Actualitate
Dreptate după 60 de ani! Felecanii își recapătă pământurile luate cu japca de autoritățile din Cluj
Municipiul Cluj-Napoca a pierdut definitiv aproximativ 400 de hectare de teren după ce instanța a dispus limita de hotar cu comuna Feleacu. Sute de hectare de teren au fost trecute abuziv pe teritoriul municipiului Cluj-Napoca. După 45 de ani, Curtea de Apel Cluj a făcut dreptate, dispunând definitiv revenirea la limita de hotar din 1973.
Acţiunea în instanţă privind schimbarea limitei de hotar dintre cele două unităţi administrative a fost deschisă de prefectul Judeţului Cluj în anul 2013. În decembrie 2017, Tribunalul Cluj a dispus revenirea la limita de hotar din anul 1973.
“Stabileşte limita de hotar dintre UAT Feleacu şi UAT Cluj-Napoca în concordanţă cu concluziile raportului de expertiză efectuat în cauză, cu respectarea liniei de hotar trasate în 1973 şi obligă cele două UAT-uri la recunoaşterea limitelor stabilite conform ultimei reorganizări administrativ-teritoriale, făcute în baza Legii nr. 2/1968”, se arată în hotărârea Tribunalului Cluj.
Sentința nu a fost definitivă, aceasta fiind atacată cu recurs, iar într-un final, Curtea de Apel Cluj a decis în 9 noiembrie 2018 menținerea soluției date de Tribunalul Cluj. Asta înseamnă că municipiul Cluj-Napoca a pierdut definitiv sute de hectare din suprafața sa în favoarea comunei Feleacu.
Primarul comunei Feleacu, Gabriel Costea spune că această decizie reprezintă o normalitate și o victorie a tuturor celor din cadrul Primăriei Feleacu.
”Ceea ce s-a întâmplat la Curtea de Apel Cluj e o normalitate. Prin această decizie definitivă și executorie se face dreptate în primul rând pentru Primăria Feleacu și Comuna Feleacu pentru că se va reveni la granița din 1973 și peste 400 de hectare trec de la Municipiul Cluj-Napoca la Primăria Feleacu. După predarea amplasamentelor și stabilirea graniței, va urma punerea în posesie a terenurile revendicate de către cetățenii comunei Feleac. Această reușită s-a datorat muncii în echipă și este între-adevăr o victorie a primăriei comunei Feleacu”, a declarat Gabriel Costin, citat de gazetadecluj.ro.
Un sfert de veac de ignorare
În noiembrie 2017, aproximativ 300 de locuitori ai comunei Feleacu au venit la Cluj-Napoca pentru a protesta împotriva blocării procesului de restituire a terenurilor pe care le au în zona fostei livezi Palocsay. Oamenii spuneau că au ales să treacă la organizarea unui miting după ce mai bine de 25 de ani autorităţile locale, judeţene şi centrale le-au ignorat revendicările cu privire la punerea în posesie şi eliberarea titlurilor de proprietate pentru aceste terenuri.
Felecanii s-au strâns la acea vreme în faţa Prefecturii Cluj, unde au afişat pancarte cu mesaje precum: ”Prelungiţi aplicarea Legii 165/2013; restituirea pământurilor preluate în mod abuziv de regimul comunist nu trebuie să fie limitată în timp”, „Nu validaţi azi abuzurile comuniste de acum 50 de ani’, „Nu vă bateţi joc de noi, vrem pământul înapoi”.
Pe parcursul acţiunii de protest din faţa sediului administraţiei locale clujene, felecanii au scandat: „Domnule Boc nu uita, Feleacu nu-i ograda ta” şi „Stop abuzurilor administraţiei clujene asupra pământurilor felecane”. De asemenea, au fost afişate pancarte pe care scria: „Nu mutaţi graniţa dintre Cluj şi Feleac pe locul fostei graniţe horthyste dintre România şi Ungaria”; „Pretenţii de capitală europeană cu profituri din abuzurile comuniste”.
Miza afacerii cu terenuri: sute de milioane de euro
Emil Boc declara că Primăria Cluj-Napoca "nu retrocedează terenuri la presiunea prefectului, ci doar în baza legii".
"Primăria a procedat şi procedează legal, acolo unde există acte în regulă se retrocedează, unde nu, nu. Amenda dată este mai mult una politică, de dragul de a fi băgat în seamă prefectul, şi va fi atacată în instanţă. Se retrocedează terenuri în măsura în care există toate actele legale, adică extras de carte funciară, suprapunere cadastrală şi demonstrarea că persoana care solicitat terenul are dreptul la acel teren. Foarte multe situaţii sunt doar pe hârtie şi enunţiative, nu sunt acoperite de documente juridice. Unde documentele juridice acoperă solicitarea, se merge mai departe", spunea Boc.
Presa a scris în nenumărate rânduri că terenurile sunt vânate de "rechini" imobiliari. Miza afacerii: sute de milioane de euro cât ar putea valora terenul care se află în intravilanul municipiului şi în urmă cu câţiva ani era evaluat la peste 200 de euro pe metru pătrat.
CITEȘTE ȘI
CITEȘTE ȘI