Actualitate

Pe terenul viitorului Spital Regional de Urgență ar urma să treacă centura Floreștiului. Cum s-au făcut de râs autoritățile clujene în fața decidenților de la București

Pe lângă faptul că se chinuie de 17 ani să facă Spitalul Regional de Urgență, autoritățile județene își dau, în ceasul al doisprezecelea, cu stângu´-n dreptu´ și dovedesc că nu știe stânga ce face dreapta.

În noiembrie 2016, Consiliul Judeţean Cluj decidea trecerea unui teren în suprafață de 144.000 mp situat în comuna Florești, strada Avram Iancu, din domeniu public al județului în domeniul public al statului român pentru realizarea Spitalului Regional de Urgență.

Acum, autoritățile județene se văd nevoite să "ciuntească" din suprafața inițial transmisă Ministerului Sănătății pentru că nu au luat în calcul faptul că centura de sud a Floreștiului ar urma să treacă pe o parte din acest teren.


În acest sens, consilierii județeni vor decide vineri în ședință că 936 mp din acest teren va rămâne la Florești pentru investiția "Drum de legătură varianta Sud- Comuna Florești, județul Cluj", Ministerul Sănătății urmând să primească o suprafață de 143.064 mp.

Referitor la centura de sud, autoritățile din Florești au transmis Consiliului Județean că "acest obiectiv face parte dintr-o strategie județeană de asigurare a conectivității municipiului Cluj-Napoca cu autostrada A3 amplasată la vestul municipiului. Realizarea drumului de legatură conduce pe temen scurt la decongestionarea circulației pe DN 1 (suprapus cu E 60), suprasolicitat de traficul de peste 58.000 masin/24 h. În același timp, drumul asigură un acces secund pentru parcela dedicată Spitalului Regional, esențială pentru funcționarea în bune conditii a spitalului în vederea eliminarii riscul generat de întreruperea accesului la spital în urma unui posibil accident pe DN 1".


Ca o noutate, proiectul de hotărâre conține, în premieră, și un termen pentru realizarea investiției Spitalului Regional de Urgență.

"Dacă în termen de 10 ani de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri nu se finalizează obiectivul de investiţii sau nu se păstrează destinaţia acestuia, în scopul realizării obiectivului de investiții Spital Regional de Urgență Cluj, imobilul transmis revine de drept în domeniul public al județului Cluj  şi în administrarea Consiliului Județean Cluj", se precizează în documentul citat.


Proiectul de construire a unui spital regional de urgenţă a fost lansat în mandatul de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj al liberalului Marius Nicoară, începând din 2004, fiind vorba de o unitate care să deservească judeţele din Regiunea de Nord-Vest.

Potrivit proiectului, viitorul Spital Regional de Urgenţă Cluj urma să aibă 1000 de paturi, 37 de secţii medicale şi să dispună de un heliport.


În 2011, în primul mandat la șefia Consiliului Județean Cluj, Alin Tişe vedea finalizarea spitalului în cinci ani.

Spitalul Regional de Urgenţă Cluj, dacă va fi construit vreodată, ar urma să fie pe un teren de 15 hectare în comuna Floreşti, de lângă Cluj-Napoca. Iniţial, Consiliul Judeţean Cluj a identificat un teren pentru acest spital în zona Câmpeneşti, aparţinând comunei Apahida, situată în estul municipiului Cluj-Napoca, dar proiectul nu a fost prins la finanţare din partea Guvernului, valoarea fiind estimată la 150 de milioane de euro.


După 2008, când s-a schimbat conducerea CJ Cluj, noul preşedinte al instituţiei Alin Tişe (PDL) a schimbat şi amplasamentul spitalului, în comuna Floreşti, situată în vestul municipiului Cluj-Napoca, dar lipsa finanţării guvernamentale a împiedicat şi de această dată începerea construirii Spitalului Regional de Urgenţă. 

CITEȘTE ȘI

Spitalul Regional de Urgenţă Cluj, “bolnavul” minţit de 28 de miniştri în 27 de ani scurşi de la Revoluţie 

Ultimele Stiri
abonare newsletter