Actualitate

Comercianții de la Street Food Festival, între acuzațiile în legătură cu neacordarea bonului fiscal și scandalul cu Primăria pentru autorizații

După Street Food Festival tragem linie și adunăm sau scădem după caz.

Comercianții de la Street Food Festival între acuzațiile în legătură cu neacordarea bonului fiscal și scandalul cu Primăria pentru autorizații Comercianții de la Street Food Festival între acuzațiile în legătură cu neacordarea bonului fiscal și scandalul cu Primăria pentru autorizații

Ultima zi a evenimentului Street Food Festival aduce la lumină câteva aspecte mai rușinoase ale comercianților. După ce i-au ademenit pe pofticioși cu bucate delicioase din mai multe bucătării ale lumii, cât și filme, concerte outdoor, discuții cu chefi celebri, vânzătorii de la tarabe se pare că au mai „uitat” să dea bon fiscal tuturor cumpărătorilor.

Dat fiind numărul mare de participanți și îmbulzeala creată, cine se mai uită la bonul fiscal?! Aleea Stadionului din Cluj a devenit o imensă bucătărie unde specialiștii în delicatese culinare s-au întrecut de luni până duminică să surprindă clujenii. Se pare că acest Festival aduce banii frumoși în buzunarele organizatorilor, tocmai de aceea, aceștia au fost atenți la toate detaliile, pentru a crea un eveniment memorabil în Cluj-Napoca. Dacă organizarea a fost bine pusă la punct, nici lucrurile care țin de fiecare comerciant în parte nu au fost neglijate.


Monitorul de Cluj a intrebat oamenii, ce părere au de obligativitatea comercianților de a da bon fiscal și de dreptul lor de a-l cere, dar aceștia nu s-au declarat prea deranjați de situație, recunoscând totuși că nu e firesc să nu li se înregistreze comanda în casa de marcat: „Știu că e obligatoriu bonul fiscal. Sinceră să fiu, nu am primit nici un bon. Nici nu am sesizat acest lucru. De obicei oamenii care vin la Festival, vin să se distreze, să se simtă bine, să se bucure de atmosferă și sunt mai puțin atenți la aceste aspecte administrative mai degrabă.”, a spus una dintre participantele la eveniment.

Comercianții profită de neatenția participanților și nu oferă mereu bonul fiscal

Tocmai de acest aspect, al participanților neatenți, care vin să se distreze și nu să sesizeze neregulile, au știut să profite comercianții. Dar acest lucru nu ar fi singular, oamenii sunt conștienți că la marile Festivaluri se mai produc și astfel de „scăpări”: „Am văzut pancarda, dar abia după ce am plecat de la tarabă, mi-am dat seama că nu mi-a dat bonul fiscal. Nu m-am mai întors. Încerc să mă bucur de Festival și să încetez măcar o dată sa mai fiu cârcotaș pentru ceea ce se-ntâmplă.”, a declarat un brăbat.


Surprins la treabă, unul dintre voluntari care supraveghea activitatea de la tarabe dezvăluie că mulți dintre comercianți nu au oferit la final bonul fiscal: „Mi se pare o sarcină interesantă și folositoare. Păcat că nu am putere să iau atitudine în fața comercianților. Dar chiar și așa, raportul pe care îl dau sper să fie unul benefic și să corecteze aceste nereguli.” Întrebat fiind de câte ori un comerciant nu a oferit bonul fiscal cumpărătorilor, tânărul spune: „De multe ori. Să zic așa, cam la 10 persoane care vin să cumpere de la această tarabă, 2-3 dintre ele nu primesc bonul fiscal. Doamna s-a uitat la mine mai ciudat și cred că și-a dat seama că urmăresc ceva la taraba ei, așa că a început să dea tuturor bonul fiscal așa cum este firesc și corect.”

Un alt scandal creează însă isterie în rândul comercianților

Comercianţii de pe Aleea Stadionului se apără și spun că oferă bon fiscal, dar când e aglomerație la tarabă se întâmplă ca ei să inregistreze bonul, însă participanții să nu îl ridice. Aceasta ar fi o problemă minoră, în comparație cu scandalul pe care l-au avut vânzătorii cu Primăria zilele trecute. Aceștia s-au trezit cu notificări venite din partea Primăriei Cluj-Napoca, care anunța suspendarea desfășurării activității de comerț.


Comercianţii au fost revoltaţi şi spun că ei au contracte valabile cu Primăria Cluj încheiate şi plătite pentru întreaga lună iulie: „Contractul e încheiat cu Primăria şi este valabil până la 31 iulie. Anul trecut, am fost anunţaţi din timp şi zilele acelea nu au fost plătite la Primărie. La fel şi pe perioada Untold. Anul acesta, de pe o zi pe alta ne-am trezit cu aceste notificări. Dacă nu mai funcţionăm, pierdem cel puţin 4000-5000 de lei pe marfă. Mai puţin cei care au de vânzare pocorn şi vată de zahăr. Chiar dacă ne va notifica, cel mai probabil şi Primăria, cred că este abuziv. De ce sunt favorizaţi tot timpul alţii în detrimentul nostru?”, a spus unul dintre comercianţii din zonă.

Cu plusuri și cu minusuri, Festivalul a cucerit clujenii, mulți dintre ei venind în fiecare zi să se distreze. În urmă rămân, pe lângă impresia bună lăsată participanților, bacșișuri impresionante făcute de comercianți și scandaluri pentru autorizații de comerț cu primăria. Peste 11.000 de participanți au umplut Aleea Stadionului din Cluj, iar la un calcul simplu ne putem ingrozi de veniturile făcute de comercianți, dar și de ciubucurile strânse pe sub tarabe în mod tăcut.


Monica Ostaşuc

abonare newsletter