Actualitate

GALERIE FOTO - Cum arată zona de la Pata Rât unde gunoaiele s-au prăbușit

În urmă cu o lună, la rampa de gunoi de la Pata Rât au avut loc ample alunecări ale deşeurilor. În albia pârâului Zăpodie s-a scurs un lichid toxic provenind de la gunoaie. Autoritățile susțin că, potrivit măsurătorilor, levigatul scurs din gunoaie, are un debit între 1 şi 108 litri pe secundă. Există şi riscul afectării pânzei freatice a Clujului.

Prefectul Aurel Cherecheş a declarat, marţi, în cadrul şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Cluj, că nivelul de levigat (lichid toxic rezultat din dizolvarea deşeurilor – n.a.) din fosta rampă deşeuri de la Pata Rât nu este gestionat corect, fiind lăsat să curgă, debitul ajungând şi la 100 de litri pe secundă.

”A fost o alunecare de teren în luna iulie, atât a pământului cu care s-au acoperit deşeurile de la rampa de gunoi neconformă de la Pata Rât, cât şi a deşeurilor, pe o lungime de 300 de metri, blocând pe 120 de metri albia pârâului Zăpodie, adiacent depozitului. Spre sfârşitul toamnei, când ploile se vor accentua, situaţia nu va rămâne la fel. Fiind blocată albia pârâului, dacă vor veni debite masive de apă pe albie, este o posibilitate să erodeze undeva în preajma centurii de ocolire a Clujului pe relaţia Vâlcele – Apahida. În plus, nivelul de levigat nu este gestionat corect, fiind lăsat să curgă, debitul ajungând şi la 100 de litri pe secundă. Beneficiarul, Consiliul Judeţean Cluj, stă şi nu face nimic corespunzător în rezolvarea acestei probleme”, a spus Cherecheş.


Potrivit acestuia, în acest caz ar trebui să existe un impact minim al levigatului asupra pânzei freatice din zonă, dar nu este convins sută la sută că acest lucru se întâmplă.

Mai mult, prefectul Aurel Cherecheș susține că a primit o fotografie în care un copil se joacă într-o "apă care este puternic impregnată cu levigat" și spune că nu s-ar fi ajuns aici dacă "obiectivul era împrejmuit".


Reprezentatul firmelor case se ocupă cu ecologizarea și închiderea rampei de gunoi de la Pata Rât a declarat ieri în ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență că poluarea în zonă este foarte mare.

“Într-o săptămână vom avea rezultatele unei expertize şi următorul pas este stabilizarea alunecării, să decolmatăm albia pârâului Zăpodia şi să stopăm poluarea cu levigat. În aceste momente, efectuăm lucrări de degajare a unei părţi de deşeuri. Gravitatea fenomenului este foarte mare, atât vis a vis de poluare cât şi mai departe. Dacă din expertize rezultă că noi avem o vină, vom răspunde. Dacă nu, trebuie să fiţi conştienţi că acolo sunt deşeurile Clujului”, a spus Mădălin Cucinschi, reprezentantul antreprenorului care se ocupă de închiderea rampei de gunoi de la Pata Rât.

Ultimele Stiri
abonare newsletter