Actualitate
Polițiștii clujeni se pregătesc de proteste. "Nu putem accepta ca o femeie de serviciu să câștige mai bine decât noi, care alergăm după hoţi"
Reprezentanţii sindicatelor din Poliţie s-au întâlnit, luni, cu ministrul Muncii, pentru a negocia majorările ce vor fi aplicate prin noua lege a salarizării. La final, ministerul a anunţat că s-a ajuns la un acord, în timp ce sindicatele sunt nemulţumite şi anunţă proteste.
protest politisti sursa foto aktual24.roSindicatele din poliţie care au negociat, luni, cu ministrul Muncii noua lege a salarizării, au anunţat că nu s-a ajuns la nicio concluzie, urmând ca la mijlocul lunii martie să aibă loc proteste.
"Cartoful fierbinte este HG numărul 1, pentru că până acum nu am ajuns la un punct de vedere comun privind aplicarea salariului minim pe economie, 1.450 de lei. Nu pot să spun ce vom face în 14-16 cu privire la acţiunile de protest, să vedem ce putem obţine. Când a venit vorba de încadrarea pe minim pe economie, sunt păreri diferite", a declarat Florin Vîlnei, preşedintele sindicatului SED LEX.
Hotărârea de Guvern 1/2017 stabileşte că salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este de 1.450 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 166 de ore. Sindicatele din poliţie arată, însă, că sporurile agenţilor de poliţie sunt calculate conform salariului minim brut din anul 2009, când acesta era de 600 de lei lunar.
"Noi vrem să se aplice legea, Hotărârea de Guvern trebuie respectată, lucru care, din păcate, se aplică cu discriminare. Am semnale foarte puternice din teritoriu că oamenii se vor prezenta la lucru, dar nu or să mai intre în serviciu. Un poliţist în momentul de faţă îndeplineşte atribuţiile a încă doi sau trei poliţişti. Astăzi, în zona Ilfov este cod roşu la spargerea de locuinţe, încercăm să prindem acei infractori, dar cu cine? Cu trei Dacii care sunt din 1900 toamna şi şapte poliţişti din structuri diferite? Nu se poate", a completat Florin Vîlnei.
Reprezentanţii sindicatelor spun că Executivul refuză în acest moment să calculeze indemnizaţiile poliţiştilor la nivelul salariului minim brut din 2017 şi că ar accepta, cel mult, un calcul bazat pe salariul minim brut din 2016.
"Noi, ca poliţişti, îi rugăm să aplice legea şi nu vor. Transmitem la poliţişti să se pregătească de protest. Dacă nu se respectă Hotărârea de Guvern numărul 1, în data de 16 martie, poliştii din Bucureşti şi Cluj-Napoca vor ieşi în stradă", a spus Elvis Măceşanu, preşedinte al sindicatului poliţiştilor Dolj.
Sindicaliştii sunt mulţumiţi şi de faptul că angajaţii din alte domenii de activitate au venituri mai mari decât poliţiştii, deşi munca pe care o desfăşoară un agent de poliţie este mult mai solicitantă.
"În data de 16 martie, agenţii de poliţie vor ieşi în stradă. Nu putem accepta ca o femeie de serviciu, din Ministerul Sănătăţii, să câştige 3.500 de lei, iar un agent de poliţiecare aleargă după hoţi să ia 2.500 de lei. Aici e durerea cea mai mare", a declarat Constantin Mandache, reprezentant al Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie.
O nouă rundă de negocieri între sindicatele din MAI şi Ministerul Muncii este programată pentru a doua parte a zile de marţi, când se vor căuta soluţii de soluţionare a problemelor invocate de reprezentanţii poliţiştilor, pentru a se evita declanşarea protestelor în rândul forţelor de ordine, anunţate deja de sindicate.
Negocierile de la Ministerul Muncii au loc în contextul în care ministrul Lia Olguţa Vasilescu a declarat că salariile de până la 4.000 de lei ale bugetarilor ar urma, în medie, să se dubleze odată cu aplicarea noii legi a salarizării.