Actualitate

Pesta porcină africană. Consiliul Județean Cluj alocă peste 75.000 de euro din fondul de rezervă pentru dezinfectanți

Județul Cluj este în pericol să își piardă porcii, după ce DSVSA Sălaj s-a debarasat de un porc mistreț infectat cu pestă porcină, transportându-l la Protan Dej. Acum, Consiliul Județean Cluj plătește peste 75.000 de euro pe dezinfectanți.

Plenul Consiliului Județean Cluj va dezbate în cadrul ședinței ordinare din data de 28 august un proiect de hotărâre privind demararea urgentă a unor măsuri concrete în vederea prevenirii, pe teritoriul județul Cluj, a infestării speciei porcine cu virusul Pestei Porcine Africane (PPA).

În mod concret, se propune alocarea, din fondul de rezervă bugetară al Județului Cluj, a sumei de 352.000 lei în vederea achiziționării mai multor cantități de substanțe dezinfectante, după cum urmează: 14.000 kg de sodă caustică, 140.000 kg de var nestins și, respectiv, a 1.000 kg de Virkon S 1:200.


“Pentru prevenirea infectării cu acest virus, specialiștii în domeniu au recomandat achiziționarea de soluție virulicidă (Virkon S 1:200), material care să fie folosit în contextul amenajării de dezinfectoare rutiere care vor fi amplasate pe cel puțin patru artere de circulație. Totodată, s-a recomandat ca, pentru instituirea unor măsuri minime de profilaxie generală, în cadrul celor aproximativ 14.000 exploatații non-profesionale cu suine din județul Cluj, să fie achiziționate sodă caustică și var nestins, substanțe dezinfectante care vor fi ulterior distribuite prin coordonarea DSVSA Cluj”, menționează instituția.

Martin Mircea Adrian, directorul DSVSA Sălaj, a omis să îi avertizeze pe cei de la centrul de colectare al cadavrelor animale și pe cei de la DSVSA Cluj că le-au trimis un porc infectat cu pesta porcină africană.


Directorul DSVSA Cluj, Ioan Oleleu, a declanșat o anchetă pentru a stabili care au fost condițiile în care cadavrul porcului infectat a fost transportat la Dej și totodată a declanșat planul de măsuri pentru a împiedica răspândirea virusului de pe cadavrul porcului mistreț, la alte animale, scrie ziardecluj.ro.

Mistrețul infectat, împreună cu alte cadavre animale, urma să ajungă în Ungaria la un centru de procesare și fabricare mâncare pentru animale.


„În cursul zilei de luni a fost declanșată o anchetă epidemiologică. S-au stabilit primele măsuri de profilaxie generală, urmare a verificărilor efectuate în unitatea de la Dej. S-au identificat containerul și recipientul în care este depozitat mistrețul respectiv. Unitatea a fost plasată sub măsuri restrictive sanitar-veterinare. Astăzi s-a întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor, unde, la nivel de județ s-au impus primele măsuri astfel încât să nu riscăm apariția de focare ale Pestei Porcine Africane, în județul Cluj”, a explicat directorul DSVSA Cluj, Ioan Oleleu.

Ca urmare a "călătoriei” unui pui de mistreț infectat cu pestă porcină africană, de la Sălaj la Dej, Protan SA, singura firmă ce se ocupă cu eliminarea deșeurilor animale și incinerarea alimentelor necomestibile, a fost închisă.


Doctorul Nicolae Lapoș de la DSVSA Sălaj susţine că procedurile legale în acest caz nu au fost respectate. Deși cadavrul mistrețului trebuia să fie incinerat, până la rezultatele analizelor, leșul de porc a fost transportat la un laborator din Zalău. Probele analizelor au fost trimise la un laborator din Satu Mare, analize ce au confirmat prezența Pestei Porcine. Între timp, cadavrul a fost plimbat până la firma Protan SA Dej.

”Proba a fost pozitivă. Deci era categoric interzisă deplasarea sau transportarea cadavrului la o unitate ca Protan Dej. Ori aici, exact așa s-a făcut. Mai mult, porcul a plecat de la Dej la Protan Codlea (n.red județul Brașov la 350 de kilometri de Cluj)”, explică dr. Nicolae Lapoș.


CITEȘTE ȘI

Cluj, printre judeţele ameninţate de pesta porcină africană

Ultimele Stiri
abonare newsletter