Actualitate

Ce e Diferit la Napoca? Tișe contestă calitatea lucrărilor la drumurile cu care se laudă

După declarații elogioase la închiderea lucrărilor, Tișe face expertize la sânge pe drumurile reabilitate de firma Napoca. Nu și pe cele unde a lucrat asocierea Diferit-Kiat. De ce oare?

Consiliul Județean Cluj plătește peste 13.000 de euro pe expertize tehnice la drumuri recent reabilitate cu care Alin Tișe s-a lăudat în comunicatele de presă. Curios, Tișe face expertize doar la drumurile reabilitate de firma Napoca, nu și la cele unde a lucrat asocierea Kiat-Diferit.

Astfel, forul județean achiziționează “servicii de expertizare a covoarelor asfaltice pe drumurile DJ103G, DJ107L și DJ107R – stabilirea cauzelor apariției de pete maro și a măsurilor de remediere”.


Valoarea estimată a contractului este de 60.000 de lei fără TVA, iar sursa de finanțare este din bugetul instituției.

Potrivit caietului de sarcini, pe Tișe îl interesează drumurile județene Tureni-Ceanu Mic-Aiton-Gheorghieni, Turda-Săndulești-Lita și Băișoara-Muntele Băișorii.


“Expertiza va stabili cauzele apariției de pete maro, uneori însoțite de ciupituri, la suprafața covoarelor asfaltice și soluții de remediere. Consiliul Județean a derulat în ultimii ani un program de lucrări de întreținere curentă și perioadică care a inclus și așternerea de covoare asfaltice. În urma verificărilor făcute la comportarea în timp a acestor covoare, am constatat că pe cele așternute de SC Napoca SA pe drumurile DJ103G, DJ107L și DJ107R au apărut defecte de suprafață de un tip nou: pete maro însoțite de apariția în timp a unor găuri și unor eroziuni. Am descoperit acest tip de degradări pe tronsoane cu covoare asfaltice așternute începând cu anul 2015 și care au condiții de relief și de expunere la trafic și la factorii de mediu, diferite”, se arată în caietul de sarcini.

Reamintim că firma SC Napoca SA a executat lucrări și la noua pistă a aeroportului, lucrări care sunt, în prezent, contestate de Tişe.


Potrivit anunțului, “se vor analiza documentele și documentațiile tehnico-economice care au stat la baza execuției lucrărilor, se vor face observații pe teren, se vor stabili și efectua toate încercările și determinările necesare pentru stabilirea cauzelor apariției acestui tip de degradare, stabilirea metodelor de remediere a lucrărilor executate”.

„Pentru evitarea conflictului e interese, în cazul subcontractării unor activități, prestatorul va alege agenți economici care nu au fost implicați în derularea contractului de execuție și care nu au legături contractuale sau de altă natură cu antreprenorul care a executat lucrările”, se mai arată în documentul citat.


Curios este faptul că același Alin Tișe jubila în comunicatele de presă emise cu ocazia finalizării acestor lucrări.

Cu privire la DJ107R, Băișoara-Muntele Băișorii, Tișe spunea în iulie că:


Odată cu finalizarea asfaltării ultimelor sectoare ale drumului județean care ajunge în stațiunea turistică Muntele Băișorii, am dispus executarea lucrărilor de marcaje pe carosabil astfel încât acesta să se prezinte în condiții optime pentru circulație, atât pentru localnici cât și pentru turiștii care aleg această zonă montană a județului Cluj. Sectorul de drum cuprins între localitatea Băişoara, de la intersecţia cu drumul judeţean DJ 107M, şi staţiunea Muntele Băişorii este integral asfaltat”.

Despre DJ 103G, Tișe spunea în noiembrie 2016:

Urmarea firească a finalizării acestor lucrări de asfaltare o reprezintă faptul că locuitorii din zonă şi toţi cei care tranzitează acest drum judeţean vor avea un acces mult mai rapid şi în condiţii de siguranţă către centura Dezmir – Vâlcele, spre DN 1, pe direcţia Aiton – Tureni – Turda, spre drumul naţional DN 1C, pe direcţia Dezmir – Gherla – Dej”.

Mai toate comunicatele de presă în care Tișe se laudă cu asfaltarea vreunui tronson de drum județean se termină cu următoarea propoziție: “Pentru a se verifica măsura în care lucrările de asfaltare au respectat cerinţele expres formulate de către Consiliul Judeţean Cluj, calitatea stratului de asfalt, respectiv grosimea şi consistenţa acestuia, au fost verificate prin prelevarea de carote de către un laborator specializat în domeniu”.

În luna august, locuitorii din Sănduleşti au protestat având asupra lor pancarte cu mesaje precum „Nu izolaţi Cheile Turzii, nu stopaţi turismul”, „Consiliul Judeţean Cluj – vrem asfaltarea DJ 103G”, „Consiliul Judeţean Cluj, indiferenţă faţă de dezvoltarea comunei Sănduleşti”, ei cerând Consiliului Judeţean Cluj asfaltarea unei porţiuni de 4 kilometri a drumului judeţean DJ103G.

Tișe s-a împăcat cu Kiat pentru 2 milioane de euro

Consiliul Judeţean Cluj a plătit în acest an 2 milioane de euro pentru modernizarea a trei tronsoane de drumuri judeţene, tronsoane care trebuiau reabilitate încă din 2016. Firma Kiat a cerut cheltuieli suplimentare mai mari cu 10% pentru modernizarea celor trei drumuri.

Firma Kiat a câștigat licitația pentru modernizarea a 438 de kilometri de drumuri judeţene în 2011 în timpul primului mandat al lui Alin Tișe contra sumei de 66 de milioane de euro.

Reamintim că în 2011, între Consiliul Judeţean Cluj şi Asocierea S.C. Kiat Group Construct SRL, SC Tehnic Asist SRL şi  SC Damar Consult SRL s-a încheiat un contract pentru modernizarea şi reabilitarea drumurilor judeţene cu o durată de patru ani, lucrări care trebuiau să se defăşoare până în august 2015, termen care a fost cu mult depăşit.

La trei ani de la încheierea contractelor, Consiliul Judeţean a reziliat contractele cu Kiat. Decizia CJ Cluj a fost justificată prin faptul că nu a fost respectată licitația, graficul de lucrări și prevederile de protecție a mediului.

În 2016, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj Alin Tişe anunţa deblocarea contractelor cu Kiat pentru reabilitarea drumurilor judeţene din judeţul Cluj. Vorbim despre aceleaşi drumuri pentru care acum Kiat cere suplimentări de bani.

abonare newsletter