Actualitate

Aşa gândesc beizadelele: „Banii rezolvă tot!”. Psiholog clujean: „Fiii de boieri și de comunişti gândeau la fel.”

Reacţiile tinerilor, care au sărit în apărarea colegului lor după ce acesta a intrat cu mașina pe terasa Grand Hotel Italia etalându-și potența financiară, denotă un comportament tot mai întâlnit: legea și bunul simț nu contează, banul poate rezolva totul.

“Îți știu șefii, îi cunosc pe patroni, tu ești un nimeni. Banii nu sunt o problemă. Părinții noștri îi cunosc pe patroni”, au urlat adolescenţii după ce angajaţii hotelului au chemat poliţia.

Psihologul Daniel David, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de ştiinţă din România, spune că astfel de comportamente ţin de educaţia pe care o primeşte fiecare acasă.


“Astfel de comportamente existau în toate generaţiile, nu e vorba că generaţia asta este altfel, dar de data aceasta, astfel de lucruri sunt mai vizibile, şi fiind mai vizibile le înregistrăm şi ne şochează. Aici ţine practic de educaţia pe care o primeşte fiecare, valorile pe care le are. Adolescenţa este în general o perioadă mai dificilă în care tinerii sunt mai conflictuali. Pentru a controla acest conflict sau această stare conflictuală este foarte bine ca părinţii să îi monitorizeze şi să aibă grijă ce grilă valorică îi învaţă. E păcat că se întâmplă. Dar, în toate generaţiile s-a întâmplat în diverse forme. Dar acesta nu e un motiv. Părinţii trebuie să fie atenţi să îi înveţe. Deja, la vârsta aceasta ei ar trebui să aibă setul valoric bine definitit. Valorile pe care le au, dacă sunt pro sociale, îi protejează chiar de ei însişi, chiar dacă au tendinţa aceasta temperamentală la nivel de adolescenţă să fie mai impulsivi”, a declarat psihologul Daniel David, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de ştiinţă din România.

Profesorul clujean are şi un sfat pentru părinţii de adolescenţi.


“Dacă ai valorile clar definitite, ele te ajută să te controlezi. Acesta este sfatul meu pentru părinţii de adolescenţi. Sunt dificili, ştim asta, asiguraţi-vă că îi învăţaţi nişte valori pro sociale pe care ei şi le asumă pentru că acele valori vor juca rol de mecanism de reglare emoţională şi comportamentală”, mai spune acesta.

Potrivit lui David, acet tip de comportament, prin care crezi că banii cumpără totul, îl aveau şi fiii de boieri sau comunişti.


“Aşa se întâmplă lucrurile. Fiii de boieri în vremurile îndepărtate la fel gândeau. Fiii de comunişti la fel gândeau. Cei care aveau o poziţie privilegiată aveau stilul acesta în toate societăţile”, a conchis David.

La rândul său, psihologul Raluca Anton spune că tinerii din ziua de astăzi nu au modele nici printre profesori.


“Aşteptarea noastră este ca, adolescent fiind, să ai o anumită doză de bun simţ sau respect, pur şi simplu pentru că eşti adolescent şi încă nu ai foarte multă experienţă de viaţă. Dar respectul şi bunul simţ se modelează în familie. Dacă ei de-a lungul experienţelor lor familiale, în diverse contexte, au auzit expresii de genul «oamenii sunt valoroşi doar dacă au bani» acesta este pattern-ul, nu trebuie ca părintele să vină să spună asta, e suficient să se comporte, e un mecanism pe care tu îl modelezi, îl înveţi. Nu vreau să dăm vina pe părinţi, aici cred că este mai degrabă un context care ţine de mai mulţi factori. Profesorii nu mai reprezintă o autoritate, aşa cum era pe vremuri, nu mai avem profesori care să reprezinte modele, nu mai avem foarte mulţi profesori care să reprezinte modele de respectat. Nu putem da vina nici pe adolescenţi. La 18 ani creierul nu îţi este suficient de dezvoltat la 18 ani, creierul se termină de dezvoltă la 21 de ani. Dar ei merg pe principiul că «banii rezolvă tot». E un context de viaţă în care adolescentul s-a dezvoltat. E un cumul de factori, de la şcoală, la părinţi”, a spus Anton.

CITEŞTE ŞI


EXCLUSIV. Banchet care se putea termina tragic. Un tânăr băut a intrat cu mașina pe terasa Grand Hotel Italia. Reacția prietenilor, după ce un angajat a chemat poliția: "Ești o proastă! Îi cunosc pe patroni. Banii nu sunt o problemă"

abonare newsletter