Actualitate

Mesajul de Crăciun al ÎPS Florentin Crihălmeanu: "Fiecare dintre noi avem de interpretat un colind în viață!"

"Fiecare om are de interpretat un colind şi trebuie să se întrebe care este mesajul pe care el trebuie să îl interpreteze în viaţa sa", transmite episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, ÎPS Florentin Crihălmeanu, în mesajul său dedicat sărbătorii Crăciunului.

"Este sărbătoarea Naşterii Domnului, care ne umple sufletele de bucurie şi casele de frumoase cântări. Sunt colindele tradiţionale pe care le cântă copiii în veşminte frumoase, colorate, populare şi suntem bucuroşi să ne hrănim sufletele din aceste frumoase tradiţii ale poporului nostru. Manifestările folclorice de Crăciun pot fi şi un mesaj evanghelic şi, adeseori, sunt. Trebuie să ştim că sărbătoarea Crăciunului nu trebuie să rămână doar o manifestare folclorică pentru noi. (...) Sfântul părinte Papa Francisc ne invită să trăim viaţa noastră ca pe o chemare la o misiune. Fiecare dintre noi avem de interpretat un colind, să ne întrebăm care este colindul pe care eu trebuie să îl interpretez prin viaţa mea? Care este mesajul lui Dumnezeu către lume prin viaţa mea?", afirmă episcopul Florentin în mesajul său din acest an.

Cu această ocazie, episcopul greco-catolic a amintit şi de personalitatea cardinalului Iuliu Hossu, căruia i-a fost dedicat acest an 2018 al Centenarului Marii Uniri. În 1948, la 30 de ani de la realizarea marii Uniri - în cadrul căreia Iuliu Hossu a dat citire Rezoluţiei, în faţa mulţimii strânse la Alba Iulia de 1 decembrie, cardinalul greco-catolic a fost arestat şi întemniţat la Sighet de către autorităţile comuniste.


"La plinirea idealului unităţii de la Alba Iulia, la 1 decembrie 1918, după ce a dat glas «Rezoluţiunii», rostea cu emoţie şi bucurie: «Cântarea noastră de biruinţă să fie cântarea Neamului pe calea lungă şi grea a veacurilor: Dreptatea Ta, Doamne, e dreptate în veac şi cuvântul Tău, adevărul. (...) Mărire întru cele de sus lui Dumnezeu! Pe pământ pace!». La începutul calvarului, în primul arest, ajungând în celulă, înalţă o cântare de mărire Domnului: «m-am aşezat în genunchi şi cu fruntea la pământ, am dat mărire Domnului Isus, care m-a învrednicit pe mine, nevrednicul, de această mare cinste a temniţei pentru credinţă. Mărire ţie, Doamne, mărire ţie, am cântat (...) pentru preamărirea Ta»", spune episcopul în pastorala sa de Crăciun.

Cardinalul Iuliu Hossu a fost un arhiereu care, de-a lungul vieţii sale, în momente de bucurie, dar şi în momente de încercare, a ştiut să păstreze bucuria comuniunii cu Dumnezeu în sufletul său, ca pe bunul cel mai scump încredinţat lui, a mai spus episcopul.


"Ne aflăm în pragul încheierii unui an cu numeroase evenimente deosebite. Sub cupola aniversării centenarului Marii Uniri de la 1918 şi a împlinirii a 165 de ani de la întemeierea Eparhiei de Gherla, am dorit să dedicăm un an omagial ilustrei personalităţi a Episcopului Iuliu Hossu, «Vestitorul Unirii», primul Cardinal al Neamului nostru şi mărturisitor al credinţei", a adăugat episcopul greco-catolic.

El a amintit şi de amplasarea, la Cluj, cu o zi înainte de împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire, a unei statui a cardinalului Iuliu Hossu în faţa catedralei "Schimbarea la Faţă", în care a slujit un lung şir de ani. Statuia, realizată de sculptorul Ilarion Voinea, cu sprijinul financiar al Primăriei Cluj-Napoca, a fost dezvelită pe 30 noiembrie, anul acesta, în cadrul unei ceremonii la care au participat atât credincioşi greco-catolici, cât şi ortodocşi, fiind invitat şi mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuţ.

abonare newsletter