Actualitate

Tinerii IT-ști și-au prezentat aplicațiile și creațiile la finalul celei de a patra ediții a programului DpIT

Cum pot apicultorii să-și îngrijească stupii de la distanță cu ajutorul tehnologiei, cum să găsești cel mai bun tâmplar, zidar sau electrician cu ajutorul unei singure aplicații, cum să stingi sau să aprinzi lumina în sufragerie, de pe telefon, după ce ai plecat de acasă și cum poți primi toate notificările de pe smartphone direct pe oglinda din baie - clujenii le-au învățat ieri pe toate, de la elevii a căror principală pasiune e IT-ul.

Asociația DpIT a organizat ieri festivitatea de încheiere a celei de-a IV-a ediții a programului “Descoperă-ţi pasiunea în IT”, în care micii mari IT-iști din Cluj, Oradea, Sibiu și Târgu Mureș au prezentat publicului rezultatele muncii lor din ultimele șapte luni, admirate și aplaudate de sute de clujeni, care au testat fiecare aplicație gândită și dezvoltată de elevi sub îndrumarea mentorilor lor. Aplicațiile vizează domenii diverse de interes precum medicina, agricultura, turismul, sportul sau educația. Cei mai buni dintre ei au fost recompensați cu premii în valoare totală de 4.500 de euro. Clasamentul final a fost stabilit în funcție de mai multe criterii, precum complexitatea, impactul social sau utilitatea aplicațiilor, dar și munca în echipă și rezultatele obținute la probele tehnice.

Premiul I, în valoare de 3.500 lei, a fost câștigat de echipa Itech de la Liceul Teoretic ”Avram Iancu” Cluj-Napoca, mentorată în NetMatch de Gligor Adam, pentru aplicația BEEsmart, care pătrunde într-o ramură necomputerizată a agriculturii, apicultura, și îi oferă un imbold spre industrializare.


“Programul “Descoperă-ţi pasiunea în IT” e foarte util. Spun asta pentru că, la școală, tot ce învățăm este teoretic. Aici facem practică, iar pentru cei care vor să lucreze în IT, e extrem de benefică. Pe mine m-a ajuta foarte mult pentru că mi-a arătat cum e să lucrezi în echipă, am văzut ce înseamnă să muncești într-o firmă de IT, am învățat foarte, foarte multe. Sunt în clasa a 12-a și particip la program din clasa a 9-a. Am crescut împreună”, spune Ada Birtocian, membră a echipei câștigătoare.

Premiul II, în valoare de 3.000 lei, a fost câștigat de echipa Haskell de la Colegiul Național ”Emil Racoviță” Cluj-Napoca, mentorată în NetMatch de Patricia Băican, pentru aplicația  Pocket Services, care oferă o legătură sigură între utilizatori care prestează servicii la domiciliu clientului și cei în căutare de meseriași pe diverse domenii.


Premiul III, în valoare de 2.500 lei, a revenit echipei C.A.P.A.C. de la Liceul Teoretic ”Avram Iancu” Cluj-Napoca, mentorată în ArtSoft Consult de Levente Fülöp, pentru aplicația SportSpace, care rezolvă principalele motive pentru care oamenii nu fac sport, oferind utilizatorului flexibilitatea și posibilitatea de a alege dintr-o varietate de sporturi, locații, intervale orare și persoane sau echipa cu care să-l practice.

Liliana Ștefan-Cazacu, Președintele Asociației DpIT, organizatorul programului, spune că programul le oferă elevilor două oportunități - cea de a testa o carieră în IT și, dacă le place, cea de a se dezvolta în această direcție.


“În aceeași măsură, ne concentrăm foarte mult pe partea de soft skills, comunicare, muncă în echipă, inteligență emoțională, pentru că toate acestea nu se învață în școală. Bineînțeles, există și o provocare, cea de a dezvolta o aplicație reală. Programul conține practică, mentorat, training-uri, concursuri și, în final, o expoziție de care suntem mândri de fiecare dată. Sunt fericită că, în această ediție, 135 de liceeni au beneficiat de o astfel de experiență și le mulțumim tuturor celor care au susținut programul”, mai spune președintele asociației.

Programul de educaţie practică “Descoperă-ţi pasiunea în IT” oferă liceenilor posibilitatea de a explora domeniul tehnologiei prin interacțiune directă cu responsabilități reale și mediul de muncă dintr-o companie fiind dezvoltat, în 2018, de Asociația DpIT în colaborare cu 30 parteneri și sponsori din mediile de business IT, academic, învățământ preuniversitar și comunitate printre care: FORTECH, NetMatch, NTT DATA România, AROBS Transilvania Software, ArtSoft Consult, Betfair România Development, 3Pillar Global România, Softing, Qubiz, Around25, Ria Solutions Group, Oracle Academy, Universitatea ”Babeș-Bolyai”/Facultatea de Matematică-Informatică şi Inspectoratul Școlar Judeţean Cluj.


Premii la categoria tehnic:

* Proba practică - în valoare de 200 lei Radu Belea din echipaRoyalCode” de la Colegiul Național ”Mihai Viteazul” Turda
* Proba de OOP - în valoare de 500 lei Horea Cenan din echipa “Ecrypted team name” de la Colegiul Național "Emil Racoviță" Cluj-Napoca, si Ovidiu Tirla din echipa “Loop” de la Liceul de Informatică ”Tiberiu Popoviciu” Cluj-Napoca


Premii FORTECH

- echipa BruteForce de la Liceul Teoretic "Avram Iancu" Cluj-Napoca, mentor Mihai Hulea/NTT DATA România, pentru aplicația MedFinder, care te ajută să găsești un centru medical potrivit nevoilor tale și să scapi de statul la cozi în doar câteva momente.
- echipa CodeVille de la Colegiul Național "Mihai Eminescu" Oradea, mentor Daniel Bran/Fortech, pentru aplicația Safe House - un kit de monitorizare bazat pe senzori, care ține utilizatorul la curent cu starea locuinței lui, anunțându-l dacă se întâmplă ceva în neregulă. Aplicația trimite notificări în caz de incendiu, umiditate și cutremur.

Premii NetMatch

- echipa Bitscuits de la Liceul Teoretic "Nicolae Bălcescu" Cluj-Napoca, mentor Roxana Mihalic/NetMatch, pentru aplicația Itroc, o platformă online de 'troc' de obiecte, o formă alternativă a reciclării.
- echipa L.A.N. de la Liceul Teoretic ”Lucian Blaga” Cluj-Napoca, mentor Andrei Morari/RIA Solutions Group, pentru aplicația High Drive, un simulator de trafic ce oferă un mediu de construire și testare a infrastructurii unui sistem de străzi, cu accent pe circulația rutieră.

Premiul NTT DATA România - echipa ThreadLockers de la Liceul Teoretic ”Lucian Blaga” Cluj-Napoca, mentor Ștefan Răduși/3Pillar Global România, pentru aplicația CubeGreen, un sistem automatizat pentru solarele fermierilor locali ce nu reprezintă un cost, ci o sursă în plus de venit: folosind conceptul de gamification, întreținerea plantelor devine un joc pentru publicul din oraș.

Premiul AROBS Transilvania Software - echipa Loop de la Liceul de Informatică ”Tiberiu Popoviciu” Cluj-Napoca, mentor Andreea Hazi/Qubiz, pentru aplicația Smart fix - o platformă care facilitează legătura dintre oamenii care oferă servicii de reparații și cei care au nevoie de expertiza lor.

Premiul ArtSoft Consult - echipa C.A.P.A.C. de la Liceul Teoretic ”Avram Iancu”, mentor Levente Fülöp /ArtSoft Consult, pentru aplicația SportSpace.

Premiul Betfair România Development - echipa Run and Gun de la Colegiul Național "Emil Racoviță" Cluj-Napoca, mentori Lucian Marica și Sergiu Moldovan /Betfair România Development, pentru aplicația Sports Key care eficientizeză prin digitalizare procesul de închiriere a sălilor/terenurilor de sport.

Premiul 3 Pillar Global România - echipa Sync de la Liceul de Informatică “Tiberiu Popoviciu” Cluj-Napoca, mentor Victor Moldovan/NTT DATA România, pentru aplicația Don’t waste time - care te ajută să găsești cel mai scurt drum de la intrarea într-un magazin până la produsele din lista ta de cumpărături.

Etichete: software it
Ultimele Stiri
abonare newsletter