Actualitate

Ziua şi furtul în autobuze. Cifrele care arată că poliţiştii sunt depăşiţi de situaţie

Furturile pe mijloacele de transport din Cluj-Napoca au de(re)venit la modă. Hoţii fură într-o veselie, cu toate că în aproape toate autobuzele există camere de supraveghere. Deşi în autobuze circulă şi poliţişti sub acoperire pentru descurajarea acestor fapte, hoţii nu se dau în lături de la nimic.

Statisticile Poliţiei Cluj arată sec că în fiecare lună au loc, în medie, 24 de furturi comise în mijloacele de transport în comun.

„În cursul lunii aprilie au fost sesizate 24 de fapte de furturi din buzunare, poșete, genți, comise în mijloacele de transport în comun din municipiul Cluj-Napoca. S-a reușit prinderea în flagrant a unei persoane, alte două fiind identificate și cercetate pentru comiterea unor astfel de fapte penale”, spun reprezentanţii IPJ Cluj.


Aceştia adaugă că numărul furturilor se menține constant, în fiecare lună. Poliţiştii vin şi cu o veste proastă: dacă hoţii nu sunt prinşi în flagrant, adio şanse să-şi recuperezi bunul furat.

Poliţia Locală trage un semnal de alarmă cu privire la furturile din buzunare, menționând că în majoritatea cazurilor bunurile furate și care nu sunt constatate flagrant nu pot fi recuperate, persoanele păgubite putându-se constitui pe parcursul cercetărilor ca parte civilă.  


„Conform Codului Penal, furturile din buzunare și poșete comise pe mijloacele de transport în comun sunt încadrate la infracțiunea «furt calificat», pedeapsa prevazută pentru comiterea unor astfel de fapte fiind închisoarea de la unu la cinci ani, infracțiuni în cazul cărora împăcarea parților înlătură răspunderea penală”, mai informează IPJ Cluj.

Referitor la propunerea clujenilor de afișare în stații și în interiorul autobuzelor a unor fotografii cu persoanele bănuite de comiterea unor astfel de fapte, poliția precizează că acestea beneficiază de prezumția de nevinovăție și au dreptul la protecția datelor personale. Prin urmare o astfel de soluție nu este legală decât în momentul în care persoanei vinovate i se face dosar penal. Dar chiar și așa, în acest mod problema nu ar fi rezolvată.


Clujenii se pot proteja având grijă de bunurile lor, mai ales când se află în spații restrânse, prin menținerea lor în față, cât mai aproape de corp.

Pentru a veni în sprijinul clujenilor, polițiștii organizează frecvent acțiuni pentru prevenirea și combaterea acestui gen de fapte și se desfășoară activități informativ preventive pentru informarea cetățenilor care călătoresc cu mijloacele de transport în comun. Fără succes, însă.


Noroc cu vigilenţa călătorilor care nu o dată au făcut munca poliţiştilor şi au prins hoţii în flagrant.

Monica Ostaşuc


CITEŞTE ŞI

Poliţiştii sunt atât de acoperiţi încât nu mai văd furturile din autobuze

abonare newsletter