Actualitate

Colecţie de vechi icoane pe sticlă expusă la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei

Icoane pictate pe sticlă vechi de un secol sau mai mult, pe care specialistul în etnografie Ion Muşlea le considera expresia “adevăratei arte populare” şi care fac parte din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei au fost expuse marţi publicului, pentru câteva săptămâni.

Expoziţia îşi propune promovarea unora dintre cele mai valoroase colecţii româneşti din patrimoniul muzeului. scrie Agerpres.

Icoanele expuse fac parte din colecţia de icoane pe sticlă din Transilvania 'Ion Muşlea', care conţine în total 50 de asemenea tablouri, însă în expoziţie au fost incluse doar 20. O parte dintre acestea au fost extrem de recent restaurate cu ajutorul unor specialişti din toată ţara.

Ion Muşlea a fost director al Bibliotecii Universitare din Cluj timp de 12 ani, dar a lucrat de-a lungul vieţii sale şi ca muzeograf la Muzeul Etnografic al Ardealului. Ca membru al Academiei Române el a fost, după intervenţia lui Sextil Puşcariu, coordonatorul arhivei de folclor a acestei instituţii.

Ion Muşlea a colectat icoanele care au ajuns în patrimoniul MNIT în decursul mai multor campanii de cercetare etnografică. Dintre acestea doar una datează din secolul al XX-lea iar restul, din secolul XIX.

Potrivit reprezentanţilor MNIT, Ioan Muşlea considera aceste icoane exponente ale unei adevărate arte populare, nesemnată, neatribuită, simplă şi naivă.

Din cauza fragilităţii lor, icoanele vor fi expuse şi într-o formă online, unde cei care vor dori să le vadă să poată să le exploreze prin intermediul fotografiilor de mare rezoluţie

abonare newsletter