoșii, mai ales cei de la 1848- 1849 și generația noastră superbă de la 1918. Voi trece cu tristețe pe strada Napoca, unde-și avea sediul Institutul sus-amintit, pentru că s-a dus parcă o epocă deosebit de luminoasă a Clujului", spune istoricul Vasile Lechințan.

Reprezentanții Academiei Române, filiala Cluj, spun că cercetătorul Gelu Neamțu a fost unul dintre cei mai importanți istorici clujeni ce lasă în urmă o operă științifică remarcabilă.


Societatea Cultural Patriotică Avram Iancu din România spune despre istoricul Gelu Neamu că a fost "cel mai de seamă istoriograf al Revoluției Române de la 1848-1849 din Transilvania, pentru care Avram Iancu i-a fost un adevărat cult".

"Marele dispărut a fost cel care a eliberat definitiv istoria Revoluției Române de la 1848-1849 din captivitatea istoriografiei marxiste, care i-a dat stigmatul de răscoală reacționară împotriva binefacerilor maghiarizatoare ale Revoluției ungare. Îi vom păstra veșnic amintirea de luptător pentru adevărul și demnitatea istoriei românești", transmite Societatea Cultural Patriotică Avram Iancu.


Ultima apariție în mass media clujeană a avut-o anul trecut la ziarul Monitorul de Cluj când a vorbit despre drapelul de luptă al unei legiuni a lui Avram Iancu, care urma să fie scos la licitație drept ”un obiect de patrimoniu național”. Detalii despre acest subiect aici.

Gelu Neamțu a absolvit Liceul Emil Racoviță din Cluj-Napoca în 1957, a absolvit Universitatea Babeș-Bolyai în 1961. A fost doctor în istorie încă din anul 1977. A fost, pe rând, cadru didactic (1961-1963) și cercetător științific. Domeniul său de cercetare a fost istoria modernă la Institutul de Istorie „George Bariţiu” din Cluj-Napoca al Academiei Române.


De-a lungul timpului a participat la manifestări științifice internaționale, a fost membru al colectivului de redacţie al revistei Academiei Române. În 1978 obține Premiul naţional al Academiei Române „Nicolae Iorga”. Ca teme științifice, enumerăm Revoluţia de la 1848-1849 în Ţările Române. C. Transilvania, vol. VII, VIII și Biografii paşoptiste I – II. Din 2003 a fost conducător de doctorat pentru zeci de doctoranzi.

A scris peste 12 cărți și a publicat zeci de studii științifice în reviste de specialitate. Detalii aici.


Gelu Neamțu a fost menționat în nenumărate cărți, dintre care enumerăm Bibliografia istorică a României, Personalități clujene, Enciclopedia istoriografiei românești, Clujeni ai secolului 20, dar și într-o carte apărută în Anglia 2000 outstanding intellectuals of the 21st century (n.red. 2000 de intelectuali de seamă ai secolului 21).

Ultimele Stiri
abonare newsletter