Actualitate

O fundație din București îi cere lui Boc să renunțe la regulamentul pentru creșe. “Vechimea domiciliului părinţilor în Cluj-Napoca, precedent periculos”

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului cere Primăriei Cluj-Napoca anularea hotărârii de Consiliu Local privind aprobarea Regulamentului de înscriere, repartizare și departajare al copiilor în creșe.

Nemulțumite de faptul că părinți din Florești sau Apahida își fac flotant pe Cluj-Napoca ocupând astfel locurile în creșe, mămicile i-au cer primarului Emil Boc schimbarea criteriilor de admitere în aceste instituții.

Primarul s-a conformat, astfel că un nou regulament a luat naștere, cu un articol nou introdus “La punctaje egale se introduc criterii de departajare, după cum urmează: după domiciliul părinților în Cluj-Napoca – departajarea se face în funcție de domiciliul părinților, respectiv au prioritate la repartizare copiii care au ambii părinți cu domiciliul în Cluj-Napoca”.


“Apreciem că această hotărâre a Consiliului Local încalcă drepturile constituționale ale copiilor privind egalitatea în drepturi, dreptul la învățătură și protecția copiilor întrucât așa cum rezultă din regulament criteriul principal de evaluare și punctaj îl reprezintă vechimea domiciliului părinților în municipiul Cluj-Napoca. Această hotărâre contravine în mod evident drepturilor constituționale ale copilului și duce la o discriminare a copiilor ai căror părinți nu au vechime de domiciliu în Cluj-Napoca. Prin hotărârea dată, Consiliul Local a săvârșit o discriminare a copiilor pe baza criteriului stabilit, fapt nepermis de Constituția României și, în plus, Consiliul Local nu poate emite hotărâri în afara legii”, transmite Fundația.

În plângere, Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului susține că “hotărârea aduce atingere și dreptului constituțional, dreptul la învățătură, știut fiind că un copil își începe educația încă de la vârsta preșcolară”.


„Primăria îngrădește posibilitatea copiilor ai căror părinți nu au vechimea prevăzută în HCL de a putea fi înscriși la creșă, ordinea de înscriere fiind stabilită nu pe baza modalității de înscriere a cererilor sau a examenului clinic al copilului, așa cum prevede legiuitorul ca și condiții generale, ci pe un criteriu în afara legii, stabilit în mod discriminatoriu. Această decizie poate constitui un precedent periculos prin urmarea ca exemplu și de către alte consilii locale, astfel încât, pe lângă încălcarea drepturilor fundamentale ale copilului, ar încălca și drepturile și libertățile fundamentale ale părinților privind dreptul la viață privată și dreptul la muncă, făcându-i pe aceștia să refuze eventuale locuri de muncă în alte localități”, se menționează în documentul citat.

Reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca spun că nu vor revoca hotărârea de Consiliu Local care a aprobat noul regulament de înscriere de la creșe pentru că “nu există niciun motiv”.


“Elaborarea și implementarea unui regulament a apărut ca o necesitate impusă de faptul că precedentul process de înscriere, repartizare și departajare nu mai corespundea nevoilor actuale ale unei populații antepreșcolare în creștere. Întrucât în municipiu numărul solicitărilor de înscriere la creșă a fost mult mai mare decât numărul locurilor libere (în anul 2018 au fost disponibile 570 de locuri și s-au depus 1475 de dosare), în vederea optimizării procedurilor de repartizare a locurilor în creșe s-a impus stabilirea unor criterii clare, detaliate de acordare a punctajelor și de departajare a dosarelor. Criteriile de departajare sunt stabilite în mod legal. Departajarea nu s-a întocmit pe criterii discriminatorii bazate pe rasă, naționalitate, etnie, limbă, religie etc, ci au avut la bază criterii care să permită tuturor cetățenilor accesul la serviciile oferite de creșe. În cuprinsul regulamentului nu sunt menționate interdicții de acces în cadrul creșelor din Cluj-Napoca a unor copii sau categorii de copii. Punctajul pe ani acordat în funcție de vechimea domiciliului părinților nu reprezintă un criteriu principal de stabilire a punctajului, ci este un criteriu subsidiar, de departajare la care se recurge în funcție de punctaje egale și opțiuni identice. Accesul în creșe nu se face numai pe baza punctajului obținut ca urmare a vechimii domiciliului, ci se raportează la toate celelalte criterii obținute ca urmare a domiciliului părinților, a analizării activității părinților, a numărului minorilor în familie sau a stării de invaliditate a părinților”, transmite municipalitatea.

Ultimele Stiri
abonare newsletter