Actualitate

Procurorul de caz al dosarului medicului Mihai Lucan, angajament cu Securitatea în 1989

Procurorul Marian Delcea, cel care instrumentează dosarul medicului Mihai Lucan, a semnat, în anul 1989, un angajament cu Securitatea, acesta fiind identificat sub numele de „Dan Dragoescu”, potrivit unei adeverinţe ce atestă recrutarea sa pentru furnizarea de informaţii în perioada menţionată.

sursa foto ziarul de arges sursa foto ziarul de arges

„În baza Notei de Constatare ... din data de 20.07.2010, întocmită de către Direcţia de Specialitate din cadrul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, în care se regăsesc următoarele elemente: domnul Delcea Marian este titular al dosarului nr. AZ 17. Domnia sa a fost recrutat la data de 20.01.1989, pentru furnizarea de informaţii în perioada efectuării stagiului militar. A semnat un Angajament, având numele conspirativ „Dan Drăgoescu”. Direcţia de Specialitate nu a identificat documente transmise Securităţii de către domnul Delcea Marian”, se arată într-o adeverinţă întocmită în anul 2011 şi publicată pe site-ul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS).

Potrivit aceluiaşi document, procurorului DIICOT nu i se poate atribui calitatea de lucrător/colaborator al Securităţii, întrucât poziţia sa nu se circumscrie prevederilor legale ce arată acest lucru.


Procurorul DIICOT Marian Delcea este cel care instrumentează dosarul medicului Mihai Lucan, cauză în care doctorul este acuzat de devalizarea Institutului de Urologie şi Transplant Renal.

Medicul Mihai Lucan a depus, prin intermediul avocaţilor, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, o plângere penală pe numele deputatului USR Emanuel Ungureanu, pe care îl acuză de compromiterea intereselor justiţiei, în dosarul instrumentat împotriva sa de DIICOT. De asemenea, plângerea se îndreaptă şi împotrivia procurorului de caz, Marian Delcea.


Potrivit plângerii, multe dintre informaţiile furnizate de deputatul USR procurorului DIICOT Marian Delcea se bazau, de fapt, pe "analize proprii" ale unor informaţii primite de la diverse surse, date care mai apoi au fost prezentate de acesta presei, în cadrul unor declaraţii publice, chiar înainte ca avocaţii să ia la cunoştinţă faptul ca Ungureanu a fost audiat, precizează luju.ro.

Medicul Mihai Lucan mai arată, în plângere, că procurorul de caz Marian Delcea ar fi susţinut în timpul audierii din 3 ianuarie 2018 a deputatului Emanuel Ungureanu că acesta din urmă deţine calitatea de "colaborator 'cu acte' al DIICOT", încă din 2007-2008, precizează sursa citată.


"În timpul anchetei dl.procuror Marian Delcea a afirmat în mai multe rânduri, inclusiv cu ocazia audierii deputatului Emanuel Ungureanu din data de 3 ianuarie 2018, că acesta a fost colaborator 'cu acte' al DIICOT în sensul art. 148 din Codul de procedură penală începând cu 2007-2008", explică sursa menţionată.

Mai mult, în timpul audierii s-ar fi aflat că, în 2015-2016, au fost cooptaţi în aceeaşi calitate şi medicii Silviu Laurenţiu Moga şi Mihai Domnutiu Suciu din cadrul Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj Napoca.

Ultimele Stiri
abonare newsletter