Actualitate
Povestea FABULOASĂ a unei EVADĂRI din arestul IPJ Cluj. Hoţul le-a arătat poliţiştilor cum se face
A trecut aproape un an de la celebra evadare a unui hoţ din arestul IPJ Cluj. Cum a reuşit acesta să plece din celulă ca de acasă?
Czika Laszlo este unul dintre cei mai temuţi spărgători de locuinţe din România. Asta au aflat pe propria lor piele şi poliţiştii care păzesc arestul IPJ Cluj.
În primăvara anului 2016, după o lungă căutare, Czika Laszlo a fost prins cu greu de către poliţiştii de la Serviciul de Investigaţii Criminale Cluj, după ce a spart mai multe apartamente din oraş.
În jurul numelui lui Czika circulă mai multe legende legate de spargeri de sute de mii de euro. Cu toate astea, nimeni nu pune la îndoială capacitatea lui de a deschide o uşă sau un lacăt cu o agrafă de birou.
După ce a fost introdus în arest, Czika Laszlo a fost „cazat” într- o celulă cu un alt deţinut de drept comun, Traian Floarea Ianson, acuzat de procurori că a dat ţepe cu apartamente. Acesta avea în celulă un set de forfecuţe şi pile, folosite pentru manichiură şi pedichiură, scrie evz.ro.
Când a fost eliberat din arest, Ianson i-a lăsat setul lui Czika. Deşi ştiau pe cine au în celula respectivă, poliţiştii nu au făcut percheziţii niciodată. În plus, spărgătorul a reuşit să fure, în timpul audierilor, o agrafă de birou, cu care a deschis lacătul de la uşa arestului.
Czika Laszlo le-a spus procurorilor că a fugit din cauza faptului că era judecat pentru comiterea a 81 de furturi şi nu a vrut să rişte 30 de ani de închisoare.
Spărgătorul a evadat în data de 14 august 2016. O zi de duminică. În arest erau de serviciu trei poliţişti, Emil Bercheşan, Mihai Dominciuc şi Viorel Marchiş, ultimul fiind şeful de schimb.
Procurorii susţin că el le-a adormit vigilenţa poliţiştilor printr-un comportament ireproşabil, dar şi prin diferite ponturi la pariurile sportive, aceştia fiind amatori de astfel de jocuri. În tot acest timp, de fiecare dată când era scos la plimbare, Czika studia comportamentul poliţiştilor, dar şi deschidea pe jumătate vizorul uşii de la plimbător, pentru a putea fi deschis mai uşor.
În ziua evadării, în jurului orei 12.45, Czika a fost scos la plimbare, dar reintrodus repede în celulă, de poliţistul Bercheşan, pentru a servi masa. Ulterior, în jurul orei 14.14, Czika a fost reintrodus în camera de plimbare, de poliţistul Dominciuc, de unde a fugit ca de acasă.
„În legătură cu activitatea de dezasigurare a vizetei, Czika a acţionat sistemul de siguranţă al vizetei, deshis pe jumătate, în momentul în care a fost scos prima dată la plimbare, într- un moment de neatenţie al poliţistului (Bercheşan - n.r.)”, susţin procurorii.
Rămas singur, Czika şi-a pus planul în aplicare: „Cu o agrafă de birou, Czika a dezasigurat zăvorul vizetei, după deschiderea acesteia, el introducând mâna prin gaura de la vizetă şi acţionând zăvorul care asigura efectiv uşa de acces, acesta nefiind prevăzut cu vreun sistem de siguranţă”.
Ieşit în hol, spărgătorul a mers spre uşa închisă cu un lacăt care asigura ieşirea din arest spre curtea interioară a Poliţiei Cluj. „Din componentele trusei de manichiură, precum şi din alte obiecte, inculpatul a reuşit să deschidă atât lacătul care era montat pe uşă, cât şi sistemul de siguranţă, propriu zis, al uşii, yala de siguranţă, ulterior el reuşind să ajungă în curtea interioară a IPJ Cluj”.
Spărgătorul a reuşit să fugă, dar a fost prins după două zile. Czika a fost de acord să le facă poliţiştilor o demonstraţie, despre cum a reuşit să fugă din arest, dar şi despre cum a reuşit să deschidă sistemele de siguranţă, fapt ce i-a uimit pe oamenii legii. Pentru evadare, Czika a fost condamnat la un an şi o lună de închisoare cu suspendare. Între timp, spărgătorul a mai fost condamnat la 14 ani, 10 luni şi 20 de zile, pentru comiterea infracţiunilor de furt.