Actualitate

Clujul cu gunoaiele în strada? Depozitarea deșeurilor la Pata Rât ar putea fi interzisă. Boc: “Când va muri primul om, cine răspunde? Să nu mă luați de fraier”

Garda de Mediu Cluj vrea să interzică depozitarea gunoaielor la Pata Rât. În ultimii doi ani, 25 de incendii au avut loc la rampa de gunoi de la periferia Clujului, jumătate din ele puse intenționat.

Prefectul Aurel Cherecheş a convocat joi Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Cluj în urma incendiului izbucnit la rampa de gunoi a RADP de la Pata Rât. Șeful Gărzii de Mediu Cluj a propus ca și soluție suspendarea autorizației de mediu a RADP ceea ce ar duce la interzicerea depozitării gunoaielor la Pata Rât.

“La Cluj s-a perpetuat această nepăsare de a nu avansa în proiectul de management integrat al deșeurilor. Dacă se punea în operă acest proiect, în ziua e azi discutam despre altceva. Ce va face Garda de Mediu? Sigur că nu o să vă convină. Dumneavoastră judecați lucrurile prin prisma unui administrator de urbe. Noi judecăm prin prisma legalității și a atribuțiilor pentru a proteja factorii de mediu și implicit și sănătatea umană. Garda de Mediu va notifica Agenția pentru Protecția Mediului în vederea suspendării actului de reglementare, adică a autorizației de mediu. A funcționa fără autorizație de mediu orice activitate este interzisă și continuarea activității după suspendare este caz penal. Alt lucru pe care îl va face Garda de Mediu la RADP, o să vă impunem ca și măsură degajarea parțială a depozitului. Îl duceți la Oradea, nu știu ce faceți. Condițiile din autorizația de mediu se tot încalcă la nesfârșit, zilnic, din 3 în 3 luni, o dată la 6 luni, suntem obligați să facem pașii aceștia”, a comentat Ioan Burj comisarul șef al Gărzii de Mediu Cluj.


Soluția propusă de șeful Gărzii de Mediu l-a înfuriat pe primarul Emil Boc care s-a dezlănțuit.

“Aș vrea să știți că reprezentanți fiecare cetățean român. Deciziile dumneavoastră pot afecta viețile clujenilor în manieră decisivă. Fac apel la decență, la respectarea legii. Acest județ, până în acest moment, a reușit să facă față la toate complicațiile, prin a sta la aceeași masă în interes public. Nu în interes de partid sau «lasă-l că îl ardem pe Boc» și cu asta am rezolvat problema. Când moare primul om în Cluj din cauza gunoaielor rămase în stradă cine va răspunde? Aș vrea să știu asta. Dumneavoastră dați satisfacție unei comenzi politice că așa vă cere superiorul. Gândiți-vă ce poate însemna pentru cetățeanul de rând. Cer anumită decență. Nu mai este capacitate la Oradea să ne primească gunoaiele. 400 de tone pe zi. Ce să le duci pe timpul verii la Oradea? Chiar așa inconștient sunteți? Să faceți asemenea propuneri? Când faceți propuneri vă rog să aveți eleganța să le analizați și să vedeți dacă aceste lucruri sunt posibile. Să nu mă luați de fraier că nu sunt de ieri sau de astăzi să nu înțeleg ce se întâmplă în viața publică. Înțeleg jocul politic până la limita când se pune viața și sănătatea oamenilor în joc. Garda de Mediu propune suspendarea, după aceea Dumnezeu cu mila. Soluția nu e să aruncăm în aer tot”, a replicat Boc.


Șeful Gărzii de Mediu a spus că dacă nu va respecta legea, își va da demisia.

“Eu nu pot să nu respect legea. Acesta este cadrul legal”, i-a răspuns Burj lui Boc.


“Nu cred că este cadrul legal”, a replicat primarul Clujului.

“Atunci nu am ce să fac, îmi dau demisia și plec”, a spus Burj.


Directorul Agenției pentru Protecția Mediului Cluj, Grigore Crăciun, spune că dacă vor fi notificați, în 6 luni RADP și-ar putea pierde autorizația de mediu.

“Conform procedurii, ne notifică Garda, în 60 de zile se face o notificare din partea noastră și în următoarele 6 luni se poate suspenda autorizația. Dacă gradul de ocupare va fi de 75%, noi vom da 100% notificare și din acel moment nu se mai poate depune gunoiul acolo. În momentul de față, rampa e ocupată 53%”, a spus Crăciun.


Activiștii de mediu au atras atenția că există un proces pe rol pentru suspedarea autorizației de mediu pentru poluarea existentă la Pata Rât, dar și pentru că rampa RADP și-ar fi depășit limita legală admisă.

“Am făcut niște măsurători topografice. În autorizația de mediu a rampei RADP există 18.000 metri pătrați autorizați, acum rampa ocupă 36.000 metri pătrați. Suprafața de colectare a gunoiului ar trebuie să fie de 9200 metri, la fața locului găsim un munte de gunoi cu o suprafață totală de 12.000 metri pătrați. 30% depășire. Pe termen mediu nu putem să ignorăm acest lucru. Depășirea autorizației arată că avem o bombă ecologică de care pe termen mediu, domnule Boc, trebuie să ne ocupăm. După calcule elementare, după ce Centrul de Deșeuri va fi funcțional, muntele de gunoi, calculat un camion de 16 tone la 5 minute, 8 ore pe zi, va fi transportat în 250 de zile de acolo”, spune Szakáts István.

Directorul RADP Cluj, Ion Pantelimon, spune că s-a respectat autorizația de mediu. “Prin autorizație ni s-a impus să nu depășim 75%. Noi, la ultima măsurătoare din 15 aprilie avem 194.000 de tone”, a spus acesta.

Deputatul Emanuel Ungureanu a precizat că până nu se va găsi o soluție pentru clujeni “este absolut indamisibil să ne gândim că nu mai depozităm în acel loc (n.red. Pata Rât)”.

Primarul Emil Boc a mai spus la ședința extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Cluj că romii ar fi de vină pentru că la Cluj-Napoca nu se face colectare selectivă.

“Noi deja am început, din 2016, implementarea colectării selective prin acele puncte gospodărești îngropate. Oameni buni, suntem la firul ierbii, nu ascund realitatea sub preș. Din nefericire, astăzi, în cartiere, în afara punctelor gospodărești îngropate nu putem face colectarea selectivă datorită romilor care fac colectarea de la punctele gospodărești. Asta este realitatea. Avem 40 gata, sunt până la 100 în lucru, sunt mașini separate care ridică, educăm asociațiile de proprietari, dar nici acolo unii dintre ei nu respectă (...) Avem o situație imposibilă pentru că vorbim de un oraș de 400.000 de locuitori, nu de o comună. (...) Să știți că în fiecare zi avem șase mașini care vin din Sălaj și județele limitrofe cu romi, cu șoferi, lăsați în Cluj la cerșit și seara sunt duși înapoi, iar Poliția Locală face pe hoții și vardiștii cu ei să îi prindă și să nu îi lase în centru să facă orașul praf. Resursele sunt limitate, nu poți să pui la fiecare din cele 600 de puncte gospodărești să păzească. Nu putem lăsa orașul să fie pradă cerșetoriei”, a spus Boc.

Boc a mai spus că trebuie exclusă ipoteza că incendiile de la Pat Rât ar fi provocate de ”o mână crminală”.

„Ideea că cineva dă foc, ca să scadă dimensiunea gunoiului, vreau să știți că este o mare prostie. Eu personal exclud această ipoteză și vă rog să o excludeți și dumneavoastră categoric. Nu se poate ca cineva să meargă să dea foc la rampă, m-am uitat pe camele de luat vederi. În trecut, într-adevăr nu erau suficiente camere, unele funcționau, altele nu. Acum toate funcționează. Îmi spunea domnul director, azi-noapte (n.red. 2 spre 3 mai) că au ars 1500 de tone. Nu poate exista o gândire bolnavă, cineva să incendieze ca să scadă dimensiunea” a explicat Emil Boc.

CITEȘTE ȘI

Jumătate din incendiile de la Pata Rât sunt INTENȚIONATE. Clujenii respiră AER POLUAT, iar autoritățile nu găsesc vinovații

abonare newsletter