Actualitate
Cât de harnici sunt agricultorii clujeni?
Clujenii sunt agricultori și nu prea. Statisticile arată că în ceea ce privește producția de fructe și legume, județul Cluj are o oarecare stabilitate în ceea ce privește cantitatea de produs agricol obținut. Însă față de cele mai productive județe din țară, Clujul este prea puțin productiv.
Sursă foto: cursdeguvernare.roDirecția Generală de Statistică a publicat un atlas în care sunt prezentate producția de fructe și legume, dar și cea de cereale. Cifrele județului Cluj din păcate nu sunt impresionante.
Fructele nu sunt punctul forte a județului
Anul trecut în județul Cluj au fost culese 19.9 mii de tone de fructe. Cele mai cultivate au fost merele (7.2 mii de tone tone) , prunele (8.2 mii de tone) și perele (0.8 mii de tone). Diferența însă nu este foarte mare față de apogeul cantității de fructe produse care a avut loc în anul 2009. În acel an au fost culese 10 mii de tone de prune, 7.2 mii de tone de mere și o mie de tone de pere. Cu toate că cifrele la prima vedere par relativ decente, în comparație cu județele vecine, Clujul stă destul de prost la capitolul producție de fructe. Astfel, anul trecut județul Sălaj a avut o producție de 44.1 mii de tone, Bistrița-Năsăud de 48.8 mii de tone, iar Bihorul 36.000 de mii de tone de fructe.
Cel mai productiv județ în ceea ce privește cantitatea de fructe a fost în anul 2016 județul Argeș cu 121.7 mii de tone, o cantitate de 10 ori mai mare față de Cluj. La polul opus se află județul Ialomiță, cu doar 2,5 mii de tone.
Clujul cucerește Ardealul la capitolul legume
Cele mai cultivate legume în județul Cluj sunt roșiile, ceapa și vinetele. Însă din 2007 până în prezent producția de legume a scăzut. Dacă în urmă cu 10 ani s-au cultivat 24 de mii tone de ceapă, în 2016 producția a scăzut cu mai mult de jumătate, ajungând la 10 mii de tone.
La capitolul legume, Clujul este în fruntea topului în ceea ce privește zona Transilvaniei cu 85.7 mii de tone. Anul trecut, Bistrița-Năsăud a produs 29 de mii de tone de legume, Sălaj 48.9 mii de tone, iar județul Bihor 73 de mii de tone.
Totuși, diferența dintre cel mai productiv județ, adică Dâmbovița (aproape 300.000 de tone) și Cluj este una foarte mare.
Cerealele sunt punctul forte ale județului
În anul 2016, județul Cluj a produs 297.4 mii de tone de cereale. Boabele de porumb au reprezentat 67.4% din producția de cereale, grâul 14.7%, iar orzul și orzoaica 13.2%.
Situată în zona de câmpie, Timișoara a avut o producție de 1.894, 5 mii de tone de cereale.