Actualitate
Psihologul Daniel David, după scandalul de la Balul Bobocilor unde minorii au mimat sexul oral: „Copiii trebuie educați în legătură cu imaginea personală”
În urmă cu câteva zile, în cadrul Balului Bobocilor la care au participat elevii Liceului Tehnologic „Augustin Maior” din Cluj-Napoca elevii au mimat sexul oral. Psihologul Daniel David explică cum se ajunge la astfel de situații. Motivul principal? Copiii nu înțeleg importanța imaginii personale.
Cadrul este unul simplu. Câțiva elevi de clasa a XI-a participă la Balul Bobocilor. Ei trebuie să treacă diverse probe, propuse de organizatori pentru a câștiga titlul de Miss și Mister, ceea ce le va oferi cele 15 minute de faimă în primul an de liceu. Nimic neobișnuit până aici. Însă, în cadrul Balului Bobocilor organizat pentru elevii Liceului Tehnologic „Augustin Maior”, una dintre probe a ajuns subiect de dezbatere la nivel național: participanții au trebuit să mimeze sexul oral cu o banană. Băieții s-au așezat pe scaune cu o banană între picioarele, iar fetele, în genunchi în fața lor, au trebuit să își etaleze priceperea în arta sexului oral. A doua zi, zeci de poze și filmulețe au fost distribuite pe rețelele de socializare. O țară întreagă a început să dezbată moralitatea acestei acțiuni, a elevilor, a cadrelor didactice și a unei întregi generații. Jurnaliști, bloggeri, oameni de rând, toți și-au dat cu părerea în ceea ce privește situația în care s-au pus acești elevi.
Adolescenții simt nevoia să se afirme prin acte de răzvrătire
În cadrul unei emisiuni al televiziunii clujene NCN, psihologul Daniel David a încercat să ajungă la rădăcina lucrurilor din care a rezultat un astfel de comportament. Astfel, el a explicat că momentele de rebeliune sunt prezente în rândul adolescenților din întreaga lume și dintotdeauna.
„Adolescenții peste tot prin lume, nu doar în România ajung în această fază a dezvoltării lor psihologice în care principalul lor scop este sa provoace standardele și normele sociale dupa care s-au ghidat până la vârsta respectivă. În foarte multe societăți, foarte multe standarde sunt legate de comportamentul sexual. Acele societăți încearcă să controleze acest comportament mai mult sau mai puțin. Și atunci, printre standardele pe care ei le provoacă, apar și cele care au legătură cu comportamentul sexual”, a spus Daniel David.
Copiii nu înțeleg importanța imaginii personale
Însă în cazul de față nu este vorba de o răzvrătire împotriva societății, ci despre probleme ale educației, care nu ține pasul cu tehnologia.
„Numai că lucrurile s-au schimbat foarte mult, în sensul că astfel de comportamente existau și acum 15 ani și acum 20 de ani, numai că acești tineri nu au primit o educație adecvată nici în familie și nici în școală în legătură cu imaginea lor personala în societate. Fiindca acum in 20 de ani spre exemplu, daca se intampla asa ceva, umblau niste vorbe si apoi se stingeau. Acum, cand ai telefonul langa tine și e deschis Facebook-ul, pur și simplu ai aruncat totul în spațiul public. Aceste imagini înregistrate s-ar putea ca peste 10-15 ani să le facă foarte mult rău unor oameni care o să ajungă în poziții sociale în care imaginea va conta foarte mult. Atunci cred că societatea noastră nu este pregătită. Nici părinții nu sunt pregătiți. Trăim într-o altă societate. Părinții trebuie să își educe copiii în legătură cu imaginea personală în zilele noastre”, a explicat psihologul.
Psihologul Daniel David a mai adăugat că una dintre motivele pentru care se ajunge la astfel de situații este lipsa unui curs special integrat în programa școlară prin care copiilor să le fie preadată educația sexuală.