Actualitate
Dosarul fostului viceprimar al Clujului, Anna Horvath, a trecut de camera preliminară. Judecata pe fond poate începe
La sfârşitul anului trecut, fostul viceprimar al Clujului Anna Horvath şi Zsolt Fodor (om de afaceri, patron Euro GSM) au fost trimişi în judecată de procurorii DNA Cluj în dosarul în este acuzată că, în perioada februarie-mai, şi-a folosit influenţa pe lângă funcţionari publici din Primărie, pentru ”urgentarea avizării unor proiecte imobiliare” pentru care omul de afaceri Fodor Zsolt avea interese economice.
Dosarul lui Horvath a trecut de camera preliminară. Judecătorul de cameră preliminară de la Curtea de Apel Cluj a dispus începerea judecății în procesul penal în care fostul viceprimar Anna Horvath și omul de afaceri Zsolt Fodor sunt trimiși în judecată.
”Constată legalitatea sesizării instanţei, respinge excepţiile şi cererile cu privire la legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală invocate de inculpaţii Horvath Anna şi Fodor Zsolt şi dispune începerea judecăţii în cauza privind pe inculpaţii Horvath Anna şi Fodor Zsolt pentru comiterea infracţiunilor de trafic de influenţă şi spălare a banilor pentru inculpată şi, respectiv, pentru savârşirea infracţiunilor de cumpărare de influenţă şi spălare a banilor pentru inculpat”, se arată în soluţia judecătorului de cameră preliminară.
Cu alte cuvinte, judecata pe fond a fostului președinte poate să înceapă oricând. Deocamdată, judecătorii nu au stabilit și primul termen de judecată.
Soluția poate fi atacată cu contestaţie în 3 zile de la comunicare.
Procurorii DNA Cluj au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatei Horvath Anna, pentru trafic de influenţă şi spălare a banilor, şi a omului de afaceri Zsolt Fodor, în stare de libertate, pentru cumpărare de influenţă şi spălare a banilor.
În rechizitoriul procurorilor se arată că, în perioada februarie - mai 2016, Horvath Anna şi-a folosit influenţa pe lângă funcţionari publici din Primăria Cluj pentru ”urgentarea avizării unor proiecte imobiliare în care Fodor Zsolt avea interese economice”.
În schimbul demersurilor făcute pe lângă funcţionari cu atribuţii în domeniul urbanismului şi autorizării lucrărilor de construcţii, Horvath Anna i-a solicitat omului de afaceri procurarea şi remiterea a 60 de abonamente, în valoare totală de circa 20.000 de lei, la două festivaluri de muzică, pe care să le ofere ulterior ca ”stimulent voluntarilor care o sprijineau în campania electorală la alegerile locale”.
Horvath Anna şi Fodor Zsolt au convenit să disimuleze remiterea abonamentelor sub forma unui contract de sponsorizare, încheiat între o societate administrată de omul de afaceri şi o firmă ”agreată” de Anna Horvath, precizează DNA.
În condiţiile în care Horvath Anna este şi avocat, competenţa de judecare revine Curţii de Apel Cluj.
Anna Horvath se află sub control judiciar din 11 octombrie. În luna martie 2017, Horvath a demisionat din funcţia de viceprimar. Mai mult, Horvath este suspectată de Agenţia Naţională pentru Integritate (ANI) de conflict de interese.