Actualitate

Casa Matei se deschide pentru public cu o expoziţie de fotografii realizate de Brâncuşi

O expoziţie de fotografii realizate de Brâncuşi în atelierul său, precum şi o alta de pictură şi sculptură a profesorilor de la Universitatea de Artă şi Design Cluj-Napoca vor fi vernisate vineri, pentru a marca deschiderea, în premieră, a Casei Matei pentru publicul clujean.

Cunoscută, potrivit tradiţiei istorice, ca imobilul în care s-a născut marele rege al Ungariei, Matia Corvin, clădirea este astăzi sediul UAD Cluj.

Vernisajul va avea loc la Galeria Casa Matei (nume sub care clădirea a intrat în conştiinţa clujenilor de etnie română -n.r.), vineri 4 august 2017, la ora 12.00.


Potrivit organizatorilor, evenimentul este cu atât mai important cu cât marchează o premieră, şi anume, deschiderea Casei Matei către marele public curios să pătrundă în atmosfera acestei clădiri simbol a istoriei şi culturii clujene.

''Edificiu ce adăposteşte în prezent biblioteca şi sălile pentru cursurile teoretice ale Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca, precum şi Galeria Casa Matei, clădirea, emblematică pentru oraşul nostru, a fost locul în care s-a născut regele Matia Corvinul", transmite UAD.


De-a lungul timpului, clădirea a suferit numeroase intervenţii şi a găzduit diferite instituţii şi colecţii, devenind în 1950 sediul Institutului de Arte Plastice "Ioan Andreescu" transformat, mai apoi, în Academia de Arte Vizuale "Ion Andreescu'', iar în 2001 în Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca.

"Din dorinţa de a veni în întâmpinarea iubitorilor de artă şi cultură, începând cu această vară, Casa Matei îşi deschide porţile oferind publicului o serie de manifestări expoziţionale special concepute pentru a introduce clădirea într-un circuit turistic şi a oferi posibilitatea vizitării acestui monument arhitectonic simbolic pentru Cluj-Napoca", mai spun organizatorii.


Astfel, sub titlul generic "Din visul muzei adormite...", în perioada 4 august - 9 septembrie, Galeria Casa Matei va găzdui expoziţia de pictură şi sculptură a profesorilor de la UAD Cluj-Napoca, pentru ca în holul de la etajul I să fie amenajată o expoziţie dedicată fotografiilor realizate de Constantin Brâncuşi, documente din colecţia instituţiei, păstrate în biblioteca UAD.

Accesul publicului în Casa Matei se va face zilnic între orele 12.00 – 18.00, tariful biletului de intrare fiind de 10 lei pentru adulţi şi de 5 lei pentru copii cu vârste de peste 12 ani, studenţi şi pensionari. Copiii cu vârsta sub 12 ani, precum şi reprezentanţii presei şi ai unor instituţii de profil, artistice şi culturale, vor beneficia de gratuitate în cazul vizitării Casei Matei.


Sumele obţinute în urma plăţii biletului de intrare în Casa Matei vor fi folosite pentru conservarea şi restaurarea Casei Matei în vederea creşterii accesului publicului la întâlnirea cu acest edificiu cu o istorie aparte.

abonare newsletter