Actualitate

Ce impact va avea Olimpiada Internațională de Matematică în Cluj?

Luna viitoare va avea loc cel mai important eveniment pe partea de educație la nivel internațional, în Cluj-Napoca. Olimpiada Internațională de Matematică aduce în Cluj 114 țări din întreaga lume, ceea ce va avea efecte benefice pentru județul Cluj pe termen mediu și lung.

sursă foto: Bianca Tămaș sursă foto: Bianca Tămaș

Datorită Olimpiadei Internaționale de Matematică (IMO), care se va desfășura în perioada 3-14 iulie, Clujul a ajuns în atenția întregii lumi și se situează pe același loc cu alte orașe importante precum Hong Kong, Londra sau Rio.

„Cred că Olimpiada Internațională de Matematică este importantă din mai multe motive esențiale. În primul rând, să nu uităm unde s-a desfășurat până acum, în ultimii doi ani în Hong Hong, respectiv Rio. Anul viitor se va desfășura la Londra, apoi peste doi ani la Sankt Petersburg. Să analizăm puțin cu cine suntem parteneri. Și deja înseamnă foarte mult faptul că municipiul Cluj-Napoca a fost prezentat la Rio în momentul în care s-a făcut preluarea de către România a Olimpiadei Internaționale fiindcă în momentul acela lumea a ajuns să răspundă la întrebarea unde este Clujul? Unde este România?. Fiindcă mulți dintre ei, din păcate, nu știau aceste lucruri”, a spus Valentin Cuibus, șeful Inspectoratului Școlar Județean


Olimpiada va avea efect pozitiv asupra turismului din zonă

Unul dintre cele mai importante efecte ale IMO este pe partea de turism, dar și ca aducere la cunoștința opiniei publice din întreaga lume despre importanța Centenarului.

„Cred că lucrurile acestea sunt esențiale și este important cu ce vor rămâne după aceea. Nu discutăm despre efectele imediate, faptul că sunt 1500 de oameni, faptul că sunt blocate opt hoteluri, care în mod normal înseamnă costuri și bani. Faptul că se mișcă turismul, sunt sute de oameni care se deplasează la Salina Turda, sute de oameni care se deplasează la Alba Iulia și vizitează cetatea, care este efectul privind aniversarea de 100 de ani pentru că noi am pus mare accent pe chestiunea aceasta și în spectacolele care vor fi și în excursiile care vor fi și în materialele promoționale pe care ei le vor primi în momentul sosirii în România. Deci cred că efectul pe termen mediu și lung este deosebit pentru Cluj”, a spus șeful Inspectoratului.


România, un exemplu de constanță

Olimpiada Internațională de Matematică a fost lansată de România în 1959, la inițiativa profesorului Tiberiu Roman, secretar general al Societății de Științe Matematice. Primele două ediții s-au desfășurat la Brașov și Sinaia, reunind exclusiv țări din fostul bloc comunist. În 1969 a participat și prima țară occidentală, iar după 1970 mai multe state vestice au participat la Olimpiada Internațională de Matematică. România deține recordul de organizări: în 1969, 1979 și 1999. România și Bulgaria sunt singurele țări cu prezență neîntreruptă la acest concurs.

„România este cea care a organizat pentru prima dată Olimpiada de Matematică în anul 1959, doar cu șapte țări din blocul socialist din acea perioadă. Dar, după aceea, lucrurile s-au dezvoltat extraordinar. Să nu uităm că în acest moment IMO are peste 120 de membri și vor fi prezente 114 țări la ediția din acest an. Este un număr foarte mare și România și Bulgaria sunt singurele două țări din lume care au participat la toate cele 59 de ediții desfășurate de-a lungul timpului”, a spus Cuibus.


Olimpiada Internațională de Matematică este și dovada vie că în cadrul sistemului de învățământ românesc se pot forma valori.

„E foarte importantă această olimpiadă, fiindcă percepția generală în ceea ce privește sistemul de învățământ românesc că este în colaps, este dezastru, e după mine o mare greșeală. Deocamdată copiii din România ajung la cele mai bune universități din lume. Avem în acest moment 30.000 de oameni la universitățile din afară, copiii cu rezultate excepționale. Mulți dintre ei se întorc în țară, ceea ce cred că este foarte important și efectul asupra dezvoltării României poate fi foarte important. Percepția aceasta, a multora, că nu se face școală este greșită. Se face școală în România și se vede clar. Avem profesori foarte buni. Bun, nu toți sunt extraordinari. Dar în niciun sistem nu pot să fie toți oamenii extraordinar, dar o bună parte din ei sunt foarte interesați de ceea ce se întâmplă în sistemul de învățământ. Și atunci rezultatele sunt medii spre bine. Desigur, s-ar putea mai mult în momentul în care ne vom permite sau vom stabili ca și prioritate, precum Coreea de Sud sau Vietnamul. Finlanda, Suedia, care alocă un procent mare din PIB pentru învățământ”, a explicat șeful Inspectoratului.


Lupta pentru renume și pentru cele mai mari universități din lume

Cu toate că România are valori excepționale, de cele mai multe ori, acești copii talentați aleg să plece să studieze în străinătate. Fiindcă, deși la Cluj există facultăți de renume, nu sunt chiar cele mai bune din lume.

„Clujul are universități de foarte bună calitate. Dar, din păcate, România nu are în momentul de față nicio universitate în primele 500 de lume. Aceștia sunt copii excepționali, care sunt vânați, de toate marile universități. Să fim realiști, foarte puțini vor ajunge să facă facultatea în România, fiindcă efectul rezultatelor pe care ei le au îi va duce clar la marile universități din lume”, a adăugat Cuibus.


Acești copii însă nu concurează pentru premii. Nu primesc bani sau alte recompense pentru toată munca lor, ci primesc o diplomă, un trofeu, care să ateste importanța evenimentului la care au participat doar cei mai talentați copii din lume.

„O olimpiadă din multe puncte de vedere atipică fiindcă, de exemplu, nu se dau premii. Nu se acceptă ideea de premii. Lumea se luptă pentru câștigarea unei medalii și a unei diplome. Bordul internațional nu acceptă ideea de a se oferi premii, deși au fost firme care au venit, au vrut să ofere laptopuri, calculatoare, telefoane. Nu există așa ceva. Lumea se luptă pentru imaginea pe care o are și imaginea care îi oferă un loc într-o mare universitate din lume. Să nu uităm că sunt maxim 6 copii dintr-o țară, cei mai buni copiii la matematică dintr-o țară”, a concluzionat Valentin Cuibus.

 

abonare newsletter