Actualitate

Fără soluții pentru blocajele din trafic, Boc știe cum să îi convingă pe șoferi să renunțe la mașini. “Să-și schimbe comportamentul”

Primarul Emil Boc le transmite șoferilor să nu se mai “chinuie” cu mașinile în trafic și îi îndeamnă să folosească mai des mijloacele de transport în comun.

“Nu am observat blocaje majore ieri când a nins. Ele sunt inerente unui oraș care are 400.000 de locuitori și 200.000 de mașini. Fără să ne schimbăm și noi puțin comportamentu,  nu vom face viața mai bună în oraș În 2000, în Cluj-Napoca erau 56.000 de mașini, iar acum avem 200.000 de mașini, iar orașul nu a crescut de trei ori, nu se poate lărgi, nu se poate înălța, orașul are configurația pe care o are. De aceea, pe lângă ceea ce noi facem, nu am altă prioritate mai importantă astăzi la primărie decât cea a mobilității, a traficului, prin soluțiile pe care noi le putem face. Pe lângă aceste soluții, evident este nevoie și de un răspuns din partea partenerilor de trafic, din partea clujenilor, care, încet dar sigur, trebuie să își schimbe comportamentul, pentru că fără acest parteneriat nu vom reuși să o ducem un pic mai bine”, a afirmat primarul Emil Boc la o emisiune de radio.

Edilul spune că orașul se îndreaptă spre prioritizarea transportului în comun.


“Orașul se îndreaptă spre prioritizarea transportului în comun. Așa vom convinge oamenii să renunțe la mașină pentru că vor vedea că, încet dar sigur, utilizarea transportului în comun aduce mult mai multe beneficii, rapiditate și economie de timp și de bani. În primul rând, un calcul logic ne arată că o mașină costă, în al doilea rând o folosești maxim 10% din timp pe zi. Locurile de parcare sunt tot mai scumpe. Nu găsești loc de parcare în centrul orașului. De ce să te chinui când ai soluții alternative?”, a continuat Boc.

Între timp, Primăria Cluj-Napoca a devansat proiectul metroului, care nu va mai fi realizat peste 30 de ani, ci în 10 - 20 de ani.


”Ce face Primăria: Centura Metropolitană, care reprezintă cel mai important obiectiv de infrastructură al anului. E un obiectiv pe care trebuia să îl facă Guvernul, dar Primăria s-a angajat să facă în locul Guvernului studiile de specialitate, planul urbanistic zonal, detaliile tehnice de execuție ale construcțiilor, astfel încât în 2020 să îi punem pe masă Guvernului toată documentația, pentru ca, în 2020 - 2023, Guvernul, care are în buzunar banii necesari, 150 de milioane de euro pentru cei 38 de km de centură metropolitană, să îi realizeze.

Această centură metropolitană vine de la Gilău, pe malul Someșului de la Gilău trece peste DN 1, după aceea centura de sud a Clujului, Făget, Calea Turzii, Selgros, se înțeapă în Bulevardul Muncii și se lărgește acel bulevard la 4 benzi și merge până la conexiunea cu centura Vâlcele - Apahida. Vor fi 7 intrări și ieșiri din oraș spre centură, adică exact soluții reale de descongestionare a traficului. Am făcut consultanța pentru caietul de sarcini, am făcut licitația pentru studiul de fezabilitate și se lucrează în acest moment pentru realizarea studiului de fezabilitate cu termen de finalizare în decembrie 2019. Acest studiu trebuie să stabilească pe lângă coridorul de expropriere, exact locația pe unde se face centura, studii geotehnice, să vadă proprietarii, exproprierile, avizele de mediu, avize de la alte autorități. Aprobarea în Ministerul Transporturilor a indicatorilor tehnico-economici, varianta de traseu și aprobarea în Consiliul Județean. Am argumente să spun că se va face”, a precizat Emil Boc.


Reamintim că nu Primăria va face această centură, ci doar studiile preliminare, care vor fi folosite sau nu. Licitația pentru centură trebuie făcută de Guvern.

În plus, Emil Boc mai menționează și metroul și trenul metropolitan. ”Urmează proiectele mari, care durează mai mulți ani, metroul, pentru studiul de prefezabilitate, acest metrou care pregătește Clujul pentru intervalul 10 - 20 de ani. Al treilea proiect mare este trenul metropolitan, care va asigura conectivitatea cu zona Jucu și chiar Gherla”, a mai spus Emil Boc.


Boc a amintit și despre pasajele de la Tăietura Turcului și Piața Mărăști.

“La nivel de oraș, sunt cele două pasaje care se află în studiul de fezabilitate, pasajul Tăietura Turcului și pasajul din Piața Mărăști, se află în lucru, urmează să fie finalizate după care să se treacă la execuție. Avem în execuție parkingurile din oraș. Dacă până în acest moment s-au realizat în oraș 9 parkinguri cu 3000 de locuri, pot să vă spun că avem în construcție acum 4 parkinguri cu 1261 de locuri, și mă refer la cel de pe Mogoșoaia 7-9, Primăverii 8, Primăverii 20 și Hasdeu, și sunt în pregătire cel puțin 12 parkinguri cu aproape 3000 de locuri, din care unul privat”, a conchis Boc.

Ultimele Stiri
abonare newsletter