Actualitate

Cum să-ţi recuperezi taxa auto. Ce trebuie să faci, pas cu pas, pentru a primi banii înapoi

Autorităţile au stabilit procedura completă prin care se poate recupera taxa auto cerută până la 1 februarie 2017. Toate documentele trebuie depuse cel târziu în 31 august 2018.

Guvernul a anunțat săptămâna trecută că toate taxele auto vor fi rambursate proprietarilor de mașini cel târziu în 31 martie 2019, semnificativ mai repede decât termenul de 5 ani stabilit anterior. La vremea respectivă nu era foarte clar modul în care proprietarii își vor recupera banii, însă autoritățile au stabilit acum procedura completă.

Autorităţile au eliminat timbrul de mediu începând cu 1 februarie 2017, însă această mişcare a dat naştere unei situaţii paradoxale pentru cei care achitaseră deja orice formă de taxă auto.


Mai exact, legea de anulare a abrogat deasemenea şi procedura anterioară pentru recuperarea taxelor. Astfel, oamenii s-au trezit şi cu banii luaţi pentru o taxă ilegală, dar şi fără niciun cadru legal pentru a-i recupera.

După mai bine de 6 luni în care au lăsat problema în aer, autorităţile au revenit recent şi au declarat că au găsit în sfârşit o modalitate prin care vor restitui banii. Desigur, la presiunile Uniunii Europene care a ameninţat România cu o procedură de infrigement.


Pentru început, va trebui completată o cerere tip de restituire, care va fi mai apoi adăugată la dosar împreună cu documentul doveditor al plăţii taxei în copie sau original.

Pe lângă acestea, dosarul va mai trebui să conţină copia cărţii de identitate a vehicului dar şi a certificatului de înmatriculare. Formatul cererii tip va fi aprobat în 15 zile, iar dosarul cu documente trebuie depus la ANAF cel târziu în 31 august 2018.


Statul va restitui banii în funcţie de tipul taxei, după cum urmează: cei care au plătit până la introducerea timbrului de mediu în 2013, îşi vor primi banii înapoi în intervalul 1 ianuarie 2018 - 31 decembrie 2018.

Ceilalţi îşi vor recupera taxa în perioada 1 septembrie 2018 - 31 martie 2019. În plus, proprietarii vor primi şi o dobândă de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere sau mai exact, 7,3% pe an.


ANAF menţioneaza că, în cazul dosarelor din instanţă pentru care au fost deja emise decizii de soluţionare, banii se restituie în termen de 120 de zile de la data intrării în vigoare a normelor metodologice.

Pentru moment nu este clar care va fi suma totală pe care o va avea statul de rambursat. Știm însă că doar din timbrul de mediu introdus în 2013 a încasat 1.42 miliarde de euro.

abonare newsletter