Actualitate

Tișe se laudă cu viteza lucrărilor la Centrul de Deșeuri - care nu e gata de 10 ani - dar e incapabil să răspundă la o întrebare simplă: CÂND va fi gata?

Anul trecut, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, anunţa că lucrările la Centrul de Deşeuri au intrat “în linie dreaptă”, finalizarea acestora urmând a avea loc în a doua jumătate a anului 2018. Acum, același Tișe spune că lucrările la acest obiectiv “avansează în ritm alert”.

„Lucrările de remediere a alunecărilor de teren la amplasament, respectiv cele de consolidare a versantului pe care este amplasată celula de depozitare, sunt foarte aproape de finalizare. Profitând și de vremea extrem de favorabilă lucrărilor de construcții, investiția avansează în ritm rapid. Astfel, estimăm că prima celulă de depozitare va fi dată în folosință în cursul anului viitor”, a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe. 

De această dată, Tișe nu a mai avansat un termen pentru finalizarea investiției.


Ce spunea Tișe în urmă cu un an?

“În sfârşit, Centrul de Deşeuri intră în linie dreaptă, în sensul că lucrările pe care le-am făcut în acest an sunt consistente şi ne dau speraţă că anul 2018 va fi anul în care acest Centru de Deşeuri va fi, în sfârşit, terminat. Îmi pot asuma astăzi o promisiune că anul 2018 va fi anul în care acest centru va fi dat în funcţiune clujenilor, respectiv pentru toate primăriile. Lucrările sunt într-o stare avansată. Sunt optimist. Sunt lucrări pe care le-am făcut anul trecut. Ce a mai rămas de făcut ne dă speranţe că anul viitor îl vom putea da în funcţiune”.


Curios este faptul că Tişe nu suflă o vorbă despre milioane de euro care au dispărut din buzunarele clujenilor în ultimii 10 ani pe falimente răsunătoare, licitaţii anulate, “lucrări malefice” şi bani publici sifonaţi pe construcţii imaginare. Să nu mai vorbim că valoarea investiţiei a crescut de patru ori, ajungând să coste peste 101 milioane de euro.

Anul trecut, Ministrul Mediului Graţiela Gavrilescu a dat termen Consiliului Judeţean de 6 luni să finalizeze Centrul de Deşeuri. Asta însemna undeva în luna martie 2018.


Cu acea ocazie, ea a reamintit că judeţul Cluj a returnat 20 de milioane de euro pentru “incompetenţa cu care Consiliul Judeţean a gestionat banii publici” şi le-a transmis un mesaj atât preşedintelului CJ Cluj, Alin Tişe, cât şi managerului de proiect la Centrul de Deşeuri, Mariana Raţiu, că dacă nu sunt în stare să gestioneze problema “să plece acasă”.

La sfârşitul lunii noiembrie 2016, Consiliul Judeţean Cluj semna contractul de lucrări la Centrul de Management Integrat al Deşeuri (CMID) cu Kranz Eurocenter contra sumei de 24 milioane de euro şi termen de realizare de 14 luni.


În august 2017, Kranz Eurocenter a mai primit de la Consiliul Judeţean peste 4,5 milioane de euro (20,6 milioane de lei fără TVA) pentru presupuse cheltuieli cu alunecările de teren ceea ce a dus la prelungirea duratei de execuție cu încă 6 luni.

Ce spunea Tişe în vara lui 2016  când se gândea să renunţe la acest proiect? “Un proiect care ştim că nu va funcţiona nici în 2022 (…) Acest proiect este compromis în totalitate (…) Deja sunt estimate câteva milioane de euro, ca și costuri neeligibile, în cazul în care decidem să continuăm lucrările la depozitul de deșeuri (…) 18 luni este durata de execuţie a primei celule, ne ducem în 2018 dacă se termină la timp. Dar ce lucrare aţi văzut dumneavoastră să se termine la timp? Poate va fi gata în 2019”.


2011 - valoarea întregului proiect al Centrului de Deşeuri era de 107.520.012,54 lei

2016 – valoarea fazei II a proiectului Centrului de Deşeuri este de 209.219.641 lei

abonare newsletter