Actualitate

Schimbări dure de trafic pentru a face loc benzilor dedicate pentru autobuze: desfiinţarea parcărilor, reducerea benzilor de circulaţie şi interzicerea virajelor la dreapta

Implementarea benzilor dedicate pentru transportul în comun între Bulevardul 21 Decembrie și strada Memorandumului va aduce modificări drastice în traficul din centrul oraşului, după ce un studiu confirmă faptul că în Piaţa Avram Iancu și în Piața Unirii traficul a atins nivelurile maximale.

Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN) a făcut un studiu de trafic pe axa Est-Vest şi a ajuns la concluzia că trebuie create condiţiile pentru a determina şoferii să utilizeze transportul public ca alternativă.

Cererea de trafic depăşeşte capacitatea benzilor de circulaţie. Punctele nodale Piaţa Avram Iancu şi Piaţa Unirii sunt la limitele de saturaţie”, spune Nicolae Filip, profesor la UTCN şi unul dintre realizatorii studiului.


Astfel, benzile dedicate pentru autobuze ar urma să se implementeze pe 1,6 kilometri de drum între Bulevardul 21 Decembrie intersecţie cu strada Buftea şi până pe strada Memorandumului.

“Aceste decizii pornesc de la premiza că trebuie să prioritizăm traficul în comun în condiţiile în care oraşul nu poate fi lungit, extins. Nu putem lărgi bulevardele de la patru benzi la opt benzi sau de la două la patru. Acest lucru nu este posibil în centrul Clujului, atunci trebuie să ne regândim noi politica urbană. Pentru aceasta, la fel cum au făcut şi alţii, prioritizăm transportul în comun, cu tot ce înseamnă transportul aferent, taximetre, biciclete şi susţinem în continuare achiziţionarea de mijloace de transport în comun. Nu avem o decizie premeditată”, a spus primarul Emil Boc.


Ce se poate şi ce nu se poate realiza

Autorii studiului spun că prin implementarea benzilor dedicate pe axa Est-Vest au fost luate în considerare câteva restricţii şi anume: afectarea traficului general să nu depăşească 3-5%, afectarea asupra reţelei pietonale si piste de biciclete să fie zero şi descurajarea staţionării la bordură. Măsurătorile de trafic au fost făcute în lunile noiembrie şi ianuarie.

“Ne-am propus o redimensionare a marcajelor rutiere. Am constat că în Cluj benzile de deplasare sunt generoase şi merg până la limita superioară prevăzută, 3,5 metri, ceea ce este foarte bine din punct de vedere al siguranţei. Este posibil să regândim lăţimea acestor benzi, să o reducem, tocmai pentru a asigura un număr mai mare de benzi de stocare. Ne-am propus ca pe primul segment (intersecţia Bulevardului 21 Decembrie 1989 cu strada Buftea şi până la intersecţia cu strada Constanţa), faţă de situaţia actuală, când avem o bandă de autobuz dinspre centru spre Mărăşti cu lăţime de 4 metri şi avem benzile cu lăţimea de 3,5 metri precum şi staţionarea cu marcaj la bordură să regândim aceste benzi să rămână banda de circulaţie spre Mărăşti, acolo probabil am putea să negociem să luăm câţiva centimetri din lăţime, şi să rămână acelaşi număr de benzi spre centru, iar la bordură să amenajăm bandă de autobuz cu lăţimea de minim 3,5 metri. Considerăm că prin scoaterea din traficul general a autobuzelor putem, fără a ne asuma un risc din punct de vedere al siguranţei traficului, să acceptăm aceste marcaje la circa 3,2 metri lăţime de bandă”, a mai spus Filip.


Prima problemă

“O primă problemă care apare pe această bandă dedicată autobuzelor o reprezintă intersecţia dintre 21 Decembrie şi strada Paris. Ţinând cont de volumele de trafic măsurate pe strada Paris, am constatat că solicitarea virajului la dreapta de pe 21 Decembrie pe Paris este destul de redusă. Avem 68 de autoturisme pe oră care intră de pe 21 Decembrie pe Paris, valoare maximală, tot ca valoare maximală 62 de autobuze vin din Mărăşti spre centru. 62 de autobuze la o medie relaxată de 20 de călători înseamnă a satisface cerinţa de trafic la peste 1000 de persoane. 68 de autoturisme la un grad de ocupare de 2 persoane înseamnă a răspunde solicitării pentru 100 de participanţi la trafic. Aceasta a fost motivaţia pentru care am propus interzicerea virajului la dreapta pe strada Paris.  Traversarea acestei intersecţii de către autobuzele de pe banda dedicată se face concomitent cu traficul general”, spune autorul studiului.

Traficul în Piaţa Avram Iancu, o nucă tare

Specialiştii UTCN propun menţinerea benzii dedicate transportului în comun în Piaţa Avram Iancu, cu reorganizarea semaforizării.


“Ne propunem ca în momentul în care autobuzul prinde verde la primul semafor să poate să traverseze complet piaţa până la încadrarea pe bandă în dreptul Prefecturii. În cazul acesta vom avea nevoie de o fază dedicată, presiunea în Avram Iancu e foarte mare. Aici avem cea mai mare încărcare de autobuze, reprezintă un punct de intersecţie a mai multor trasee, 129 de autobuze, troleibuze pe oră. Este cea mai mare valoare. Pentru acesta trebuie să ne gândim şi la posibilitatea de a asigura accesul autobuzelor care vin dinspre Piaţa Cipariu. Atunci, existenţa acestei benzi dedicate permite şi încadrarea a unui număr de 62 de autobze care vin dinspre Piaţa Cipariu. Vrem să găsească banda liberă, în aceste condiţii, singura variantă accesibilă este fază de semaforizate care să fie dedicată transportului public”, a mai spus Filip.

Parcări desfiinţate în jurul şcolilor şi sensuri unice

Benzile dedicate vor continua pe segmentul între străzile Cuza Vodă şi Regele Ferdinand.


“Şi aici propunem marcarea benzii de autobuz la bordură, reorganizarea traficului pe Joliot Curie, reorganizarea circulaţiei la intersecţia Bulevardului 21 Decembrie cu Regele Ferdinand. Propunem scoaterea parcărilor la bordură, reducerea lăţimii benzilor, iar la intersecţia cu strada Joliot Curie analizele de trafic ne-au demonstrat că solicitarea este relativ modică, că nu este un trafic tipic care să reprezintă un itinerar obligatoriu, ci o alternativă pentru şoferi să evită semaforizările. Traficul nu e foarte mare pe Joliot Curie, spre 21 Decembrie nu depăşim 400 de vehicule pe oră, iar intrarea pe Joliot Curie este de 120 de vehicule pe oră. Propunem interzicerea virajului la dreapta pe Joliot Curie, acolo se pot crea locuri de parcare prin instituirea unui sens unic care să asigure accesul spre 21 Decembrie. Valorile de trafic nu justifică două benzi pe Joliot Curie”, a mai spus profesorul.

Virajul spre Regele Ferdinand, interzis

“Am analizat şi valorile de trafic la intersecţia 21 Decembrie - Regele Ferdinand. Ceea ce ne propunem şi aici este interzicerea virajului la dreapta de pe 21 Decembrie pentru traficul general. Aici 49 de auzobuze fac virajul la dreapta, iar maşinile care fac acest viraj sunt undeva la 117 pe oră, este o zonă centrală, va trebui să vedem ce alternativă oferim”, mai arată profesorul.

Benzile dedicate transportului în comun se continuă prin Piaţa Unirii, strada Memorandumului până la intersecţia cu strada Emil Isac.

„În Piaţa Unirii, pe strada Memorandumului păstrăm banda dedicată autobuzelor. Apar două probleme, semaforul cu intersecţia Memorandumului cu Emil Isac, şi semaforul de la Primărie. Trebuie să fie sincronizate. După semaforul cu Petru Maior propunerea este ca deocamdata să nu dezvoltăm analiză de bandă dedicată pentru autobuze. Să rămânem în această fază”, a mai spus Filip.

Peste 100 de parcări desfiinţate

Dacă aceste benzi se vor implementa în această formulă, din centrul Clujului vor mai dispărea alte 120 de parcări. Primarul îi consolează pe şoferi cu parcarea amenajată pe 21 Decembrie pe locaţia unde trebuia să fie sediul Filarmonicii.

120 de parcări se vor desfiinţa pe 21 Decembrie până la Sora. Pentru locurile de parcare desfiinţate de pe 21 decembrie, parcarea de pe Joliot Curie avem platforma temporară de parcare cu 228 de locuri tocmai pentru a oferi o alternativă. Peste două săptămâni vom face o dezbatare publică, după care Comisia va lua decizia finală”, a mai spus primarul Emil Boc.

Posibile probleme pe care nu le-a semnalat nimeni

În afară de presă, la şedinţa Comisiei de sistematizare a circulației rutiere și pietonale nimeni nu a venit să-şi dea cu părerea, deşi era un subiect care îi afectează pe toţi: traficul infernal din centrul oraşului.

Nici taximetriştii, nici bicicliştii, nici proprietarii de magazine şi afaceri sau locatarii din zonă nu au venit la Primărie pentru a expune un punct de vedere.

Dacă dispar locurile de parcare din centrul oraşului, locatarii de pe Bulevardul 21 Decembrie unde vor parca? Pot trăi aceştia fără parcări? Ce se întâmplă dacă primesc musafiri?

Patronii de magazine, restaurante, cofetării, florării, clienţii lor, unde vor parca?

Pe 21 Decembrie există o maternitate, licee, magazine, sediul ISU. Cum se va face accesul?

Dacă descoperiţi şi alte neajunsuri ale propunerii Primăriei vă rugăm să le semnalaţi pe adresa redactia@monitorulcj.ro

abonare newsletter