Actualitate
Cum se trăiește la periferia Clujului? Clujenii de pe Aleea Bâlea își rup picioarele pe strada neasfaltată
Clujenii de pe Aleea Bâlea din Mănăștur așteaptă de ani de zile ca autoritățile locale să le modernizeze strada și scările care duc spre blocurile în care locuiesc.
Oamenii care locuiesc în apartamentele de pe Aleea Bâlea numerele 4 și 6 au trecut deja de prima tinerețe. Își duc cu greu anii în spate și pe lângă problemele pe care timpul le-a pus în cale, acești oameni zi de zi trebuie să se chinuie să iasă din bloc sau să ajungă iar acasă din cauza faptului că de zeci de ani strada lor nu a fost asfaltată, iar scările și balustradele de care ar trebui să se țină se distrug pe zi ce trece. Cele două blocuri sunt situată față în față. Pe buletinele locuitorilor figurează ca adresa de domiciliu Aleea Bâlea, o străduță situată între strada Câmpului și Cioplea. Mănășturenii care locuiesc în zonă s-au bucurat în urmă cu 2-3 ani că autoritățile locale vor moderniza aleea, în momentul în care s-a făcut astfaltarea străzilor din apropiere. Pe vremea aceea, spun locatarii, s-au reconstituit scările, cu balustrate, dar ei au rămas nebăgați în seamă.
„E o situație dramatică de-a dreptul ce se întâmplă aici, fiindcă blocurile fiind construite acum 41 de ani și fiind terenul în pantă, sunt niște scări care urcă până la intrarea în bloc și pur și simplu sunt groaznice. Abia poți urca. Nu avem balustradă, avem doar o improvizație pe care a făcut-o un vecin, dar nu e prea sigură. Este un pericol pentru noi să urcăm până la bloc. Adevărul este că suntem foarte mulți oameni bătrâni aici... dacă de 41 de ani stăm aici, când ne-am mutat aveam 30 de ani majoritatea. Culmea, că odată cu îmbătrânirea blocurilor am îmbătrânit și noi! Am făcut mai multe demersuri pentru rezolvarea situației noastre, dar fără succes.Este o adevărată problemă. Iarna e îngrozitor. Dar nici vara nu e cu mult mai bine. Nu poți păși pe prima treaptă decât făcând o escaladă”, a spus Codrina Bran, vicepreședintele asociației de locatari de pe Aleea Bâlea, numărul 6.
Autoritățile locale și promisiunile deșarte
Locatarii au făcut de mai multe ori sesizări la Primărie. Au trimis cereri, s-au prezentat în fața reprezentanților administrației locale, însă nu au primit decât niște promisiuni care nu au mai fost niciodată duse la bun sfârșit.
„I-am trimis domnului primar câteva scrisori, am mai făcut și alte intervenții și am primit și o înștiințare de la Primăria Cluj-Napoca în care ni se spunea să ne pregătim, că îndată ce se termină lucrările la vecinii noștri se trece la strada noastră. Dar și-au luat jucăriile, au plecat și de atunci au trecut ani de zile”, a adăugat femeia.
Și fără scări și făcând slalom printre mașini
Lipsa unor moduri ușoare de acces către propriile locuințe nu sunt singurele probleme cu care se confruntă locuitorii de pe Aleea Bâlea. Tot traficul greu, de pe alte străzi mari, private, unde s-a construit în ultimii ani în neștire, ajunge pe această stradă. Astfel, oamenii trebuie zi de zi să se confrunte cu zgomot, praf, noroi, vibrații și pentru pietoni nici trotuarele nu mai sunt accesibile din cauza mașinilor care sunt parcate în neștire. Soluția mult așteptată la această problemă a locuitorilor din zonă ar fi fost Parkingul Mehedinți-Negoiu, care, însă, se lasă în continuare așteptat.
Și fără trotuare, și cu mașini abandonate
Mașinile parcate pe stradă sau pe trotuare de către clujenii din împrejurimile Aleii Bâlea nu au fost singurele impedimente în ceea ce privește plimbările locatarilor de pe stradă. Ba mai mult, pe alee manășturenii din zonă au început să observe că unele mașini parcate neregulamentar stăteau nefolosite acolo de ani de zile.
„La intersecția străzii Aleea Bâlea cu strada Câmpului sunt patru mașini abandonate de peste 3 ani de zile. Sunt ocupate locurile de parcare, iar locuitorii străzii parchează pe unde pot”, a scris Andrei, pe un site de reclamații.
Clujenii care locuiesc în zonă au făcut sesizări peste sesizări în ceea ce privește toate aceste probleme cu care se confruntă zilnic, de ani de zile, însă tot ce au primit au fost răspunsuri bagi și promisiuni care nu au mai fost niciodată respectate.