Actualitate

Vaporii ţigărilor electronice pot creşte riscul de pneumonie

Persoanele care utilizează ţigări electronice, numite generic ''vaperi'', ar putea fi mult mai vulnerabile la pneumonie, conform unui studiu recent, citat de Press Association.

Cercetarea, publicată în European Respiratory Journal, a descoperit că vaporii provenind de la ţigările electronice ar putea favoriza aderarea bacteriilor responsabile de apariţia pneumoniei de celulele din membrana ce căptuşeşte căile respiratorii.

Studiul vine la scurt timp după ce oficiali din cadrul Departamentului de Sănătate Publică din Anglia (PHE) i-a îndemnat pe fumători să înlocuiască ţigările obişnuite cu cele electronice pentru a le fi mai uşor să renunţe la produsele pe bază de tutun. La începutul acestei săptămâni, PHE a susţinut că spitalele din Marea Britanie ar trebui să vândă astfel de dispozitive şi şi-a exprimat speranţa că acestea vor putea fi în curând cumpărate pe bază de reţetă decontată de Sistemul public de sănătate din Marea Britanie (NHS).

Studiul, bazat pe experimente efectuate pe celule, şoareci şi subiecţi umani, a concluzionat că vaporii rezultaţi în urma utilizării ţigărilor electronice sporesc susceptibilitatea de infecţii cu pneumococ.

''Pneumococul este o bacterie care se poate afla în căile noastre respiratorii fără a produce o boală. Însă, în unele cazuri, poate invada celulele ce căptuşesc (căile respiratorii) provocând pneumonie sau septicemie'', a explicat Jonathan Grigg, profesor de medicină în cadrul Queen Mary University din Londra, unul dintre autorii principali ai studiului.

În cadrul experimentelor iniţiale, oamenii de ştiinţă au analizat efectul vaporilor de ţigări electronice asupra moleculei produsă de celulele din membranele ce căptuşesc zona căilor aeriene - factorul activator plachetar receptor (PAFR). Celulele expuse fie la vapori conţinând nicotină, fie la vapori fără nicotină au produs niveluri de PAFR de trei ori mai ridicate. Apoi, după asocierea pneumococului cu aceste celule, s-a descoperit că expunerea a dublat cantitatea de bacterii care au aderat la căile respiratorii.

În cazul experimentelor desfăşurate pe şoareci, s-a observat o creştere a numărului de bacterii pneumococice prezente în aparatul respirator în urma expunerii.

De asemenea, specialiştii au analizat acest efect asupra unui număr de 17 subiecţi umani. În rândul ''vaperilor'', nivelurile de PAFR din căile respiratorii s-au triplat în decurs de o oră de la expunere.

''Aceste rezultate coroborate sugerează că ''vapatul'' determină vulnerabilizarea căilor respiratorii faţă de bacteriile care aderă la celulele din căptuşeala căilor respiratorii. Dacă un ''vaper'' este expus la pneumococ acest lucru poate creşte riscul de infecţie'', a adăugat Grigg.

Ultimele Stiri
abonare newsletter