Actualitate

Clujul, tolerant și nu prea. După scandalul din Piața Avram Iancu, Primăria va INTERZICE alte parade gay în oraș

După scandalul de sâmbătă din Piața Avram Iancu, când actrița Oana Mardare a fost târâtă de jandarmi pe motiv că ar fi tulburat manifestația celor de la Noua Dreaptă, Primăria a luat decizia de a interzice pe viitor ca în Cluj-Napoca să se mai desfășoare parade gay.

"Noi am făcut ceea ce trebuia, am aprobat cele două manifestații. Din păcate, la una dintre manifestații s-a escaladat mult prea mult toată situația și ar fi putut să fie o chestiune elegantă și să arate că orașul de pe Someș e un oraș cosmopolit, deschis, tolerant în care au loc absolut toți. Eu cred că o manifestare este suficientă, au spus ce au avut de spus (n.red. comunitatea LGBT), și-au exprimat punctul de vedere, sunt și alte orașe din România în care pot să-și desfășoară activitățile", a declarat, marți dimineața, viceprimarul Dan Tarcea la un post de radio.

Peste 800 de persoane au participat sâmbătă la prima Paradă Gay organizată la Cluj-Napoca.


Participanţii la marşul „Cluj Pride” s-au adunat, sâmbătă, pe strada Gavriil Muzicescu din Cluj-Napoca, situată în zona stadionului Cluj Arena, unde Primăria a autorizat manifestarea, având asupra lor tricouri cu motto-ul „#spunedrept” în mai multe limbi, steaguri în culorile curcubeului, dar şi afişe cu mesaje precum „Creează punţi de legătură între oameni”, „Tradiţia noastră este iubirea”, „Dacă copilul tău ar fi gay, ai mai vrea să fie fericit?”, „Drepturile omului, drepturile LGBT”, „Corpul meu, drepturile mele”, „Vrem doar să ne lăsaţi să iubim şi să trăim în pace în România”, "Te deranjează dacă vreau să-i las partenerului meu averea?".

Organizatorul marşului „Cluj Pride”, Lucian Dunăreanu, a declarat, sâmbătă, că membrii comunităţii LGBT sunt cetăţeni cu obligaţii egale şi trebuie să aibă şi drepturi egale.


„Majoritatea românilor, din păcate, au o imagine puţin manipulată despre noi, nu ştiu, de fapt, nici cum arătăm şi de faptul că le putem fi rude, prieteni, vecini, colegi de muncă. Acesta este un statement, este ieşirea noastră din invizibilitate, ieşirea noastră din dulap şi revendicăm spaţiul public, pentru că şi noi ne dorim acest Cluj, pentru că suntem români, avem obligaţii egale, drepturi mai puţine. Este un moment istoric pentru comunitatea LGBT din România. Ne-am săturat să stăm în case între patru pereţi, ne-am săturat să fim invizibili, a venit momentul nostru să ieşim în stradă şi la Cluj pentru că, dacă suntem cetăţeni cu obligaţii egale, ar trebui să avem şi aceleaşi drepturi, cum ar fi dreptul la moştenire, dreptul de a fi aparţinător, de a cumpăra un imobil alături de prietenul tău. Ne dorim o lege a parteneriatelor civile, nu vorbim de căsătorie, ci ca aceste drepturi pe care nu le avem, să le avem”, a spus Dunăreanu.

Tot sâmbătă, începând cu ora 13.00, organizaţia Noua Dreaptă are programată o manifestaţie pentru susţinerea familiei tradiţionale, aprobată de Primăria Cluj-Napoca.


O tânără din Cluj-Napoca, care purta un tricou alb primit la marşul comunităţii LGBT, a participat la mitingul Noii Drepte din Piaţa Avram Iancu, unde a fost ridicată cu forţa de către jandarmi şi băgată într-o dubă, pe motiv că a tulburat evenimentul.

La un moment dat, unul dintre vorbitori a catalogat drept ”obscenă” manifestarea de susţinere a comunităţilor sexuale ce avusese loc mai devreme în oraş, iar tânăra din mulţime a replicat: ”Am fost acolo, nu a fost obscen”.


Tânăra, actriţa Oana Mardare, a întrerupt discursurile spunând că marşul LGBT la care a participat nu a fost unul obscen. Membrii Noii Drepte din PRU şi PRM, prezenţi în Piaţă, au cerut jandarmilor îmdepărtarea acesteia spunând că este o „provocatoare”.

abonare newsletter