Actualitate
Clujeni, îi plătiţi degeaba! Consilierii judeţeni şi rapoartele lor penibile de activitate. De la “Am participat la cina de Crăciun” la “Am scos o carte pentru viniturile oraşului”
Rapoartele consilierilor judeţeni pe anul trecut parcă sunt scenarii de stand-up comedy: au exprimări mai proaste decât ale elevilor din clasa I, greşeli de ortografie, dezacorduri şi lista poate continua. Şi cu toate acestea insistă să se facă de râs, an de an, completându-şi rapoartele de activitate.
Cu toate că în activitatea administrativă nu s-au remarcat cu nimic, consilierii judeţeni au mai bifat un an în care s-au ghidat după principiul “timpul trece, leafa merge”. Mai bine şi-ar canaliza energia să rezolve proiectele serioase ale judeţului, decât să ofere prilej cetăţenilor şi presei să îi ia peste picior.
Clujul nu are groapă de gunoi, se reziliază contracte pe bandă rulantă pentru marile proiectele ale judeţului, culminând cu scandalurile pe care Consiliul Judeţean Cluj le are cu aeroportul, dar cu toate acestea, consilierii judeţeni se laudă cu audienţe în teritoriu, conferinţe de presă şi călătorii.
Activitatea pe un an întreg a consilierilor judeţeni încape pe o singură pagină A4, iar în unele cazuri pe câteva rânduri. Monitorul de Cluj a atras atenţia şi anii trecuţi asupra derapajelor din rapoartele de activitate ale consilierilor judeţeni.
De exemplu, un consilier judeţean de la PSD se laudă în raportul de activitate că a coordonat o carte cu ocazia Centenarului pentru localnici şi “vinituri”, iar un consilier judeţean de la UDMR a menţionat că a participat la cina de Crăciun.
Forul judeţean este plin de consilieri care spun lucruri trăznite. Ei se “laudă“ cu activităţi precum: întâlniri cu cetăţenii, participări la conferinţe de presă, manifestări culturale. Modalităţi de atragere a investitorilor şi crearea de locuri de muncă nu apar în raportul lor de activitate.
De asemenea, evenimentele şi lansările de noi rute de la aeroport i-au atras ca un magnet pe consilierii judeţeni.
Compuneri mai complexe la clasa I decât în rapoartele consilierilor
Din rapoartele consilierilor judeţeni aflăm că sunt certaţi cu limba română, documentele fiind pline de greşeli gramaticale.
Andro Marinel (PNL): “Am participat la toate cele 22 comisii de specialitate care au fost organizate, prin experienţa mea din administraţia judeţeană am căutat să îmi aduc aportul la îmbunătăţirea activităţii comisiei. În data de 22 martie 2017 începând cu ora 16.00 am participat la Şedinţa Local al comunei Negreni unde am prezentat proiectele Consiliului Judeţean pentru anul 2017 şi cu această ocazie au fost ridicate mai multe probleme de caătre consilierii locali printre care şi problema depozitării deşeurilor de la cetăţeni din comună până la finalizarea lucrărilor de construcţie a noii rampe de gunoi precum şi alte probleme de ordin administrativ pe plan local. În cursul verii am participat la mai multe activităţi cultural-artistice în Mărişel, Valea Drăganului, Ciurila, Ceanu Mare şi Huedin. În data de 29 septembrie 2017, începând cu ora 13.00 am participat la şedinţa consiliului local Poieni, care a avut pe ordinea de zi 6 proiecte de HCL care au fost discutate şi aprobate de către consilieri. Dl. Primar a prezentat situaţia celor 250 de găspodării afectate de furtuna din luna septembrie. Am colaborat pentru soluţionarea unor probleme ridicate în comunele unde am participat la şedinţe cu dl. Arhitect şef Caludiu Salanţă (n.red. pe arhitectul şef îl cheamă Claudiu Salanţă) precum şi cu alţi directori din cadrul Consiliul Judeţean precum şi directori ai unor regii subordonate Consiliului Judeţean”.
Marius Bălaj (PNL): “Pe parcursul anului 2017 am participat la un număr de 15 şedinţe organizate. De asemenea, am participat la un număr de 19 şedinţe a comisiei (n.red. corect e ale comisiei) de specialitate pentru agricultură. Am luat la cunoştinţă proiectele care nu erau de competenţa comisiei noastre. Am efectuat, ca de obicei, multe deplasări în teritoriu, considerând că informaţiile despre problemele socio-economice ale cetăţenilor se pot obţine de la sursă. Problemele cu care se confruntă locuitorii din judeţ le-am adus la cunoştinţa consilierilor judeţeni, în scopul de a găsi modalitatea de soluţionare a acestora. Am avut mai multe întâlniri de grup, dar şi audienţe foarte utile”.
Balla Francisc (UDMR): “Numărul de amendamente propuse de mine care au fost acceptate se ridică la 3, iar numărul de hotărâri iniţiate a fost de 6. În calitate de consilier judeţean am participat la numeroase activităţi organizate de Consiliul Judeţean, cum ar fi: conferinţe de presă, inaugurarea noii destinaţii ale Aeroportului Internaţional Avram Iancu din Cluj-Napoca, respectiv vizite în teren la obiective în curs de edificare”.
Ioan Bota (PSD): „Am participat la activităţi culturale organizate în Huedin, Gherla, Poiana Horea, Beli, Mărişel, Răchiţele, Comuna Săcuieu – Serbările Vlădesei, Călăraşi. Am avut întâlniri cu cetăţenii, autorităţile şi organizaţiile neguvernamentale în mai multe localităţi din zona Huedinului. Am organizat întâlniri cu cetăţenii prin care am luat act de problemele comunităţii şi am prezentat instituţiilor locale posibilităţile prin care Consiliul Judeţean Cluj le poate ajuta în diferite probleme de dezvoltare locală”.
Laura Chiorean (PSD): „Am participat, în calitate de consilier judeţean, la majoritatea acţiunilor şi evenimentelor organizate la nivelul judeţului Cluj”.
Consilierii au susţinut Centrul de Deşeuri (!?)
Atât Dumitru Drăghici (PNL), cât şi consilierul judeţean Remus Lăpuşan (PSD) se laudă în rapoartele de activitate cu susţinerea Centrului de Deşeuri, eşecul cel mai răsunător al forului judeţean.
Dumitru Drăghici spune în raport că “a colaborat foarte bine cu aparatul de specialitate al Consiliului Judeţean şi cu directorii executivi în vederea clarificării problemelor ridicate”.
„Am susţinut necesitatea în rezolvarea lucrărilor de reparaţii şi modernizări ale infrastructurii la nivelul judeţului. Am susţinut toate investiţiile de interes pentru locuitorii judeţului Cluj: Centrul de management integrat al deşeurilor, modernizarea infrastructurii de alimentare cu apă a locuitorilor judeţului Cluj, Parcurile Tetarom şi construcţia Parcului Tetarom V din zona Câmpia Turzii. Am sprijinit îmbunătăţirea infrastructurii sanitare din cadrul spitalelor care aparţin Consiliului Judeţean. Am participat la depuneri de coroane de flori cu ocazia diferitelor evenimente la Câmpia Turzii. Am participat la mai multe evenimente culturale în localităţile Câmpia Turzii, Frata, Mociu, Băişoara. Am participat la şedinţele Consiliului Local al municipiului Câmpia Turzii ori de câte ori am fost invitat”.
Remus Lăpuşan: “M-am implicat pentru rezolvarea problemelor de infrastructură la nivel judeţean, susţinând investiţiile în acest sens. Am susţinut unităţile sanitare din judeţul Cluj. Nu în ultimul rând m-am implicat în susţinerea investiţiilor de la nivelul Tetarom SA, Compania de Apă Someş, diverse activităţi culturale, de tineret şi sport, am susţinut soluţii privind alimentarea cu apă şi canalizarea la nivelul judeţului Cluj şi am solicitat demersurile necesare pentru a finaliza centrul de management integrat al deşeurilor”.
Enyedi Tamas (UDMR): “Am căutat să-mi aduc aportul la activitatea Comisiei de specialitate de patrimoniu folosindu-mă de experienţa din activitatea mea publică şi de voluntar”.
Anca Hodorogea (PNL): “În calitate de consilier judeţean am participat la Zilele municipiilor Turda, Dej, Câmpia Turzii, la zilele unor comune, la depuneri de coroane pentru Ziua Armatei Române şi 1 Decembrie. Am participat la întâlniri cu cetăţeni, primari, viceprimari, consilieri locali şi alte autorităţi locale pentru a afla, la faţa locului, problemele cu care aceştia se confruntă. Am avut deplasări în numeroase unităţi administrativ teritoriale pentru a verifica diverse situaţii, cum ar fi starea drumurilor judeţene asfaltate pe parcursul anului 2017”.
Aşa de bine a „verificat” Anca Hodorogea starea drumurilor, că forul judeţean plăteşte bani grei pe expertize privind calitatea lucrărilor.
Carte pentru “vinituri”…
Petre Pop (PSD) se laudă cu proiectul “Câmpia Turzii 100 de ani”, demers iniţiat cu ocazia “Anul Centenarului Marii Uniri”. “Demersul este nu doar pentru o documentare istorică ci şi etnografică şi culturală. El se adresează tuturor cetăţenilor municipiului, localnici şi «vinituri», dar mai ales tinerilor locului care nu au răbdarea unei informări amănunţite despre ce-am fost, ce personalităţi a dat acest loc , din ce rădăcini ne tragem seva natală, care este parcursul istoriei noastre de mândri ghirişeni”.
…şi mese de Crăciun
Szocs Endre (UDMR): “Am participat la numeroase activităţi organizate de Consiliul Judeţean şi alte evenimente comunitare cum ar fi: conferinţe de presă, vizită la aeroport în cadrul cinei festive de crăciun, am participat la evenimente culturale unde am fost chemat ca consilier judeţean”
Printre cei care nu şi-au depus rapoartele de activitate, deşi termenul e mult depăşit, se numără PSD-iştii Vasile Sălătioan, Laurenţiu Oprea, Vladimir Mătuşan şi Valentin Cuibus.
CITEŞTE ŞI
CITEŞTE ŞI