Actualitate
Dealul de la Tetarom I alunecă de 7.000 € pe zi
Alunecările de teren de la Tetarom I costă bugetul judeţului Cluj peste 7 milioane de euro. În ultimii patru ani, Consiliul Judeţean Cluj a cheltuit peste 10 milioane de euro cu alunecările de teren a Dealului Hoia.
Consiliul Judeţean Cluj anunţă că a fost semnat contractul pentru lucrările de stabilizare a Dealului Hoia. În prezent, noile clădiri din Parcul Industrial Tetarom I sunt în pericol din cauza alunecările de teren.
Iniţial, potrivit unei expertize a Universităţii Tehnice Cluj-Napoca (UTCN) lucrările de consolidare a versantului nordic al Dealului Hoia s-au ridicat la suma de 12,6 milioane euro (56,9 milioane lei).
Conform contractului, câștigătoarea licitației, Hidroconstrucția SA, va demara lucrările în termen de maxim 14 zile. Aceeaşi firmă a mai primit alte 2 milioane de lei în 2015 pentru aceleaşi lucrări de stabilizare a versantului.
“Chiar dacă termenul contractual este de maxim 12 luni, am cerut societății constructoare o mobilizare maximă, astfel încât lucrările să se încheie înainte de sfârșitul anului. Răspunsul a fost unul mai mult decât pozitiv: muncitorii vor lucra în trei schimburi, dacă va fi nevoie, și nu mai puțin de 300 de piloți în lungime de câte 25 de m fiecare vor fi executați lunar”, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Judeţean Cluj.
Valoarea totală a lucrărilor ce vor fi realizate de către societatea Hidroconstrucția este de 26,8 milioane lei fără TVA.
“Vor fi, astfel, executate în baza contractului, lucrări ce vor consta, în principal, în realizarea unui zid de sprijin pe trei rânduri din piloți forați din beton armat și a unui dren de mare adâncime. Anterior, în prima etapă a stabilizării alunecărilor de teren, în conformitate cu soluțiile tehnice propuse de proiectant, s-au efectuat lucrări de taluzare a versantului, șanțuri drenate și rigole pentru a capta apa și a o conduce la debușee sigure”, transmite instituţia.
Parcul Industrial Tetarom I s-a extins cu 16,8 hectare, dar deocamdată nu se poate face recepţia totală a clădirilor din cauza alunecărilor de teren.
Banii au curs gârlă pe proiecte îndoielnice
Problemele de stabilitate ale versantului au fost identificate încă din luna septembrie 2014 când s-au constatat existenţa unor fisuri pronunţate de peste 50 m în teren.
După ce Consiliul Judeţean a plătit către ACI suma de 1,9 milioane lei pentru consolidarea versantului, s-a produs o nouă alunecare de teren în noiembrie 2015.
Ulterior, județul Cluj a încheiat cu Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN) un contract de servicii de expertiză tehnică pentru stabilitatea versantului nordic al dealului Hoia.
Următorul pas a fost plata de către Consiliul Județean a sumei de 2 milioane de lei fără TVA către Hidroconstrucţia SA Cluj pentru noi lucrări de stabilizare a versantului nordic al Dealului Hoia.
Lucrările s-au recepționat doar parțial deoarece proiectul presupune și o altă etapa (faza 2) care încă nu a fost realizată. Faza 2 cuprinde lucrările necesar a fi realizate conform proiectului final de stabilizare a versantului elaborat de către Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.
“Alunecarea de teren pe versantul nordic al Dealului Hoia, pe zona vestică a zonei construite are o suprafață foarte mare de extindere. Amplitudinea alunecării și efectele generate de desfășurarea fenomenului de instabilitate face necesară o intervenție urgentă pentru eliminarea factorilor declanșatori ai alunecării și apoi o consolidare a acesteia. Stabilizarea versantului reprezintă o problemă urgentă care trebuie soluționată pentru a evita prejudicierea clădirilor situate la baza acestuia. Alunecarea de teren este activă și are o viteză de alunecare mare”, se arată în expertiza tehnică.
Nerealizarea proiectului de stabilizarea a versantului Hoia poate să conducă, pe de o parte, la pierderea finanțării europene și necesitatea returnării sumei de 19,6 milioane lei inclusiv TVA , iar, pe de altă parte, la accentuare riscului ca parte din investiția realizată să fie compromisă prin alunecările de teren.
În prezent, Parcul Industrial Tetarom I se întinde pe o suprafaţă de 320.000 de mp și are un grad de ocupare de 100%, deservind 75 de clienți. Valoarea totală a investițiilor atrase în Parcul Industrial Tetarom I este de peste 60 de milioane de euro.