Actualitate

Câţi şoferi băuţi au fost prinşi la volan anul trecut şi ce spune Poliţia despre cauzele frecvente ale accidentelor grave din România

Numărul persoanelor care au murit în accidente în România s-a redus la jumătate faţă de acum 10 ani. Potrivit Poliţiei, indisciplina pietonilor şi viteza sunt cele mai frecvente cauze ale accidentelor grave.

Poliţia română susţine că cele mai frecvente cauze ale accidentelor grave de circulaţie au fost, în ultimii ani, indisciplina pietonilor şi viteza.

Pe drumurile naţionale şi judeţene, cele mai multe accidente sunt determinate de viteză, în timp ce pe drumurile din interiorul localităţilor, mai ales în cele urbane, indisciplina pietonilor reprezintă principala cauză a accidentelor.

”Privind retrospectiv, anul 2017 a reprezentat, pentru ţara noastră, un pas înainte, din punct de vedere al siguranţei rutiere. Comparativ cu 2016, anul trecut s-au înregistrat cu 42 de accidente rutiere grave mai puţine, în timp ce numărul persoanelor rănite grav şi rănite uşor a scăzut cu 106, respectiv 16 persoane. Dacă analizăm lucrurile în ansamblu, în ultimii 10 ani, observăm că unul dintre indicatorii care definesc siguranţa rutieră, numărul persoanelor care şi-au pierdut viaţa în evenimente rutiere s-a redus la jumătate faţă de acum 10 ani”, arată Poliţia.


Acest rezultat este obţinut în condiţiile creşterii exponenţiale a parcului auto şi a numărului persoanelor care au obţinut permis de conducere.

În primele 3 luni ale acestui an, numărul persoanelor decedate în accidente de circulaţie a scăzut faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent cu 1,7%.


Anul trecut, poliţiştii au dat 2.618.101 de sancţiuni în trafic, aproape 800.000 dintre acestea fiind pentru nerespectarea vitezei, aproape 15.000 pentru consum de alcool la volan, iar pentru neacordarea de prioritate de trecere pietonilor au fost aplicate peste 30.000 de amenzi.

”Statisticile Organizaţiei Naţiunilor Unite arată că, în lume, la fiecare câteva secunde o persoană moare ori este rănită grav într-un accident de circulaţie. În 2010, Comisia Europeană a stabilit ca obiectiv general reducerea cu 50%, până în 2020, a numărului de persoane decedate în accidente rutiere pe şoselele Europei. (...) Datele din ţara noastră evidenţiază că este tangibil obiectivul european, România plasându-se în rândul statelor în care rata de descreştere a deceselor este apropiată de media europeană”, adaugă Poliţia.

Ultimele Stiri
abonare newsletter