Actualitate
Muzeul Zoologic din Cluj se află la ani lumină de Muzeul Antipa din București
După doi ani de așteptare, timp în care renovările au fost în toi, Muzeul Zoologic și-a redeschis porțile. Rezultatul însă nu este unul spectaculos. Cu toate că este cel de-al doilea muzeu zoologic ca număr de exponate după muzeul „Grigore Antipa” din București, în ceea ce privește experiența vizitării, Clujul este cu mult în urmă.
Muzeul Zoologic, al doilea ca importanță științifică din țară și-au redeschis porțile acum, după doi ani de zile, timp în care s-au făcut lucrări de renovare pentru ca instituția să ofere un cadru cât mai primitor vizitatorilor.
Muzeul Zoologic și-a păstrat aerul clasic
Deoarece muzeul este unul didactic, reprezentanții promiteau că acesta va deveni mai accesibil pentru publicul larg, nespecialist, că explicațiile vor fi mai multe, iar exponatele mai interesante vor fi evidențiate mai bine.
Astfel, muzeul a păstrat o organizare clasică, pe muzeul austriac, așa cum a fost și el gândit de altfel, deoarece spațiile expoziționale sunt dotate cu mobilier unicat, create special pentru muzeu.
„Universitatea Babeș-Bolyai este singura universitate din țară cu o asemenea bogăție, cu o asemenea zestre științifică. E un muzeu în muzeu datorită mobilierului pe care îl are, la care multe alte muzee au renunțat și acum regretă. Noi l-am păstrat cu grijă, cu sincope, luptându-ne cu prafuri și cu rea-voința altora, dar a reușit să fie adus până astăzi în forma în care l-am primit. Modelul acesta de instituție, care să fie destinată cercetării, dar și culturii de masă, este tot mai rar. E un muzeu de cercetare și didactic pentru studiile noastre din cadrul facultății de biologie, dar este și o emblemă a acestui oraș, al Transilvaniei, a României și este un punct de atracție atât pentru turiști cât și pentru elevi și studenți”, a declarat Ioan Aurel Pop, rectorul Universității Babeș-Bolyai.
Anul trecut, reprezentanții muzeului sperau că expozițiile vor putea fi vizitate în luna octombrie, însă porțile sale sau redeschis abia după încă o jumătate de an.
Bucureștiul bate Clujul în ceea ce privește accesibilitatea în muzeele zoologice
Poate din cauză că este și un muzeu cu scop didactic, dar și dorinței reprezentanților de a păstra o atmosferă clasică, accesibilitatea pentru publicul larg nu este nici acum, după marea renovare, una demnă de un muzeu în adevăratul sens al cuvântului. Așdar, diferența dintre Muzeul Zoologic din Cluj și Muzeul „Grigore Antipa” din București.
Diferența dintre cele două muzee este că cel din București găzduiește un patrimoniu de 2 milioane de piese, dintre care unele sunt unicate la nivel mondial, în timp ce Muzeul Zoologic din Cluj însumează undeva la 10.000 de specii de lofră și faună. Și Muzeul Antipa a trecut printr-o perioadă de renovare de doi ani, timp în care organizatorii au încercat să facă experiența vizitării una dinamică. Astfel, la aproape toate exponatele, vizitatorii pot accesta informații suplimentare de pe ecrane digitale, pot asculta prin căști explicații sau pot vizualiza materiale video. Totodată, muzeul a fost îmbogățir cu încăperi care aduc vizitatorii mai aproape de natură – o zonă speologică care imită o peșteră sau o încăpere care seamănă cu un sit arheologic.
Cu toate că exponatele sunt interesante și bine organizate, Muzeul Zoologic din Cluj pierde teren în ceea ce privește vizitatorii tocmai din această lipsă de dinamism și de informații.