Actualitate
Locuitorii din Chinteni nu au mai văzut mașina de gunoi de luni de zile
Locuitorii din Chinteni trec prin aceeași dramă prin care au trecut și floreștenii în urmă cu mai bine de un an de zile: nu au o firmă de salubritate care să le ridice gunoiul. Așa că, de rușine, oamenii îl ascund în curte, îl duc și îl aruncă în pubelele de la locul de muncă sau îl ard pe câmp.
Comuna Chinteni este una în plină ascensiune, având diverse proiecte pe fonduri europene care au ridicat-o mult în ultimii ani. Cel mai amplu proiect este cel care vizează construirea unui Aquapark. Îndată ce intri în comună, totul pare de vis. Liniște, case frumoase, cu flori în curte, aer curat și curățenie. În spatele porților încuiate, însă, locuitorii din Chinteni ascund de ochii lumii cea mai mare problemă pe care o au: gunoiul. Oamenii însă nu vor să vorbească. Așteaptă în tăcere o rezolvare. Cu greu acceptă să spună ce au pe suflet.
„Nu ne ridică nimeni gunoiul. Uitați, pubela aceea e acolo, la fel, în fața porții, din luna ianuarie. Facem ce putem cu gunoiul. Îl ducem în Cluj și îl lăsăm la pubelele blocurilor sau îl ducem la serviciu și îl aruncăm acolo. Totul pe ascuns, ar fi mai mare rușinea să ne vadă cineva”, a spus un bărbat între două vârste, care tocmai făcea puțină ordine prin curte.
Cu gunoiul pe câmp
Însă, nu toți au cum să ducă gunoi la câteva zeci de kilometri, în Cluj-Napoca. Mulți sunt pensionari. Așa că îl țin ascuns în curți, în ceva colț retras și, când se adună, îl duc pe câmp și îl aprind. Această metodă a funcționat în perioada iernii, însă de când a dat căldura, mirosul a început să devină insuportabil.
„Eu nu vreau să dau nicio declarație, sunt bătrână, trecută de 80 de ani”, spune o femeie, cu teamă. Cu puține insistențe, acceptă, totuși, să-și verse oful.
„Nu ni-l duce și gata. Trebuie să plătim 120 de lei fiecare persoană. Câte persoane suntem în casă. Suntem 6-7. Pentru gunoi, toți trebuie să plătim atâta? Nu ne duce gunoiul. Ce să facem cu el atunci? Îl aprindem. Că anul ăsta nu au venit la noi, nu am văzut niciodată mașina. Și acum avem gunoi, dar copilul îl adună și îl duce unde avem noi pământ și îl aprinde. Eu nu știu de ce e așa”, spune pensionara.
O altă femeie, la fel de reticentă, devine de-a dreptul recalcitrantă în momentul în care vede aparatul de fotografiat. Cu greu este de acord să spună câteva cuvinte, sub protecția anonimatului, desigur.
„Nu răspund la întrebări despre gunoi. Au mai fost oameni care au venit și au pus întrebări și tot nu am răspuns. Mă deranjează că nu se ridică gunoiul, dar ce poți să faci? Am vorbit cu gunoierii, am vorbit cu primăria și asta e. Acum, fiecare facem ce putem. Primăria așteaptă licitațiile care nu mai vin”, a explicat femeia.
Cinci licitații, nicio firmă de salubritate
De luni de zile nicio firmă de salubritate nu a dorit să participe la licitație, iar acum, administrația locală nu poate decât să aștepte ca reprezentanții Consiliului Local să ia măsuri. Însă groapa de gunoi și-a depășit de mult capacitatea.
„Am avut cinci licitații publice, dar nu s-a prezentat niciun operator. Săptămâna trecută ne-am dus pe solicitare de negociere directă, nu s-a prezentat nimeni. Cred că această întrebare legată de deșeuri ar trebui adresată domnului președinte Alin Tișe. Din cauza situației în care se află rampa de deșeuri de la nivelul județului, toate comunele sunt în aceeași situație”, a spus Lucia Suciu, primarul comunei Chinteni.
Până atunci, oamenii care locuiesc în zonă, încuie bine porțile, ca nu cumva cineva din exterior să vadă gunoiele care le umplu curțile și așteaptă ca cineva să găsească o soluție.