Actualitate

După funcționarul public virtual, Primăria Cluj introduce și funcționarul-hologramă

Clujenii vor face cunoștință cu Antonia, primul funcționar public virtual din România, începând cu 15 aprilie la primăria de cartier din Zorilor. Mai mult, municipalitatea implementează și funcționarul-hologramă care îi va îndruma pe cei care calcă pragul primăriei.

“Vom lansa primul funcționar public virtual din România pe care l-am denumit Antonia. Va avea două roluri principale, în primul rând va dirija cererile online ale cetățenilor, în prima fază. Acesta va fi implementat în cartierul Zorilor și în data de 15 aprilie îi vom da drumul. Iar a doua componentă implică instalarea unui robot în spațiul primăriei, 24 de ore din 24, care poate să informeze și să direcționeze mai ușor cetățenii. Cei care nu vor să folosească aceste mijloace online pot să vorbească cu acest robot, o hologramă foarte frumoasă, și care va putea da răspunsurile necesare în locul unui funcționar public. În prima fază nu va fi hologramă, ci doar robotul care va prelua cererile cetățenilor, le va scana și va trimite cererea direct funcționarului pe info chat, va primi număr de înregistrare direct. Practic, va fi același lucru ca și cum s-ar duce astăzi la registratură și va discuta cu unul din colegii mei de la ghișeu. Nu vom face acest birou virtual să excludem celelalte modalități”, a spus viceprimarul Dan Tarcea miercuri la o emisiune la radio.

Cum funcționează funcționarul virtual?


“Funcționarul electronic din Zorilor va fi un calculator, va fi o inteligență artificială. Fizic, va fi un scaner, va fi ca un bancomat, numai că nu va da bani ci va lua, sau ca un aparat de ticketing. Va avea un meniu iar oamenii își vor scana cererile iar acestea vor fi trimise direct unui funcționar. cererea poate fi scrisă de mână sau sub orice formă. El se va autentifica cu buletinul înainte când va intra în spațiul respectiv ca să știe cu cine vorbește. I se va scana buletinul, iar cererea va fi trimisă direct funcționarului. Acesta este funcționarul virtual”, spune Tarcea.

Dar funcționarul-hologramă?


“De cealaltă parte, va fi o hologramă, nu vă pot spune a cui imagine va fi holograma, practic va fi o hologramă a unei persoane care va putea să discute în locul funcționarului de la ghișeu. Omul pune întrebarea și va primi răspuns vocal. Hologramei îi vei putea adresa diverse informații pe care le ceri funcționarului de la primărie. Nu o să-l întrebi de sănătate. Va face exact ce face astăzi un funcționar public căruia îi spui, de exemplu, că ai o problemă de urbanism. El o să te întrebe care e problema și te direcționează unde să depui documentele. Această hologramă nu va da soluția, tot inspectorul care stă în spate va trebui să analizele toate datele și să dea soluția. Această hologramă doar va prelua solicitarea, cererea și spune ce anume trebuie să faci lucrurile. Va fi foarte interesant, este o premieră în România. Sigur, la început va fi mai greu până se vor obișnui oamenii cu acest sistem, ar până la urmă va fi un sistem extraordinar”, a conchis Tarcea.

La începutul lunii martie, Emil Boc anunța că Primăria Cluj-Napoca va fi prima instituţie din România care va avea primul funcţionar public virtual.


“Numele acelui funcţionar public virtual este Antonia şi va face două lucruri: acum, din prima etapă din 15 aprilie, va fi funcţional pentru a redirecţiona cererile online depuse de cetăţeni. Dacă e o cerere pentru parcare ea intră la primărie la ghişeul nostru de pe strada Moţilor, de acolo la registratură apoi funcţionarul o direcţionează spre alt funcţionar. Acum, toate aceste cereri care se depun online, intră în baza de date a primăriei şi acest funcţionar virtual o distribuie la parcări, de exemplu sau poate fi o cerere de acordare de locuinţă sau de cumpărare teren la Serviciul Patrimoniu. Antonia va fi acel funcţionar virtual care va face instant acest lucru, nu va mai pierde o zi cum pierzi acum când vine de la funcţionar ca să distribuie cererea spre serviciul respectiv. Ea va merge automat, instant, la serviciul de specialitate”, a dezvăluit Boc la o emisiune la radio.

Deocamdată, Antonia va fi limitată de tehnologie.


“La aceste cereri care se depun online cetăţeanul bifează căsuţa. De exemplul cetăţeanul vrea cerere pentru a se toaleta spaţiul verde din faţa blocului. Şi bifează spaţiul verde. Antonia vede că a bifat asta şi trimite la spaţii verzi. Dacpă cetăţeanul a bifat greşit Antonia nu poate deocamdată să verifice conţinutul cererii, cel de la Spaţiul Verde va vedea că de fapt e o cerere pentru cimitir, pentru altceva, şi o va redirecţiona spre serviciul respectiv”, a mai spus primarul.

abonare newsletter