Actualitate

Începând cu 1 octombrie, autorizațiile de securitate la incendiu devin obligatorii. Care este situaţia în judeţul Cluj.

Începând cu 1 octombrie 2017, autorizațiile de securitate la incendiu devin obligatorii, fără a se mai aplica termenul de grație acordat pentru intrarea în legalitate a construcțiilor puse în funcțiune în lipsa respectivei autorizații.

Începând cu 1 octombrie, autorizațiile de securitate la incendiu devin obligatorii. Care este situaţia în judeţul Cluj. Începând cu 1 octombrie, autorizațiile de securitate la incendiu devin obligatorii. Care este situaţia în judeţul Cluj.

În județul Cluj, la ISU au fost solicitate, în primele opt luni ale anului în curs, 423 de cereri de avizare pentru securitate la incendiu, din care, până acum, au fost respinse 208 și a fost acordat avizul în 209 cazuri, restul de șase fiind în analiză.

''Au fost solicitate 423 de cereri avizare securitate la incendiu, 58 de cereri de avizare la protecție civilă, 183 de cereri autorizare securitate la incendiu, patru cereri autorizare protecție civilă, 34 de cereri acorduri focuri de artificii, 7 petiții și 89 de cereri acordare asistență tehnică de specialitate, 1.259 de alte cereri privind securitatea la incendiu și protecție civilă, respectiv obiective care nu se încadrează în HG 571/2016 sau în HG 862/2016'', a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Cluj, Ciprian Cornea, potrivit Agerpres.  


Conform acestuia, au fost eliberate 209 avize de securitate la incendiu, precum și 38 de avize de protecție civilă, fiind respinse 208 avize privind securitatea la incendiu și 19 avize privind protecția civilă.

''Autorizații de securitate la incendiu au fost eliberate 71, au fost respinse 105 autorizații privind securitatea la incendiu. Au fost respinse 4 autorizații privind protecția civilă. Au fost emise 33 de acorduri jocuri de artificii, a fost respins un joc de artificiu. S-a răspuns la 7 petiții, s-a acordat asistență tehnică de specialitate în 89 de cazuri și au fost emise 1.259 de răspunsuri privind securitatea la incendiu și protecția civilă, aici mă refer la acele investiții care nu se încadrează în HG 571/2016 sau în HG 862/2016'', a mai spus Cornea.


Conform prevederilor legale, punerea în funcțiune fără obținerea autorizației de securitate la incendiu a construcțiilor și amenajărilor noi ori a celor existente la care s-au executat lucrări de modificare/schimbare de destinație atrage după sine aplicarea de amenzi cuprinse între 20.000 și 50.000 de lei. În cazul în care e constatată încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu, inspectoratele pentru situații de urgență pot decide oprirea funcționării ori utilizării construcțiilor sau amenajărilor. Această sancțiune nu este condiționată de existența autorizației de securitate la incendiu.

IGSU precizează că în primele opt luni ale anului 2017 s-au depus eforturi pentru soluționarea celor 22.969 de solicitări în vederea emiterii avizelor și autorizațiilor de securitate la incendiu.

abonare newsletter