Actualitate
Canada șterge pe jos cu libertatea presei. Curtea Supremă a obligat jurnaliștii Vice Media să își dezvăluie sursele
Curtea Supremă a Canadei a decis că Vice Media trebuie să predea autorităților comunicările sale cu un presupus terorist.
Ben Makuch, jurnalist specializat pe securitate națională la ViceCurtea Supremă de Justiție arată că ordinul de solicitare al Poliției Regale Canadiene Călare (RCMP), care caută acele comunicații "a fost emis în mod corespunzător și ar trebui să fie admis". Vice Media a refuzat să predea aceste note.
Cazul a ridicat întrebări despre cum o democrație echilibrează siguranța publică cu libertatea presei de a-și proteja sursele. Vineri, printr-o decizie unanimă, Curtea Supremă a dat câștig de cauză RCMP, declarând că trebuie "un echilibru proporțional" între dreptul presei de a aduna informații fără intervenția nejustificată din partea guvernului și nevoile poliției de a investiga infracțiunile grave.
Ben Makuch, jurnalist specializat pe securitate națională la Vice News, a luat legătura în 2014 cu cetățeanul canadian Farah Shirdon, despre care se crede că și-a părăsit locuința din orașul Calgary, în luna martie a aceluiași an, pentru a se alătura grupării Stat Islamic. Makuch a publicat trei articole despre conversațiile sale cu Shirdon.
După publicarea lor, RCMP a cerut acces la toate comunicările reporterului Vice cu Shirdon, ca parte a unei investigații penale în care Shirdon a fost acuzat în absență de șase infracțiuni de terorism. Vice-ul a contestat în instanță solicitarea RCMP, argumentând că predarea textului ar putea avea un "efect de răcire" asupra surselor. Două instanțe inferioare au susținut anterior ordinul prin care RCMP cerea acces la documente.
Jurnalistul Ben Makuch a fost sprijinit de numeroase organizații pentru libertatea presei, inclusiv Reporteri Fără Frontiere. Potrivit BBC, Curtea Supremă de Justiție a respins vineri împotriva argumentul redacției Vice, potrivit căreia predarea textelor ar interfera cu activitatea sa de colectare de știri, în contextul în care "sursa nu era confidențială și dorea ca tot ce a spus să fie făcut public".
"Nu există nicio sugestie conform căreia sursa a spus explicit sau implicit că declarațiile sale sunt «of the record»", a arătat Curtea Supremă Canadiană, care a decis că "beneficiul interesului statului în obținerea mesajelor depășește orice prejudiciu pentru drepturile Vice Media".Vice Media a arătat într-o declarație de presă citată de BBC că "aceasta este o zi întunecată pentru libertatea presei, care este un principiu fundamental al democrației".