Actualitate

După 8 ani de jaf din banul public, DNA clasează dosarul Răchițele-Ic Ponor?

Un fost președinte de Consiliu Județean susține că procurorii DNA au clasat dosarul în ceea ce privește drumul turistic Răchițele-Ic Ponor. 8 ani le-au trebuit autorităţilor judeţene şi constructorilor să asfalteze un drum de 20 de kilometri. O poveste despre lucrări date pe prietenii şi care pun în pericol siguranţa traficului rutier, despre licitaţii cu cântec, bani decontaţi pe lucrări imaginare, și prejudicii imense.

În urmă cu trei ani, procurorii DNA au început urmărirea penală “in rem” în cadrul contractului drumului Răchițele-IC Ponor. Procurorii anticorupție au realizat inclusiv o expertiză care a confirmat prejudicii de 6,6 milioane de lei (aproximativ 1,5 milioane de euro).

Acum, fostul președinte al Consiliului Județean Cluj Mihai Seplecan susține că DNA Cluj ar fi clasat dosarul de la Ic-Ponor.


“Nu sunt foarte mirat căci mai nou clasează pe bandă rulantă toate dosarele de corupție de la Cluj. În 2015, după ce am ajuns președinte al Consiliului Județean, pe când să dau drumul la execuția drumului de la Ic –Ponor, sunt căutat de către procurorul DNA Anemaria Cireap și rugat să mă prezint la sediul DNA. M-am deplasat la sediul DNA împreună cu secretarul județului Simona Gaci. Acolo l-am întâlnit pe Mircea Avram pe atunci director al RAADPP Cluj. După discuțiile purtate am înțeles că domnia sa a fost chemat să dea declarații. Am purtat o discuție cu procurorul DNA care m-a rugat respectuos să nu dau ordin de începere a lucrările la drumul Ic-Ponor căci doresc și cei de la DNA să facă o expertiză pentru a descoperi prejudiciul real. Totodată, am fost avertizat elegant căci dacă încep lucrările pot pune în pericol ancheta DNA și pot să fiu acuzat de abuz în serviciu. Tot doamna procuror mi-a spus că sunt peste 10 dosare penale deschise pe diferite probleme legate de drumurile județene”, susține Seplecan.

Seplecan mai susține că imediat după acest episod a fost chemat într-o ședință unde ar fi fost jignit de actualul președinte al Consiliului Județean Alin Tișe, la acea vreme senator PNL.


“Tișe mi-a spus că trebuie să încep lucrările la acel drum și că trebuie să mă consult cu partidul în tot ceea ce fac în Consiliul Județean. Atenție! Eu eram ordonatorul principal de credite și responsabilitatea era a mea totală și direct. Nu am ascultat ordinele de la partid și am încercat să colaborez cu cei de la DNA pentru o cauză constructivă, pozitivă și benefică județului Cluj (oprirea hoției, depistarea prejudiciului și recuperarea acestuia). DNA a făcut până la urmă expertiza, a găsit un prejudiciu de 1 milion de euro, a ținut dosarul 3 ani să-l citească (…) Acum, după 3 ani, DNA a clasat un dosar cu două expertize făcute de diferiți experți cu un prejudiciu de 1 milion de euro depistat chiar de către instituție”, mai spune Seplecan.

Incompetenţă sau rea credinţă?


În 2008, Consiliul Judeţean Cluj încheia un contract cu finanţare europeană privind modernizarea infrastructurii de acces în zona turistică Răchiţele-Prislop- Ic Ponor, traseu cu o lungime de 20,5 kilometri, contribuţia UE fiind de 43 de milioane de lei, iar termenul de execuţie era de 18 luni. Valoarea totală a proiectului se ridica la suma de 75,8 milioane de lei. În iulie 2009 s-a încheiat contractul de lucrări, contract care a fost câştigat de către Asocierea SC MBS Group SRL-SC Alfa Rom SRL-Nemzetkozi Betonut Kft Ungaria. Lucrările de execuţie s-au desfăşurat în perioada august 2009-noiembrie 2012, fără a fi finalizate.

Ce se întâmplă când atribui contracte prietenilor


În 2014, după mai bine de şase ani de lucrări, pe drumul Răchiţele - Ic Ponor nu exista nicio urmă de asfalt. Perioada de execuţie era depăşită cu ani buni, iar firma care a executat lucrările a intrat în insolvenţă. Mai mult, o expertiză tehnică confirmă faptul că la construirea acestui drum s-au folosit materiale inferioare faţă de cele prevăzute în contract.

MBS Group aparţine fostului consilier local PDL din Turda Gabriel Silagy. Numele lui Silagy apare în dosarul de corupţie al preşedintelui CJ Cluj Horea Uioreanu. Procurorii spun că acesta i-ar fi dat lui Uioreanu prin intermediari peste 33.000 de lei, la începutul lui 2013.


Nereguli fără număr

Expertiza comandată de Consiliul Judeţean Cluj la drumul turistic Răchiţele-Ic Ponor a scos la iveală nenumărate nereguli ce pun în pericol siguranţă rutieră şi pietonală. De la betoane care nu se încadrează în clasa minimă de rezistenţă până la fisuri, experţii au propus inclusiv demolarea a ceea ce s-a construit. Expertiza tehnică a arătat că firma fostului consilier local din Turda a folosit materiale inferioare față de cele prevăzute în proiectul tehnic, care nu rezistă în timp, neavând clasa minimă de rezistenţă. Printre neregulile semnalate în cadrul expertizei se numără faptul că executantul nu a respectat proiectul tehnic, nu a fost respectată clasa de betoane şi s-a sesizat apariţia unor degradări ale lucrărilor deja executate, recepţionate şi decontate ca umare a neluării de către executant a măsurilor de conservare necesare.

600 de metri de asfalt în 5 ani

La sfârşitul lunii septembrie 2014 din totalul de 20,5 kilometri doar pe 600 de metri de drum s-a turnat asfalt, în contextul în care firma MBS Group a primit 33 de milioane de lei.

După tunul dat de MBS, în 2015, proiectul a fost preluat de RAADPP Cluj, care organizează o licitaţie pentru finalizarea drumului. Licitaţia a fost câştigată de Asocierea Drumuri şi Poduri Judeţene Cluj SA – SC Cridov SRL, cu o propunere financiară de 13.324.190,24 lei, fără TVA.

În februarie 2016, şapte persoane au fost reţinute într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 6,6 milioane de lei. Printre acestea se află şi unul dintre patronii firmei Cridov. Patronul firmei Cridov, Cristian Mureșan, este acuzat de procurori că a falsificat rapoarte pe drumul Răchițele - Ic – Ponor.

abonare newsletter